El programa acompanya els projectes de prototipatge de noves empreses fins a introduir-los en el mercat

El Govern obre els primers ajuts del Programa 'Indústria del Coneixement' per al desenvolupament d'empreses de base científica

En aquesta primera crida, s'atorgaran ajuts de 25.000 euros a 20 propostes de preprototip i es finançaran 8 prototips pressupostats fins a 150.000 euros

query_builder   12 gener 2015 14:10

event_note Nota de premsa

El programa acompanya els projectes de prototipatge de noves empreses fins a introduir-los en el mercat

El Govern obre els primers ajuts del Programa 'Indústria del Coneixement' per al desenvolupament d'empreses de base científica

En aquesta primera crida, s'atorgaran ajuts de 25.000 euros a 20 propostes de preprototip i es finançaran 8 prototips pressupostats fins a 150.000 euros

Imatge
El Govern ha presentat avui els primers ajuts del Programa Indústria del Coneixement que tenen com a objectiu afavorir el desenvolupament de noves empreses de base científica. Concretament, es tracta de les primeres dues convocatòries semestrals de les fases Llavor i Producte corresponents, respectivament a la primera i a la segona fase de valorització d’un producte abans de la seva arribada al mercat.
 
Amb l’obertura dels primers ajuts, es posa en marxa aquest programa que “incentiva i dóna els instruments per desenvolupar empreses des de la gran capacitat de generació de coneixement que té Catalunya”, tal i com ha detallat el secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà.
 
La primera convocatòria de la fase Llavor atorgarà 20 ajuts amb un pressupost de 25.000 euros per a cada projecte de preprototip. Pel que fa a la primera convocatòria de la fase Producte, afavorirà el desenvolupament de 8 prototips pressupostats per un import total de fins a 150.000 euros. En ambdós casos, els possibles beneficiaris d’aquests ajuts tenen fins l’11 de febrer per formalitzar les sol·licituds a través de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), que s’encarrega de la gestió el programa. Les dues convocatòries estan obertes als equips de recerca de les universitats, els centres de recerca, els centres tecnològics, les fundacions hospitalàries i les institucions sense ànim de lucre dedicades a la recerca.
 
Pel que fa a la tercera fase del Programa Indústria de Coneixement, anomenada Mercat, el conseller delegat de l’Institut Català de Finances, Josep-Ramon Sanromà, ha avançat que l’Entitat ha obert una línia de préstecs participatius de 2 milions d’euros a través de la qual es preveu finançar –en règim de coinversió público-privada– 20 projectes per començar l’acció comercial i la producció, entre d’altres. “La línia per aquest any és de 2 milions d’euros però sí hi ha més demanda de projectes podríem ampliar-la”, ha subratllat Sanromà. En aquesta fase el finançament global per projecte, serà d’entre 100.000 i 400.000 euros. 
 
Mentoratge de Berkeley
L’ajut de la fase Llavor inclou un programa de formació i mentoratge, coordinat per la UC Berkeley en el marc dels acords subscrits pel Govern amb les universitats de Califòrnia. La UC Berkeley és l’encarregada de coordinar a la Costa Oest el programa de formació per a científics emprenedors que la National Science Foundation (NSC) desenvolupa als Estats Units des de l’any 2011.
 
Totes les sol·licituds rebudes s’avaluaran d’acord als criteris d’excel·lència cientificotècnica de la proposta, la seva viabilitat, l’impacte potencial, així com  la motivació i capacitat innovadora de l’equip de treball. Els projectes escollits tindran una durada de sis mesos.
 
Pel que fa la convocatòria Producte, els ajuts destinats a prototipar la tecnologia o producte es valoraran en base a l’interès de la tecnologia i potencial comercial, l’excel·lència en planificació i gestió de la proposta, l’excel·lència de l’equip de treball i l’alineació amb l’estratègia d’innovació de Catalunya. Els projectes escollits tindran un termini màxim de 18 mesos per enllestir l’anomenada prova de concepte.
 
La fase Producte és la continuació del PROVA’T, el programa pilot promogut pel Govern a través de la Institució CERCA i que ha suposat el finançament de 7 projectes d’èxit, els quals s’han traduït en l’obtenció de llicències de tecnologia i la creació de spin-offs.
 
Experiències pilot fase Llavor
El director general de Recerca, Josep Maria Martorell, ha explicat els resultats de l’experiència pilot que, en col·laboració amb la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI), s’ha dut a terme per avaluar la viabilitat de la fase Llavor.  Concretament, s’han desenvolupat 18 projectes en què han participat 4 institucions i 19 empreses, entre els quals hi ha l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), el Sincrotró ALBA, la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Comsa Ente o Grífols.
 
Martorell ha destacat que “comencem avui amb dues convocatòries que venen avalades per experiències a l’estranger i per proves pilot desenvolupades aquí”.
 
El programa Indústria del Coneixement s’emmarca en l’estratègia del Govern per transferir la tecnologia i el coneixement al sector empresarial i preveu la mobilització de fons de 30 milions d’euros en 5 anys.
 
Una de les principals fortaleses del programa és que s’implementa en un moment de maduresa del sistema català de recerca, amb un alt nivell d’excel·lència científica. Així mateix, el comitè avaluador encarregat d’examinar els projectes estarà integrat per persones externes, de prestigi i acreditada experiència. Un altre factor per assegurar l’èxit del programa és l’accés al finançament i la mobilització de capital privat.
 
Aquest és un dels primers programes que comptaran amb el finançament procedent del nou període de fons FEDER (2014-2020). D’aquesta manera, el Govern segueix les indicacions de la Unió Europea de traslladar la destinació d’aquest finançament a l’àmbit del coneixement (From bricks to brains).

3  

Fitxers adjunts

Nota premsa

Nota premsa
PDF | 46

Dossier

Dossier
PDF | 4379

Fotografia

Fotografia
JPG | 199

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined