Pelegrí durant la seva intevenció
Pelegrí durant la seva intevenció
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Jaume Fabà, ha presidit avui, a Les Borges Blanques, l’acte d’agermanament entre la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Les Garrigues i la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls, i posteriorment ha signat amb l’alcalde de l’esmentada localitat, Enric Mir, un conveni de col·laboració per a la millora de la promoció i qualitat de l’oli verge extra en el marc de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i Fira de les Garrigues.
 
En el decurs de l’acte d’agermanament, Josep Maria Pelegrí ha fet palès que es tracta de “dos productes estrella de la nostra gastronomia, productes molt nostrats i molt identificatius d’uns territoris veïns i ben avinguts, dos productes saludables i de la dieta mediterrània; el calçot i l’oli exemplifiquen la manera de viure i d’entendre de la nostra gent, saludable, sociabilitat, proximitat, etcètera; són dos productes que estan en plena temporada i que tenen en la seva identitat un mecanisme de diferenciació del producte, alhora que exemplifiquen una identitat basada en el binomi ‘cultura-geografia’ que té positives externalitats per a d’altres sectors econòmics”.
 
Pelegrí, que ha remarcat la importància que els consells reguladors dels productes de qualitat de Catalunya estableixin sinèrgies, comparteixin eines, instruments, per a potenciar-se, explicar-se, difondre’s i donar-se a conèixer, ha felicitat la DOP Garrigues “per aquests 40 anys i pel canvi de tendència que heu aconseguit en el sector, un canvi que pivota sobre quatre grans premisses com són la imparable millora de la qualitat dels nostres olis, l’increment de la superfície oleícola de regadiu, el grau de coneixement i de penetració en el mercat de la DOP -tant estatal com internacional-, l’aposta per la comercialització amb el major valor afegit possible”.
 
En aquest punt, Pelegrí ha recordat que “durant massa anys la producció de màxima qualitat de Lleida servia per a barrejar-la amb d’altres fronteres enllà; i avui, gràcies a l’encertada estratègia que esteu duent a terme, el 70% de l’oli de la DOP s’envasa. Moltes felicitats. Aquest és el camí i el que ens assegura el futur. No us deixeu enlluernar per possibles comparacions en cotitzacions, la nostra estratègia mai és el preu, el granel. L’embotellat dóna beneficis no només a la cooperativa, sinó també als nostres veïns i a tot el territori”.
 
Tot seguit, el conseller s’ha referit a la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra i 52a Fira de les Garrigues pe a firma que “guanya envergadura any rere any, amb una gran capacitat d’atracció i que transmet una imatge potent del  nostre oli. A més, enguany, per primera vegada, hi participen distribuïdors europeus de productes agroalimentaris de qualitat. És important que les nostres fires trobin un equilibri entre el desenvolupament del mercat de proximitat i l’internacional, ambdós són importants i estratègics. Vivim en una economia global. Tenim enormes potencialitats. És l’hora d’exportar i normalitzar l’activitat exportadora. I els vectors de l’oli són qualitat, innovació i internacionalització”.
 
També en relació a l’oli, Josep Maria Pelegrí ha assenyalat que és “el fil conductor de Les Garrigues, la cara visible de portes enfora i és qui amaneix l’economia de portes endins. Si mirem l’oli des de la globalitat, podem veure el seu abast d’actuació i d’interacció amb altres elements (paisatge, història, patrimoni, Horeca, etcètera); és el cor d’un sistema, un recurs que genera optimisme i garanteix el futur, i que ens demana sentit empresarial i ganes d’emprendre; el que vol seguir sumant esforços, innovar, buscar complicitats, continuar reforçant les cooperatives per a què responguin als reptes de l’economia global (Pla Coop.), entre altres, i teniu el ple suport del DAAM.
 
D’altra banda i  pel que fa al conveni signat avui, el conseller ha reiterat que “les Garrigues és un territori que sempre ha gaudit d’un gran producte, un producte d’un sabor i unes olors particulars a un preu assequible, un producte que és el reflex de la superació i l’emprenedoria de la seva gent, i amb una personalitat pròpia i unes característiques especials i específiques que els converteixen en un gran aliat, per al nostre organisme, per al nostre benestar, i
per a la nostra gastronomia i el nostre paladar, un producte que desperta emocions i esdevenen un plaer mòdic i quotidià, un producte que gràcies a la seva qualitat i valoració, el seu consum augmenta dia rere dia; un producte que és el cor de les Garrigues”.
 
Josep Maria Pelegrí ha reiterat el suport a la Fira i a tot el teixit social i econòmic de la comarca, que “generem optimisme, potenciem l’autoestima i assegurem futur, el qual ens demana sentit empresarial i ganes d’emprendre, d’innovar, de tirar endavant, de buscar complicitats, de sumar esforços, d’apostar per l’embotellament, etcètera, i alhora generem més professionalització i actualitat, també a través de les jornades tècniques, i generem més atractiu i ganes d’agradar tothom que ve a visitar la comarca per a viure i conviure amb el aquest singular oli. I generem més coneixement, més cultura de l’oli i, per extensió, dels productes de qualitat. No tots els olis són iguals, hi ha diferents qualitats. De fet és un producte que un cop l’has provat, difícilment l’eliminaràs de la teva dieta habitual. Per això, cada cop són més els que, coneixedors dels beneficis, demanen que als establiments comercials que apostin per productes amb més valor afegit, més autèntics, més naturals i més pròxims. I tot plegat ho generem amb la voluntat que el sector públic i privat treballin en la mateixa sintonia, convençuts que només així els resultats són excel·lents i el feedback que en surt resulti incontestable. És el que coneixem com a win-win”.
 
Així, en aquesta línia, Pelegrí ha indicat que “les administracions tenim el deure i l’obligació de millorar aquest producte vertebrador i fer tot el possible per a què pugueu guanyar-vos la vida millor; i per això posem tota la nostra voluntat i recursos per a potenciar tant el treball com la dedicació de persones del nostre entorn que intervenen en el seu cultiu, elaboració, comercialització i divulgació”, i ha expressat el seu desig que “aquesta gran fira del territori sigui de nou un èxit rotund, engrandeixi l’oli i tot allò que l’envolta, i que l’Oliveta així com els distribuïdors internacionals ens acompanyin durant molts anys!”.
 
 
moment de la signatura
moment de la signatura
L’objecte del conveni, que té una durada d’un any prorrogable automàticament per períodes anuals, és la coorganització d’actuacions de promoció i de jornades tècniques d’interès agrari i agroalimentari, així com definir la col·laboració del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’oliva de Catalunya, en el marc de la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra de Les Borges Blanques.
 
Quant a actuacions i compromisos de les parts, l’acord estableix que correspon al DAAM: orientar la temàtica de les jornades; facilitar ponents especialitzats; coordinar les entitats organitzadores de les jornades en la recollida de la documentació administrativa requerida pel Pla Anual de Transferència Tecnològica PATT (registre d’inscripcions, dades de ponents, ponències, etcètera); divulgar les jornades a través dels canals habituals del Departament; facilitar la col·laboració del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya en l’anàlisi dels olis presentats al Concurs de l’Oli Verge Extra i en els tastos guiats organitzats en el marc de la Fira de l’Oli de Qualitat Verge Extra; i orientar i donar suport a les actuacions de promoció de la qualitat i valors dels olis catalans amb Denominació d’Origen Protegida (DOP) i en general als olis de qualitat verges extra, així com els vins i productes de qualitat i de proximitat.
 
I correspon a l’Ajuntament de Les Borges Blanques: posar a disposició les instal·lacions on es realitzi la fira; proporcionar els locals on tindran lloc les jornades; divulgar les actuacions de promoció, les jornades i la participació del Panell de Tast Oficial d’Olis Verges d’Oliva de Catalunya dins de la publicitat global que es realitzi per a la Fira de l’Oli Qualitat Verge Extra; gestionar i coordinar tots els aspectes relatius al bon desenvolupament de les jornades el dia que se celebrin; promoure els olis catalans verges extra, especialment l’oli amb DOP Les Garrigues, a la Fira de l’Oli de Qualitat verge extra; promoure el logotip de la venda de proximitat i fomentar la presència de productors amb l’acreditació de venda de proximitat emesa pel DAAM en la Fira de l’Oli i les Garrigues; promoure l’assistència a la Fira de productes amb DOP i Indicació Geogràfica Protegida (IGP); així com també promoure el territori a nivell gastronòmic, turístic, cultural amb els seus productes, com ara oli i vi, safrà i altres productes de proximitat.
 
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.

2  

Fitxers adjunts

f1

f1
JPG | 393

f2

f2
JPG | 461