• El telèfon 112 ha rebut un total de 58 trucades pel vent i la neu, la majoria a Barcelona i l’àrea metropolitana per vent i la Val d’Aran per neu. Del total de trucades registrades no n’hi ha hagut cap de greu
 
  • La nevada al Pirineu afecta tres carreteres, la C-28 i la C-142b on és obligatori l’ús de cadenes, i la N-230 amb neu/gel a la calçada
 
  • El vent ha de persistir i fins i tot incrementar-se la propera nit i matinada. Es demana extremar precaucions en la mobilitat i activitats a l’aire lliure
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté activada l’ALERTA del Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel fort vent que bufa des d’aquest matí i que s’ha d’intensificar encara més de cara a la propera nit i matinada. A banda del vent també hi ha vigent una prealerta del pla INUNCAT per estat de la mar a l’Empordà; i una prealerta del pla NEUCAT per nevades a molts punts del Pirineu.
 
 
Incidències de la ventada
 
El telèfon d’emergències 112 ha rebut des d’aquest migdia i fins les 20.00 hores un total de 58 trucades relacionades amb el vent i la neu. La majoria de trucades s’han rebut amb origen a Naut Aran (19) per neu; i a Barcelona (18), Cornudella de Montsant i Font-Rubí (3) per vent.
 
El 60% de les trucades s’han derivat als Bombers de Barcelona i als Bombers de la Generalitat; el 20% a les diverses policies locals; i un altre 20% al cos de Mossos d’Esquadra.
 
A causa de les incidències que s’han registrat a la ciutat de Barcelona sobretot a primera hora de la tarda, l’ajuntament ha activat en alerta el Pla Bàsic d'Emergència municipal per ventades. El pla ha estat desactivat als volts de les 19 hores un cop resoltes la majoria d’incidències.
 
Del total de trucades rebudes al 112 no n’hi ha hagut cap de destacada o que hagi provocat danys personals o materials.
 
A banda de la ciutat de Barcelona, Sabadell també ha posat en prealerta el seu pla d’emergències per ventades. L’ajuntament del municipi ha recordat a la ciutadania la prohibició d’accedir al rodal (zones boscoses i entorn natural de Sabadell) i ha aconsellat que s’evitin els desplaçaments que no siguin estrictament necessaris.
 
Pel que fa a algunes de les ràfegues de vent que hi ha hagut aquesta tarda destaquen, segons el Servei Meteorològic de Catalunya: 86,4 km/h Espot (2500m); 79,2 a Portbou; 72 a Font Rubí (Alt Penedès) i Alguaire (Segrià); 64,8 km/h al Vendrell (Baix Penedès); i 61,2 a Barcelona (Observatori Fabra i Zona Universitària).
 
Durant la propera nit i matinada, Protecció Civil de la Generalitat segueix destacant com a zones d'especial seguiment degut a la vulnerabilitat del territori davant els efectes del vent les comarques del Anoia, Bages, Alt i Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrotxa i a les comarques del sud de Barcelona i cotes més altes del Baix Llobregat i Garraf.
 
A les comarques del Segrià, Urgell i Pla d’Urgell, malgrat l’SMC no preveu que se superin els llindars, es poden produir ratxes fortes puntuals que podrien ser susceptibles de generar incidències atesa la vulnerabilitat de la zona.
 
 
Incidències per neu
 
A banda del vent, les nevades que han afectat avui a bona part de la Vall d’Aran han provocat algunes incidències.
 
Segons el Servei Català de Trànsit, des d’aquesta tarda és obligatori circular amb cadenes a la C-28 al Port de la Bonaigua en els dos sentits; i a la C-142b a Naut Aran d’accés al Pla de Beret.
 
A banda, i també a causa de la neu/gel a la calçada, està tallada per vehicles de tercera categoria la N-230 des de Vilaller km 131 fins a Vielha km 163.
 
Podeu consultar totes les incidències actualitzades al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm  
 
 
Protecció Civil insisteix en les recomanacions de recollir i lligar de forma segura tendals, i elements inestables a terrasses i balcons, especialment la decoració nadalenca, que pot precipitar-se. També cal limitar els desplaçaments a les zones on bufi més fort i condicionar-los sempre a les condicions meteorològiques.

Protecció Civil també vol insistir en què les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin en el moment que el vent bufi amb intensitat. A les zones urbanes cal evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.
 
De cara a la matinada i demà al matí també es molt important extremar precaucions en la conducció sobretot a les carreteres del sud del país com l’AP-7.
 
A partir de la propera matinada i fins dilluns es preveu molt mala mar sobretot a la costa brava i també a la costa de la Selva i Maresme amb menys intensitat. És per això que Protecció Civil de la Generalitat manté la prealerta del pla INUNCAT. Es recomana no acostar-se a les zones on les onades trenquin amb força, i respectar els tancaments d’accessos que facin els municipis.
  
 
INFORMEU-VOS de les incidències i consells al twitter @emergenciescat