• El cap del Govern ha presidit la signatura d’un conveni marc amb l’Ajuntament de Barcelona per a la seva integració a la xarxa de Tributs de Catalunya
  • El president emmarca l’acord “en la configuració de les estructures bàsiques i clau per al futur del país”
  • Artur Mas subratlla que “mai com ara hi havia hagut una col·laboració lleial i institucional tan eficaç“ entre les dues institucions
El president, l'alcalde i el conseller, en el moment de la signatura
El president, l'alcalde i el conseller, en el moment de la signatura
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha deixat clar, aquest migdia, que “la voluntat i la determinació” de tirar endavant el procés polític català “és total per part del Govern de Catalunya, i, especialment, per part meva com a president”. Per això, Mas ha alertat que “no es pot allargar el temps d’espera per arribar a un acord”, perquè hi ha el risc de produir confusió, i ha assegurat que, tant si hi ha acord com si no, “el procés nacional no es pot aturar, i ara cal anar prenent decisions”.
 
Artur Mas s’ha expressat així en el decurs de l’acte de signatura d’un conveni marc entre l’Agència Tributària de Catalunya (ATC) i l’Ajuntament de Barcelona, mitjançant el qual el consistori s’integra a la xarxa Tributs de Catalunya. L’acord ha estat signat per l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, i el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell.
 
El cap de l’Executiu ha recordat que el procés es va salvar perquè es van plantar cara a les   dificultats externes i es van esquivar les internes i “la prova d’això és que el 9N va ser un èxit”. Per això, el president diu sentir-se “àtonit” pel fet que “ara que hi hauria d’haver moltes menys dificultats internes i més fàcils, doncs n’hi ha més que abans”.
 
En aquesta línia, el president ha afirmat que, en aquest moment, “hi ha diverses propostes sobre la taula”, algunes de les quals han estat presentades pel Govern; per això, ha assegurat que “nosaltres hem mogut fitxa” i “ho hem fet sense renunciar a allò que és fonamental, però amb una actitud d’una certa flexibilitat per intentar arribar a acords”.
 
És en aquest sentit de flexibilitat que s’emmarca la proposta que Mas ha explicat que han presentat Òmnium Cultural, l’ANC i l’AMI, i que consistiria en què la llista que Esquerra Republicana presentaria a les eleccions plebiscitàries fos només d’ERC, i que n’hi hagués una altra, encapçalada pel mateix president de la Generalitat, i que seria molt més àmplia i molt més transversal. Aquesta és una proposta, ha dit el cap del Govern, que “se m’ha atribuït i vull deixar clar que no és meva” i que “entenc que s’ha fet amb la voluntat d’ajudar a desbloquejar aquestes dificultats internes”.
 
Pel president, “després d’un mes de converses i d’intentar negociar una sortida”, a hores d’ara “cap de les propostes que hi ha a la taula han estat acceptades per part dels nostres interlocutors, en aquest cas per part de la direcció d'Esquerra Republicana de Catalunya” i, ha defensat, que “ara ja és el moment d’anar prenent decisions”.
 
Per això, el cap del Govern ha anunciat que la setmana vinent “explicaré quina és la sortida que crec que té tot aquest procés i espero poder-ho fer amb un acord amb els nostres principals interlocutors, perquè, insisteixo, l'acord és perfectament possible”.
 
“Mai hi ha hagut una col·laboració tan eficaç”
En un altre moment del seu discurs, el president ha posat com a exemple d’aquesta voluntat de tirar endavant l’acord signat avui, perquè el “procés requereix que es treballi en la configuració de les estructures bàsiques per a aquest país, i una de les més importants és la Hisenda pròpia, clau de cara al futur de Catalunya com a país, com a societat i com a nació”.
 
El president ha volgut subratllar també que ”mai com ara hi havia hagut una col·laboració lleial i institucional tan eficaç com la que s'està produint entre la capital de Catalunya i el conjunt del país”, i l’acord assolit avui entre l’Ajuntament i l’ATC n’és una mostra.
 
El cap de l’Executiu ha assegurat que la Hisenda pròpia vol esmenar “un dels errors que s'han comès en els darrers 30 anys i que ha estat no prioritzar la gestió dels ingressos propis i dependre excessivament d'un Estat que no ens ha tractat bé ni ens tracta bé”. “És una assignatura pendent des de fa molt i molt temps i ara l’estem intentant superar”, ha reblat.
 
Amb la integració de l’Ajuntament a la xarxa Tributs de Catalunya es pretén, ha explicat Artur Mas, “una millor atenció de cara a la ciutadania, més simplificació administrativa i una millor lluita contra el frau fiscal”. Aquest millor compliment de les obligacions fiscals és bàsic perquè “el que s'hi juga són la qualitat dels serveis públics d'aquest país, també dels essencials, la modernització i l'equitat en l'accés als serveis públics essencials”.
 
L’acte, que ha tingut lloc a la Sala Torres Garcia del Palau de la Generalitat, ha comptat també amb la participació del conseller de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs, i el secretari de Govern, Jordi Baiget.
 
Incorporació de dues oficines
L’acord signat entre l’ATC i l’Ajuntament de Barcelona suposa que el consistori barceloní s’adhereix al sistema integrat d’oficines d’atenció al contribuent desplegat a tot el territori català. La xarxa Tributs de Catalunya es va instaurar l’any passat amb participació de la Generalitat i de les quatre diputacions catalanes. Aquest sistema actua com una finestreta única on els ciutadans poden realitzar indistintament tràmits sobre els tributs d’àmbit local i els gestionats per l’ATC.
 
El conveni marc té per objectiu crear serveis compartits de gestió, recaptació i atenció perquè els ciutadans residents al municipi de Barcelona, així com les empreses i entitats que hi exerceixen activitat, tinguin més facilitats per realitzar els seus tràmits tributaris.
 
L’acord també suposa la incorporació de dues oficines a la xarxa de Tributs de Catalunya: la seu central de l’Institut Municipal d’Hisenda (avinguda del Litoral, 30) i l’Oficina d’Atenció Ciutadana (plaça de Sant Miquel, 3). Amb aquestes dues adhesions, la xarxa compta ja amb 92 oficines.
 
 
Principals actuacions i serveis
El conveni entre l’ATC i l’Ajuntament implica que l’Agència Tributària podrà gestionar els deutes dels quals sigui titular el consistori en període executiu, és a dir, que podrà emprendre accions dirigides als contribuents que no hagin satisfet voluntàriament els seus deutes amb el consistori. De fet, un dels objectius de la xarxa Tributs de Catalunya és que els ingressos de dret públic de les administracions catalanes siguin recaptats per organismes amb seu a Catalunya.
 
Altres serveis que compartiran l’ATC i l’Ajuntament de Barcelona són la informació i assistència tècnica als ciutadans, el servei de recepció i registre de documents i autoliquidacions, l’atorgament de claus electròniques i l’emissió de cartes de pagament i certificats. A més, es promourà l’intercanvi d’informació en el marc de la lluita contra el frau fiscal i el subministrament de dades que permetin regularitzar la situació dels establiments turístics il·legals o irregulars.
 
El conveni s’anirà desplegant en diferents fases durant el 2015, en un procediment semblant al que ja es va seguir l’any passat amb les quatre diputacions. La col·laboració començarà amb operacions coordinades senzilles que es puguin instaurar a curt termini, i en fases posteriors es desenvoluparan els serveis més complexos.
 
Tributs de Catalunya és el resultat del conveni marc signat el 19 de setembre del 2012 entre l’ATC i les quatre diputacions catalanes, mitjançant el qual s’integra la gestió dels tributs locals (que correspon a les diputacions) i la dels tributs propis i cedits totalment per l’Estat (que exerceix a la Generalitat a través de l’ATC). La finalitat és fer més eficaços i senzills per al ciutadà els processos de gestió tributària, oferint un servei pròxim i homogeni a tot el territori català.

2  

Imatges

Signatura

Signatura 1206

Salutació

Salutació 1426