- Aquest matí, Empresa i Ocupació ha presentat els objectius i les accions d’enguany a les 80 entitats col·laborades
- També s’han donat a conèixer nous materials audiovisuals i eines d’autoaprenentages sobre l’economia social i cooperativa que estaran disponibles al web del programa (www.aracoop.coop)
Dilluns, 19 de gener de 2015.— La Generalitat, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha posat en marxa la segona edició del programa aracoop, per fomentar la creació i el creixement d’empreses d’economia social i cooperativa. L’aracoop és un programa marc de cooperació públic-privat, promogut pel Departament d’Empresa i Ocupació en el context del Catalunya Emprèn, amb la participació de la Confederació i les federacions de cooperatives i la col·laboració de més de 80 entitats i institucions compromeses amb els objectius del programa.
El tret de sortida del programa ha estat aquest matí, amb la presentació dels objectius i accions previstos per enguany a les 80 entitats col·laboradores. El programa treballarà per ampliar i actualitzar el posicionament i la presència social de les empreses d’economia social i cooperativa; afavorir-ne la creació; i enfortir-ne la viabilitat i la sostenibilitat.
Durant la jornada també s’ha presentat a les entitats col·laboradores tot un seguit de materials i de recursos que estaran disponibles a la pàgina web del programa (www.aracoop.coop). Per exemple, podran trobar una websèrie d’animació de 6 capítols, protagonitzada per 2 personatges, l’Ara i la Coop, que aniran trobant solucions a les problemàtiques de la vida quotidiana a través de les diferents modalitats de cooperatives.
També hi haurà disponible tot un seguit d’eines interactives per a aprendre a crear una cooperativa; les 50 preguntes més freqüents sobre empreses cooperatives en un clic; i una App de geolocalització de cooperatives que permetrà localitzar les més de 4.000 cooperatives existents avui a Catalunya i els seus punts de venda.
Novetats de l’edició 2015
Respecte de la primera edició d’aracoop, aquest any s’ha ampliat l’abast d’algunes accions com ara la formació directiva o els tallers per aprendre el model d’empresa cooperativa a l’escola. També s’han incorporat noves activitats com ara l’acompanyament a 15 empreses per a l’avaluació d’indicadors de sostenibilitat i la realització de tallers de cocreativitat per innovar i produir.
Es duran a terme accions en tot el territori com, per exemple, l’acompanyament i el suport a la viabilitat de 30 nous projectes emprenedors; debats per compartir el futur del model de l’economia social i cooperativa; i formació en els àmbits jurídic i fiscal.
Un altre aspecte que treballarà l’aracoop és el cooperativisme a les escoles i universitats. En el cas de les escoles es facilitarà que els estudiants aprenguin el model de l’empresa cooperativa, coneguin experiències i puguin saber tot el que cal per crear una cooperativa. Pel que fa a les universitats, es potenciaran pràctiques professionals en aquest tipus d’empreses, es posarà en marxa un MOOC cooperatiu (cursos gratuïts online), i s’organitzarà una jornada interuniversitària internacional.
També es desenvoluparan diferents accions per impulsar el creixement, la sostenibilitat i cocreació d’empreses d’economia social i cooperativa. En aquesta línia, per exemple, s’oferirà l’acompanyament d’un expert a 60 empreses perquè millorin la seva viabilitat, creixin i s’internacionalitzin. A més, també es fomentarà la col·laboració entre les empreses per innovar i produir i s’acompanyarà 15 empreses perquè publiquin memòries de sostenibilitat i Responsabilitat Social.
L’aracooop també inclou formació per a persones directives, sòcies i membres de Consells Rectors per millorar les competències professionals, de gestió i de sistemes de finançament, entre d’altres.
1