Avui s’ha presentat el Servei d'Intermediació en Deutes de l'Habitatge (SIDH) a Osona, que la Diputació de Barcelona ha posat en marxa amb la col·laboració del Consell Comarcal d’Osona, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya i el Col·legi d'Advocats de Vic.
 La presentació, que ha tingut lloc a la Sala de Premsa del Consell Comarcal d’Osona, ha anat a càrrec del secretari d'Habitatge i Millora Urbana del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, Carles Sala, el diputat de Benestar Social, Salut Pública i Consum de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; el president del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca; el i el vicedegà Col·legi d’Advocats de Vic, Antoni Poyato.
Aquest servei, que la Diputació està desplegant per totes les comarques de Barcelona, és fruit de la coordinació amb Ofideute, el servei de mediació hipotecària de la Generalitat de Catalunya. L'objectiu del SIDH, que compta amb la col·laboració dels Col·legis d'Advocats de la demarcació de Barcelona, és augmentar i estendre els punts d'atenció a les famílies que tenen problemes per afrontar els deutes hipotecaris, així com establir una acció coordinada i un model i circuit únics de mediació en tot el territori de la demarcació de Barcelona.
Ofideute, que és un servei que ofereix l'Agència de l'Habitatge de Catalunya de la Generalitat, es va crear l'any 2010 per pal·liar els efectes de la crisi en l'àmbit de l'habitatge i evitar l'exclusió social per motiu residencial. Des de llavors, treballa per estendre la mediació entre els particulars i les entitats bancàries als municipis.
El desembre de 2012 la Generalitat i la Diputació van signar un conveni per coordinar els serveis de mediació hipotecària amb què comptaven les dues administracions. Amb la signatura d'aquest conveni, el servei Ofideute es coordina amb el SIDH de la Diputació per oferir un servei de proximitat a la ciutadania.
Ell SIDH d’Osona
El SIDH es prestarà a Osona des de l’Oficina Comarcal d’Habitatge i donarà acollida als municipis de la comarca d’Osona (amb l’excepció de Vic). Les famílies que hi siguin derivades, una vegada feta la comprovació de les condicions d'accés (ser propietaris d'un únic habitatge que s'utilitzi com a habitatge principal i no poder afrontar el pagament de la hipoteca), són entrevistades per la persona lletrada especialitzada, que fa una proposta de modificació de les condicions del deute. Aquesta proposta és tramesa a Ofideute, de l'Agència de l'Habitatge de Catalunya, que farà la mediació amb l'entitat financera corresponent.
Fins a l’11 de novembre, data en que va entrar en funcionament el SIDH d’Osona, els veïns dels municipis osonencs s’adreçaven al servei de mediació de Vic per ser atesos. Fins llavors Ofideute havia gestionat 86 expedients d’aquests municipis i des del novembre  el SIDH d’Osona ja n’ha gestionat 8 més.
Punts SIDH en funcionament
Actualment funcionen 24 punts d'atenció, a Alt Penedès, Anoia, Bages, Baix Llobregat, Baix Montseny, Berguedà, Garraf, Osona, Barberà- Badia del Vallès, Castelldefels, El Prat de Llobregat, Gavà-Begues, Granollers, l'Hospitalet de Llobregat, Manresa, Martorell, Mollet del Vallès, Montcada i Reixac, Sant Adrià del Besòs, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Viladecans-Torrelles-Sant Climent. En aquests punts s'han atès més de 1.456 famílies i s'han acceptat un 73% de les propostes d'intermediació amb les entitats financeres.
L’objectiu és arribar a 30 punts d’atenció que cobreixin tota la demarcació de Barcelona. Entre ells també està previst un nou punt a Manlleu que atendrà, amb més proximitat, els ciutadans de Torelló, Sant Vicenç  de Torelló i Sant Pere de Torelló.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 33