• El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, també ha presentat la sessió informativa sobre Protecció Civil per a càrrecs electes i autoritats locals de les comarques de Barcelona
foto
El conseller d’Interior de la Generalitat de Catalunya, Ramon Espadaler i el president de la Diputació de Barcelona, Salvador Esteve, han signat avui un conveni de col·laboració per fomentar una mobilitat segura i reduir els accidents de trànsit in itinere o in missió.
 
Amb la signatura d’aquest conveni, el Servei Català de Trànsit i la Diputació portaran a terme les actuacions que calguin per tal d’impulsar les accions que donin compliment el Pla estratègic de seguretat viària de Catalunya 2014-2020 i al Pla de Seguretat Viària 2014-2016, en tot allò relatiu als accidents de trànsit relacionats amb l’àmbit laboral.
 
En aquest sentit, mentre els accidents laborals no relacionats amb el trànsit han disminuït, sí que hi ha un repunt important en el cas dels accidents de trànsit  durant la jornada laboral i dels accidents de treball in itinere o in missió. És per aquest motiu que tan el Departament d’Interior com la Diputació de Barcelona, volen impulsar noves actuacions en aquest àmbit.
 
El conseller Espadaler ha destacat que “no hi ha cap unitat del nostre departament que no col·labori amb la Diputació i ara s’ha obert un nou front de treball conjunt per a la millora de la seguretat viària en els desplaçaments de trànsit laborals” i ha continuat “no és una qüestió que puguem atendre sols, ho hem de fer amb moltes altres administracions. Aquestes sinèrgies de col·laboració serveixen per millorar la qualitat de vida dels nostres ciutadans”.
 
El conseller s’ha referit també a altres col·laboracions que el departament te amb la Diputació de Barcelona. Una d’elles és la formació dels treballadors de teleassistència que te com a objectiu que puguin identificar problemes afegits de seguretat entre la gent gran que disposa d’aquest servei. Aquest conveni s’emmarca en un seguit d’accions que s’estan fet des del Departament d’Interior dins el recent Pla Integral de seguretat per a la gent gran.
 
Pel que fa al Conveni per reduir la sinistralitat viària durant els trajectes laborals. Concretament, ambdues administracions hauran de treballar en 4 aspectes concrets:
 
a) Aprofundir en la investigació sobre la realitat dels accidents de trànsit en l’entorn laboral.
b) Comunicar a les empreses la conveniència d’elaborar plans de prevenció de riscos en la mobilitat obligada i sensibilitzar-les en aquest sentit.
c) Assessorar les empreses en l’elaboració de plans i proporcionar-los guies i material de suport.
d) Promoure a les empreses l’elaboració i execució de plans laborals de seguretat viària
 
A més a més, es crearà una comissió de seguiment que estarà formada per un representant de cadascuna de les administracions i que vetllarà pel seguiment, control i impuls de l’execució dels compromisos assolits. El conveni tindrà una vigència d’un any que serà prorrogable automàticament per períodes anuals.
 
Un dels principals objectius del Pla de Seguretat Viària 2014-2016, aprovat pel Govern el 29 d’abril de 2014, és involucrar i coordinar entitats públiques i privades en la millora de la mobilitat segura, per tal d’aconseguir la reducció del 12% del nombre de morts i ferits greus en missió in itinere.
 
 Treballar per la seguretat viària laboral
 
En la línia d’actuacions per incrementar la seguretat viària laboral, al 2014 es va posar en marxa el grup de treball de Seguretat Viària Laboral en el marc de la Comissió Catalana de Trànsit i Seguretat Viària, i, a més, el Departament d’Interior i el Departament d’Empresa i Ocupació van signar un conveni de col·laboració per tal d’impulsar accions com incloure un mòdul formatiu de caràcter intersectorial i tranversal en seguretat viària en l’entorn laboral al Consorci de Formació Continua de Catalunya, a través del qual al llarg del 2015 s’impartirà formació a més de 6.000 treballadors de Catalunya.
 
Jornada de Protecció Civil per càrrecs electes
 
Abans de la signatura del conveni, el conseller d’Interior i el president de la Diputació de Barcelona han presidit la primera sessió informativa en matèria de Protecció Civil, adreçada als càrrecs electes i autoritats del ens locals a la demarcació de Barcelona. Aquesta jornada s’emmarca en el conveni de col·laboració entre ambdues administracions que es va signar l’any passat amb la finalitat  de dur a terme activitats específiques de formació en matèria de protecció civil per als ens locals de la demarcació de Barcelona.
 
La sessió d’avui ha estat enfocada a identificar i valorar les necessitats de les entitats locals en una nova etapa de la Protecció Civil a Catalunya, que inclourà la  revisió i l’actualització de les normes reguladores dels plans d’emergències, municipals i especials, i el Decret 82/2010 d’activitats i centres obligats a adoptar mesures d’autoprotecció. El resultat d’aquesta revisió serà la simplificació dels procediments i la disminució dels costos en diners i temps de realitzar i tramitar els plans d’autoprotecció i municipals.
 
En l’acte d’avui també s’ha exposat la nova estratègia engegada des del departament pel que fa a la simplificació de tota l’estratègia de la protecció civil, des de la planificació  passant per la gestió i tramitació i la pròpia implantació. Les noves línies de treball tenen com a objectiu simplificar i facilitar la tramitació  de les eines que configuren el municipi com a part integrant del sistema de protecció civil de Catalunya especialment els seus plans de protecció civil.