Govern

El Govern impulsa la revisió de les zones vulnerables per contaminació per nitrats

query_builder   3 febrer 2015 14:38

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la revisió de les zones vulnerables per contaminació per nitrats

 
  • Els controls fets per l’Agència Catalana de l’Aigua constaten que de manera generalitzada es mantenen constants els nivells de nitrats a les aigües subterrànies de Catalunya, amb millores puntuals en determinades zones del país,
 
  • Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i l’Escala (Alt Empordà) queden fora de la designació de zones vulnerables, mentre que s’hi incorporen Argençola (Anoia) i Santa Coloma de Queralt, les Piles, Conesa i Forès (Conca de Barberà)
 
  • La revisió de les zones vulnerables és una tasca que cal fer cada quatre anys d’acord amb la Directiva de nitrats que la Comissió Europea va aprovar el 1991
 
El Govern ha aprovat la revisió de les zones vulnerables per contaminació de nitrats d’origen agrari, en compliment de la Directiva de la Comissió Europea que estableix una revisió cada quatre anys. A partir dels controls fets per l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), es desclassifiquen 3 municipis de l’Alt Empordà i se n’incorporen 5 de l’Anoia i la Conca de Barberà.
 
Els controls que ha dut a terme l’ACA en les aigües subterrànies han posat de manifest uns nivells constants i puntualment a la baixa en determinats àmbits en el quadrienni 2008-2011, que permet desclassificar en aquesta revisió 3 municipis de l’Alt Empordà: Castelló d’Empúries, Sant Pere Pescador i l’Escala. No obstant, també s’ha observat un lleuger increment de les concentracions en determinades zones que fins ara no estaven declarades com a vulnerables i que s’incorporaran en aquesta revisió. Es tracta dels municipis d’Argençola (Anoia) i Santa Coloma de Queralt, les Piles, Conesa i Forès (Conca de Barberà). La resta de zones vulnerables no registren cap variació respecte a La darrera revisió, de l’any 2009.
 
La Directiva 91/676/CEE del Consell, de 12 de desembre de 1991, relativa a la protecció de les aigües contra la contaminació produïda per nitrats utilitzats en l’agricultura, té com a finalitat reduir la contaminació causada o provocada pels nitrats d’origen agrari i actuar preventivament contra aquesta contaminació. Per assolir aquest objectiu, la Directiva estableix l’obligació de designar les zones vulnerables i revisar o ampliar, després, les designacions fetes amb la determinació prèvia de les masses d’aigua afectades per aquesta contaminació o que s’hi puguin veure afectades.
 
La Generalitat va realitzar la primera designació de zones vulnerables l’any 1998, que va revisar el 2004 i el 2009 amb la incorporació de nous espais.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined