El conseller d’Interior Ramon Espadaler ha donat els detalls d’una operació realitzada per la Policia de la Generalitat- Mossos d’Esquadra en la que s’han detingut tres persones residents a Catalunya per presumpta pertinença a organització terrorista quan s'anaven a incorporar a l'estat islàmic. Espadaler ha explicat que la  investigació, instruïda pel Jutjat Central d’Instrucció número 1 de l’Audiència Nacional, es va iniciar en detectar la radicalització d’aquest grup de persones que mostraven la voluntat de desplaçar-se a Síria per integrar-se a l’Estat Islàmic.
 
“Aquest dispositiu demostra la capacitat dels Mossos d’Esquadra de detectar aquest tipus de processos de radicalització i fer-ne el seguiment, queda demostrat doncs la capacitat de  preocupació del cos per aquests temes i la seva  l’eficiència”. El conseller ha explicat que el seguiment d’aquestes persones es va iniciar el mes de juny. Dos dels detinguts són veïns de Terrassa i l’altre de Monistrol de Montserrat, amb edats de 27, 24 i 18 anys. Dos són de nacionalitat marroquina (amb permís de residència a l’Estat espanyol) i  el jove de 18 anys té passaport brasiler.
 
La policia de la Generalitat Mossos d’Esquadra ha realitzat aquesta tarda  escorcolls a quatre domicilis, a les localitats de  Terrassa, Sabadell i Monistrol de Montserrat, relacionats amb la detenció de les tres persones, el passat dia 15 de desembre a Bulgària quan es dirigien cap a Síria per unir-se a l’organització terrorista Estat Islàmic. Dues d’aquestes persones són veïns de Terrassa i l’altre de Monistrol de Montserrat. Les edats dels detinguts són de 27, 24 i 18 anys;  dos d’ells són de nacionalitat marroquina (amb permís de residència a l’Estat espanyol) i el jove de 18 anys té passaport brasiler.
 
La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra, després de constatar aquesta voluntat d’unir-se a una organització terrorista de caire gihaidista, va detectar la marxa dels tres detinguts i va sol·licitar l’emissió de tres Ordres Europees d’Entrega i Detenció per evitar la seva incorporació a l’Estat Islàmic. El motiu de les detencions és un presumpte delicte de pertinença a organització terrorista.
 
Gràcies a la col·laboració de les autoritats búlgares aquests tres presumptes gihadistes van ser detinguts a la frontera entre Bulgària i Turquia. Actualment es troben a presó a Bulgària esperant ser extraditats  a l’Estat espanyol, on el jutjat instructor ha decretat el seu ingrés a presó.
 
La investigació es troba sota secret de sumari del Jutjat competent.
 
 
Hi ha imatges disponibles al servidor de Mossos d’Esquadra.