El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha adoptat aquest compromís durant la presentació dels pressupostos del Departament i s’aplicarà sempre amb un criteri clínic de prioritat
Els pressupostos pel 2015 del Departament de Salut seran de prop de 8.500 milions d'euros, un 2% per més que el 2014, i es dedicaran especialment a millorar l'estat de les llistes d'espera. El conseller de Salut, Boi Ruiz, s’ha compromès avui a que cap ciutadà trigui més d’un any a ser operat de qualsevol patologia, i que en les operacions garantides no se superi el mig any d'espera. També ha plantejat un temps mínim de tres mesos per una primera visita a l'especialista o una prova diagnòstica. El criteri de priorització, ha explicat, serà sempre clínic.
 
Boi Ruiz ha fet aquestes declaracions durant la presentació dels pressupostos pel 2015 davant de la Comissió de Salut del Parlament de Catalunya. El conseller de Salut ha estat acompanyat de la secretària general, Roser Fernández, i del director del Servei Català de la Salut, Josep M. Padrosa.
 
El pressupost destinat al Departament de Salut continua suposant un 40% del total de la Generalitat, mentre que al 2010 suposava un 36% del total del pressupost. Els pressupostos consolidats per al 2015 del Departament de Salut és de 8.466,99 milions d'euros, respecte del 2014 que va ser de 8.290,59 milions d'euros. Això suposa un augment del pressupost per càpita que s’explica per un augment dels pressupostos globals i una disminució de la població respecte l’any anterior.
 
Els pressupostos del 2015 “mantenen els drets i la cartera de prestacions” i “permeten recuperar l’accessibilitat, especialment en atenció especialitzada i primeres visites” ha explicat el conseller. En aquest sentit també s’ha  compromès a què durant el 2015 el temps de referència d’una primera visita no superi les 48 hores i el de primera visita a l’atenció especialitzada o prova diagnòstica no superi els tres mesos.
 
Alhora a través dels pressupostos s’ha de garantir la sostenibilitat del sistema sanitari públic i restituir les condicions laborals dels professionals sanitaris (parts estructurals dels salaris i paga extra).
 
Segons ha explicat el conseller “aquests pressupostos també ens permeten progressar amb els compromisos adquirits al 2012, com obrir les 24 hores les unitats d'hemodinàmica de Tarragona, Lleida i Girona”. Boi Ruiz ha explicat que l’ampliació dels horaris de les unitats d’hemodinàmica de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, l’Hospital Josep Trueta de Girona i l’Hospital Joan XXIII de Tarragona superen les 200 intervencions anuals i per tant l’obertura 24 hores està justificada.
 
Altres actuacions a les quals s’ha referit el conseller de Salut són l’aplicació de nous tractaments contra l’hepatitis C, l’extensió de la vacuna contra el pneumococ, la creació d’un Codi Sèpsia al costat dels ja existents o el desplegament de l’espai digital “Cat@Salut La meva salut” on els ciutadans podran disposar de la seva informació personal de salut. El conseller també ha volgut destacar la participació de tots els agents del sistema i el desplegament del Decret de Participació.
 
El conseller també ha exposat que es manté la necessitat de resoldre el dèficit estructural de la sanitat, que ha xifrat en 500 milions d’euros, i en aquest sentit ha explicat que el ministre de Sanitat ha acceptat la seva petició fer una reunió monogràfica per tractar sobre el subfinançament del sistema de salut en el marc del Consejo Interterritorial.
 
La distribució dels pressupostos del 2015 s’adapta a les prioritats del Pla de Salut 2011-2015 que és l’instrument indicatiu i marc de referència de totes les actuacions públiques en matèria de salut en l’àmbit de la Generalitat de Catalunya. Gràcies al treball col·laboratiu entre professionals, sector i administració el Pla de Salut està avançant en l’assoliment dels objectius previstos com són enfortir les polítiques de promoció de la salut i prevenció de la malaltia, millorar la capacitat de resolució de la primària, fer un abordatge integral de la cronicitat, desplegar recursos alternatius a l’hospitalització, interactuar recursos sanitaris i socials, dotar l'atenció primària de més capacitat resolutiva, desplegar nous models d’atenció i millorar la qualitat de la l’alta complexitat.
 
Pel que fa al pressupost destinat al finançament d’inversions, 211,54 milions d’euros, cal tenir en compte que un 68% del pressupost és per fer front als compromisos d’inversions ja fetes mentre que un 33% es destinarà a noves actuacions o altres que ja estan en curs. Les inversions incloses en aquests pressupostos engloben 9 nous equipaments que es preveu que entrin en funcionament, 6 actuacions d’ampliació i/o adequació d’equipaments, 8 obres que continuen, 30 previsions d’inici d’obres, 14 projectes en redacció i 25 actuacions de redacció de nous projectes.
 
Els pressupostos del Departament de Salut pel 2015 han estat aprovats en la Comissió de Salut. Segons ha expressat la portaveu del Grup Parlamentari de Convergència i Unió a la Comissió de Salut, Titon Laïlla, es tracta d’uns pressupostos “prudents però esperançadors”.