Protecció Civil de la Generalitat manté les Prealertes dels plans PROCICAT i INUNCAT per l'episodi de vents a muntanya i mala mar al nord del país

query_builder   29 desembre 2014 13:40

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat manté les Prealertes dels plans PROCICAT i INUNCAT per l'episodi de vents a muntanya i mala mar al nord del país

Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del pla d’emergències PROCICAT per forts vents. Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, es poden donar ratxes de vent superiors als 90 km/h a la meitat nord del país, al Pirineu i Prepirineu i podent afectar també al Montseny. El vent serà de component nord i afectarà especialment a les cotes elevades. La probabilitat de forts vents serà major a partir de la tarda d'avui i durant tota la nit i matinada. L'episodi s'estendrà durant tot el dia de demà però amb menor afectació a partir del migdia.
 
El risc serà major, a banda de les cotes més elevades de muntanya, a les comarques de la Cerdanya, el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès. 
 
Protecció Civil de la Generalitat recorda que cal extremar les precaucions en les activitats a l’aire lliure al Pirineu, Prepirineu i al Montseny, especialment a les cotes més elevades. Es recomana adaptar en tot moment les activitats a l'aire lliure en aquestes zones a les condicions de risc derivat del fort vent. En el moment de la major afectació amb les ratxes de vent més importants s'ha d'evitar fer aquestes activitats si no es poden realitzar de forma segura. Consulteu les possibles afectacions o tancaments d'activitats i instal·lacions de muntanya.
 
A casa reforceu l'ancoratge de portes, finestres i d'objectes a l'exterior i no deixeu fora cap element que pugui sortir projectat pel vent i provocar un accident.
 
En els desplaçaments i mobilitat a muntanya i especialment a segones residències, s'ha de reforçar la seguretat adaptant la velocitat a la situació de risc pel vent i seguint en tot moment els consells del Servei Català de Trànsit. Recordeu que el vent pot dificultar la mobilitat i que a la sortida d'un avançament a un camió o vehicle pesant es pot produir una ràfega de vent motiu pel qual cal agafar el volant amb ambdues mans i de forma ferma. Consulteu en tot moment les possibles incidències viàries
 
Podeu consultar la resta de consells de Protecció Civil pel vent.
 
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat també manté en Prealerta el pla d’emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT pel temporal marítim que afecta el litoral nord del país. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es manté la previsió de superació de llindar d’onades superiors a 2’5 metres (maregassa), que afectarà a la meitat nord del litoral català especialment a l'Empordà durant tot el dia d'avui i demà. El temporal marítim també podrà afectar a les comarques de la Selva, el Maresme i el Barcelonès, però amb menor intensitat.
 
Tot i que les previsions del SMC indiquen que hi haurà mar de fons del nord i del nord-est i per tant l'onatge no incidirà directament al litoral, Protecció Civil recorda que cal evitar apropar-se als punts del litoral (espigons, passeigs marítims o similars) en el moment del màxim onatge per evitar accidents. Respecteu en tot moment els tancaments a aquestes zones per la vostra seguretat.
 
Podeu consultar la resta de consells de Protecció Civil per mala mar
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined