• El telèfon 112 ha rebut en tot l’episodi un total de 85 trucades pel vent i la neu, la majoria ahir a la tarda-vespre
 
  • Els cops més forts de vent han estat a la nit-matinada sobretot a les Terres de l’Ebre i el Pirineu
 
  • El vent i les nevades han d’anar a menys i restringir-se a les zones de muntanya. L’estat de la mar afecta avui principalment l’Empordà
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha rebaixat a prealerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT pel fort vent que bufa des d’ahir dissabte, i que avui ja va de baixa i s’ha de restringir a les comarques del Pirineu i Prepirineu. També es mantenen avui la prealerta del pla INUNCAT per estat de la mar a l’Empordà; i una prealerta del pla NEUCAT per nevades a l’Alt Pirineu i Aran.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha actualitzat aquest matí els avisos meteorològics, i segons les darreres previsions el vent s’ha d’anar restringint a les comarques del Pirineu, Prepirineu i també l’Empordà, amb cops que encara poden ser molt forts. De cara a demà dilluns encara es mantindrà el fort vent en aquestes zones i també podrà afectar el Montseny.
 
D’altra banda, les nevades més intenses es van donar ahir vespre i aquesta matinada, i per avui es manté la prealerta del pla NEUCAT que finalitzarà aquesta nit.
 
Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveu que durant el dia d’avui i fins la matinada continuï nevant a les comarques de la Val d’Aran, Alta Ribagorça i Pallars Sobirà. Es podran acumular gruixos superiors als 5cm a partir de la cota 600m. Les precipitacions seran en forma de neu a totes les cotes. A més, per sobre dels 1100 metres es podran acumular més de 20 cm de neu. A causa del vent es produirà el torb, l’aixecament de la neu del terreny a causa de les ventades.
 
Fins ara hi ha hagut acumulació de gruixos de neu de 7 cm a Vielha, 16 cm a Naut Aran i 10 cm a Lladorre (tots aquests al voltant dels 1.000 metres). Fora de la zona avisada s’han acumulat 10 cm a Llívia (1.200 m).
 
Finalment, i pel que fa a estat de la mar, la prealerta del pla INUNCAT està vigent avui i es mantindrà encara demà, amb onades que poden superar els 2,5 metres sobretot Alt i Baix Empordà, i amb menor intensitat Selva i Maresme.
 
Durant tot l’episodi, el telèfon d’emergències 112 ha rebut 85 trucades per vent i també neu. Pel vent les comarques amb més trucades van ser ahir a la tarda el Barcelonès (23) i Baix Llobregat (5), i per neu també ahir la Val d’Aran amb 28 trucades.
 
Del total de trucades al 112, s’ha derivat als Bombers de la Generalitat, des de les 13.00 hores d’ahir i fins a les 12.00 hores d’aquest migdia, una trentena de serveis, sobretot a la demarcació de Barcelona, relacionats bàsicament amb el vent. Els Bombers han estat requerits per retirar i assegurar elements estructurals exteriors així com també algun arbre caigut a la via pública.
 
Relacionat amb la neu, cal destacar un servei en què els Bombers han estat alertats a les 11.43 hores d’aquest matí. Una petita allau ha atrapat una persona a la zona de Vaquèira-Beret, a la pista de la Perdiu Blanca. L’home, segons han informat des de la central de l’estació, n’ha pogut sortir ilès. Els Pompiers d’Aran havien activat una dotació però no ha estat necessària la seva actuació i l’helicòpter no s’hi ha pogut desplaçar a causa de les condicions meteorològiques.
 
Segons el Servei Català de Trànsit, des d’ahir a la tarda hi ha diverses afectacions viàries a causa de la neu i el gel
 
Les incidències viaries derivades d’aquest episodi són les següents:
 
- Tallada la calçada de la BV-4024 a Guardiola de Berguedà i la C-28 per accedir al Port de la Bonaigua (De Vaqueira a La Peülla) per risc d’allaus
- Obligatori circular amb cadenes a la BV-4031 a la Pobla de Lillet (Coll de la Creueta)
- Obligatori circular amb cadenes a la C-142b aper accedir al Pla de Beret (Naut Aran)
- Obligatori circular amb cadenes a la C-28 a La Peülla-Casa Sastrada (Alt Àneu)
- Restricció de circulació per als vehicles articulats a la N-230 entre Vilaller i Vielha
 
 
Aquest matí a la N-260 entre Planoles i Urtx ha estat obligatori circular amb cadenes i s’ha restringit la circulació dels vehicles pesats però hores d’ara la carretera està neta i sense restriccions.
 
S’ha gestionat a través de carreteres de la Generalitat i a petició de l’alcalde de Setcases l’actuació de màquina llevaneus a la GIV5264 de Camprodon a Setcases perquè la carretera era plena de neu i hi havia molts turismes.
 
Podeu consultar totes les incidències actualitzades al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm  
 
Alguns cops de vent destacats en aquest episodi han estat: Espot 79,2 km/h, Certascan 93,6 km/h, Núria 93,6 km/h, Lac Redon 97,2 km/h, Boí 100,8 km/h, Saloria 118 km/h. Al sud s’han enregistrat cops de 72 km/h a Falset, 86,4 a Benissanet, 81 a Tortosa, 79,2 a Roquetes i 90 al Perelló i pobla de Massaluca. A l’extrem nord est s’han registrat 100,8 a Portbou.
 
Protecció Civil manté per avui vigent la recomanació que les travesses de muntanya o activitats en cotes mitjanes o altes es posposin en el moment que el vent bufi amb intensitat. A les zones urbanes també cal evitar situar-se a prop d'elements inestables o que puguin caure (murs, tancaments, bastides que es moguin o altres similars) durant la major afectació del vent.
 
Pel que fa a l’estat de la mar, es recomana no acostar-se a les zones on les onades trenquin amb força, i respectar els tancaments d’accessos que facin els municipis.
 
El risc d'allaus també és elevat avui (3 en una escala de 5), així que es recomana molta prudència en la pràctica d'esports de neu, sobretot fora de les zones de pistes.
 
Les temperatures també han de ser molt baixes avui, sobretot al Pirineu. Es recomana molta prudència amb la utilització de xemeneies, calderes i escalfadors per evitar incendis i intoxicacions. També a les zones on faci fred és important deixar un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin.  
 
INFORMEU-VOS al twitter @emergenciescat i al web www.gencat.cat/interior/ventades/
 
En el cas de neu el Servei Català de Trànsit recomana tenir en compte les següents recomanacions:
 
·                        Conduir amb suavitat.
·                        No frenar bruscament.
·                        Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
·                        Augmentar la distància de seguretat.
·                        Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
·                        No avançar si no és necessari.
Portar les cadenes per si són necessàries.
·                        Quan cauen els primers flocs de neu es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
·                        En arrencar el vehicle sobre neu pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Consells de conducció amb gel:
En el cas de gel al paviment s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
·                        Conduir amb suavitat.
·                        No frenar bruscament.
·                        Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
·                        Augmentar la distància de seguretat.
·                        Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
·                        No avançar si no és necessari.
Portar les cadenes per si són necessàries.
·                        Les distàncies de frenada en gel pot augmentar fins a deu vegades.