Es tracta d’un robot que proporciona una major seguretat i un millor seguiment de les preparacions de quimioteràpia
 
La seva adquisició ha estat possible gràcies a una donació de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC)
Inauguració d'un nou equipament a l'Hospital Clínic per a la preparació automatitzada de citostàtics
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat aquest matí un robot automàtic al Servei de Farmàcia de l’Hospital Clínic per a la preparació dels tractaments de quimioteràpia dels pacients. Es tracta del primer equipament d’aquestes característiques que s’instal·la a Catalunya i la seva adquisició ha estat possible gràcies a una donació de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC).
 
Durant la inauguració el conseller ha explicat que aquest robot "significa un benefici en la seguretat dels pacients, també representa una millora qualitativa en el seu tractament i, en definitiva, beneficia a les persones". En aquest sentit ha destacat "la importància de la col·laboració entre societat civil i administracions públiques per posar en marxa projectes com el d’avui" i que hi hagi "persones que es posin al cap davant d’aquestes iniciatives". Finalment, Boi Ruiz ha parlat de la importància de la ¡¡innovació en el sistema sanitari públic i ha posat en valor els diferents¡¡ elements d’innovació que es ¡¡troben ¡¡a tots els hospitals de la xarxa pública.
 
A l’acte també hi han participat el director general del Clínic, Josep M. Piqué; el cap del Servei de Farmàcia de l’hospital, Carles Codina; el cap de l’Institut de Malalties Hematològiques i Oncològiques del Clínic, Álvaro Urbano; la presidenta de la Fundació Oncològica de Catalunya (FOC), Dolores de Oya, i el president del Consell Científic Assessor de la FOC, José Sánchez de Toledo.
 
La preparació de citostàtics que s’administren via intravenosa als pacients oncològics és un procediment que requereix estar ben controlat ja que cada un d’ells necessita una formulació i una dosi determinades. A més, aquests fàrmacs tenen una toxicitat alta, amb el risc que això comporta per als professionals del servei de farmàcia que els manipulen. Aquest¡¡innovador equipament, el robot Kiro Oncology de Kiro Robotics, S.L., proporciona una traçabilitat més precisa a l’hora de fer les preparacions, el que comporta una major seguretat per al pacient, i manté, respecte al procediment manual, unes condicions de risc mínim per als treballadors que les preparen.
 
Un dels principals avantatges del robot que ja s’ha instal·lat al Clínic és que està dotat de dos braços que treballen de forma independent i que el fan molt més versàtil que altres robots que ja existeixen. També proporciona una traçabilitat molt acurada, és a dir, es pot fer un seguiment precís de tot el procés de preparació, ja que disposa de càmeres fotogràfiques per identificar els envasos i materials (xeringues, agulles, etc) que es requereixen per a cada formulació.
 
Aquesta automatització del procés de preparació dels citostàtics permet que la exposició als fàrmacs i als residus que es generen sigui mínima, ja que la zona on es fan les preparacions està aïllada i la recollida dels residus es fa de forma directa. A més el robot incorpora una funció d’autoneteja, que no té cap altre robot, que permet una acuradíssima descontaminació i neteja de la cabina de preparació.
 
Amb aquest innovador equipament es podran preparar fins a 5 citostàtics per cicle, la durada del qual és de 20 minuts, i es treballarà o bé per producte o bé per pacient, en funció de les necessitats del servei. El robot es farà servir, inicialment, per tractaments de quimioteràpia amb ciclofosfamida i 5-fluorouracil, que són els fàrmacs que suposen un major nombre de preparacions a l’hospital i, progressivament, s’anirà optimitzant el seu ús per altres citostàtics.
 
La FOC ha finançat aquest projecte gràcies al compromís i la participació econòmica de l’Obra Social de "la Caixa". A més, també hi han col·laborat la Fundació Jesús Serra i la Fundació Antonio Serra Santamans.
 
Sobre la Fundació Oncològica de Catalunya
 
La Fundació Oncològica de Catalunya (FOC) és una organització sense ànim de lucre que potencia des de fa temps la modernització per vèncer la malaltia.¡¡La FOC va fomentar, fa més de 40 anys, la construcció de l’Hospital Oncològic de Catalunya (actual Hospital Duran i Reynals). La seva activitat actual es centra en la innovació i l’estratègia oncològica. 

1  

Fitxers adjunts

Nou equipament a l'Hospital Clínic per a la preparació automatitzada de citostàtics

Nou equipament a l'Hospital Clínic per a la preparació automatitzada de citostàtics
JPG | 1508