• Cap d’aquests serveis ha fet ferits i tampoc ha calgut realitzar desallotjaments

 

  • Consells bàsics com la com la neteja i la revisió periòdica de la xemeneia, elements claus en la seguretat
 
 
Els Bombers de la Generalitat han treballat al llarg d’aquesta tarda del dia de Reis en sis incendis provocats per xemeneies.
 
A la Regió d’Emergències de Lleida, una dotació dels Bombers ha treballat en un foc de xemeneia al c/ Sant Francesc, número 43, de la Urbanització Buenos Aires, a Alpicat (el Segrià). L’avís de l’incendi s’ha rebut a les 13.01 hores i en mitja hora ja estava extingit.
 
A la demarcació de Girona, dues dotacions dels Bombers han treballat en un incendi provocat per una xemeneia a Begur (El Baix Empordà). El foc, l’avís del quals s’ha rebut a tres quarts de cinc de la tarda, ha omplert de fum una casa situada al c/ Bernat Metge. D’altra banda, sis minuts passades les sis, ha entrat un altre avís similar, concretament al c/ Vora del Ter del municipi de Sant Julià de Ramis (el Gironès). Poc després de dos quarts de set de la tarda s’ha dut a terme un altre servei relacionat amb una xemeneia mal apagada, concretament a la plaça Ciutat de Figueres de Girona (el Gironès).
 
A la Regió d’Emergències Centre, un vehicle dels Bombers ha realitzat un servei d’extinció de foc de xemeneia a les cinc de la tarda al c/ Padró de Sant Fruitós de Bages (el Bages). Els Bombers han apagat el foc i han ventilat tota la casa afectada pel fum.
 
Per altra banda, a la demarcació de Tarragona, hi ha hagut un altre incendi de xemeneia al c/ Major de Montblanc (la Conca de Barberà). L’avís d’aquest incendi s’ha rebut a les sis i un minut de la tarda i ha estat extingit en menys d’un quart d’hora.
 
Atès l’elevat nombre de serveis que aquets dies, amb fred i elevada mobilitat de la població, estan duent a terme els Bombers de la Generalitat, recordem un seguit de consells de seguretat que tenen com a finalitat reduir el risc d’incendis provocats per l’ús indegut de les xemeneies.
 
- La neteja: hem de poder comprovar, netejar, escurar els conductes i recuperar-ne el sutge, que podria acabar cremant o danyant els conductes, seguint les instruccions del fabricant. Almenys, cal fer-ho un cop per temporada en cas d’ús habitual de la llar de foc. Calen estris i raspalls adequats i no s’han d’utilitzar productes químics de neteja que no siguin recomanats pel fabricant.
 
- La xemeneia, que no perdi fum. La xemeneia no ha de tenir cap forat. El fum és tòxic i, a més, pel forat es pot acabar calant foc sobre materials combustibles que hi hagi prop del conducte.
 
- La llar sense encendre durant molt de temps. Si fa diverses temporades que no hem encès la llar de foc, l’haurem de fer revisar per personal especialitzat i determinar que no hi ha obstruccions ni fuita de fum al conducte.
 
- La protecció contra incendis. Si volem augmentar la nostra seguretat, podem instal·lar un detector d’incendis i de monòxid de carboni, i disposar d’un extintor portàtil per al cas d’incendi. Cal saber com fer ús de l’extintor, en aquest cas.
 
- El que no s’hi ha de cremar: líquids inflamables per encendre o atiar el foc; llenya o fusta humida o verda (l’ideal és que l’arbre s’hagi tallat la temporada anterior) o resinosa perquè pot produir dipòsits de sutge i quitrà a la xemeneia; fusta tractada, perquè pot desprendre productes tòxics; altres tipus de combustible no determinats pel fabricant.
 
- Un foc viu sense massa llenya. El foc ha de ser viu, però sense massa llenya, perquè tingui un bon tiratge. Així evitarem la producció de productes tòxics i l’acumulació a la xemeneia de sutge i quitrà, que poden acabar incendiant-se.
 
- El que no s’ha d’acostar al foc. No hem d’acostar a la llar de foc la roba perquè s’eixugui, ni joguines, ni mobles ni coixins ... hem de mantenir la reserva de llenya al lloc adequat, on no pugui encendre’s (hem de seguir les indicacions del fabricant de la llar de foc).
 
- Les llars de foc obertes. Cal evitar deixar encesa la llar de foc quan ens anem a dormir o sortim de casa. Si es manté encesa, hi hem de col·locar una pantalla mataguspires. No hem de deixar sola la canalla amb la llar de foc encesa.
 
- La ventilació. És molt important que l’habitació o estança on hi ha la llar de foc tingui la ventilació adequada. Evitarem problemes de tiratge a la xemeneia, la concentració de gasos tòxics, sobretot el monòxid de carboni, i la mala olor.
 
Aquests consells formen part de la campanya de prevenció i sensibilització de seguretat a la llar de la Direcció General de Prevenció, Extinció d’Incendis i Salvaments (DGPEIS). Podreu trobar més consells, així com material divulgatiu a la pàgina web www.gencat.cat/bombers/seguretatalallar
 
 
Cerdanyola del Vallès, 6 de gener de 2015
19.30hores