Protecció Civil manté la Prealerta del pla NEUCAT per l'episodi que pot portar nevades en cotes baixes avui i demà

query_builder   3 febrer 2015 12:05

event_note Nota de premsa

Protecció Civil manté la Prealerta del pla NEUCAT per l'episodi que pot portar nevades en cotes baixes avui i demà

 
 • Durant el dia d’avui es preveu que la nevada afecti a les comarques de Girona i a la Catalunya Central
 • Aquest matí la neu ja era present a diferents zones de meitat nord de la Catalunya Central i en aquests moments està nevant a la Jonquera.
 • Des d’avui i fins demà, especialment de matinada, també es preveu que pugui nevar localment a punts del litoral i del prelitoral central i sud
 • No es preveuen grans afectacions però sí que la neu pugui agafar puntualment a les parts més altes d’aquestes comarques on el fenomen no és habitual
 • Si la neu pren i s’acumula amb gruixos destacables cal mantenir la calma en aquell moment i esperar a la neteja de vies i carrers abans d’emprendre la mobilitat
 
 
Protecció Civil de la Generalitat DGPC manté la PREALERTA del Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT per les nevades que ja estan afectant a les comarques de la Catalunya Central i del nord de Girona, com ara a la zona de la Jonquera, i que es preveuen avui a cotes baixes del terç nord del país i fins demà al litoral i prelitoral de Barcelona i Tarragona.
 
D’acord amb la informació del Servei Meteorològic de Catalunya SMC, la cota de neu baixarà progressivament i, al final del dia d’avui, se situarà als 300 m, tot i que al quadrant nord-est podrà baixar localment fins als 200 m. Al sud del territori se situarà al voltant dels 400 m.
 
L’SMC preveu que demà pugui nevar a les comarques del litoral i prelitoral central i sud, on la cota de neu podrà baixar, localment, fins a nivell del mar.
 
D’acord a la previsió de l’SMC el fenomen al litoral serà local i de probabilitat baixa; per tant no cal esperar incidències greus a zones on no neva habitualment. Amb tot, davant la possibilitat de que es puntualment produeixin, es recomana seguir en tot moment els avisos i les incidències més significatives derivades de la nevada al Twitter de Protecció Civil de la Generalitat @emergenciescat.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit. 
 
Recordeu que en cas d’acumulacions de neu a cotes no habituals la millor mesura d’autoprotecció és esperar a que passi la nevada i les vies es netegin abans d’emprendre la mobilitat. D’aquesta forma es facilita l’accés de les màquines llevaneus i equips de neteja viària i s’agilitza la normalització.
 
Davant la baixada de les temperatures, cal assegurar-se del bon funcionament d’aquells aparells i sistemes de calefacció per tal d’evitar accidents, i es fa especial èmfasi en la necessitat de revisar que les reixetes i els sistemes de ventilació no estan tapats i que el tir de la xemeneia no està obstruït. Trobareu els consells Protecció Civil per evitar intoxicacions i asfíxies per monòxid al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes
 
 
 
Prealerta del Pla ALLAUCAT
 
Protecció Civil de la Generalitat manté la Prealerta del Pla especial d'emergències per allaus a Catalunya ALLAUCAT en base a la informació facilitada per l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
 
A l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa el perill d’allaus es manté en FORT (4 en una escala de 5). La neu progressivament es va assentant però encara es poden donar desencadenaments d'allaus de placa al pas d'una persona a la majoria d'orientacions i, especialment, en els indrets on el vent ha acumulat més neu ventada, com els vessants orientats a nord-est, est, sud-est, sud, sud-oest i obagues arrecerades. No es descarta encara que es puguin donar caigudes espontànies d'allaus a qualsevol orientació de mida suficient per enterrar un grup de persones. Amb el pas de les hores la neu s'anirà assentat progressivament.
 
 
El Servei Català de Trànsit (SCT) informa que, en aquests moments, hi ha algunes vies afectades per la neu (actualització 11.30 h):
 
LLEIDA
 
C-28: tallada per risc d’allaus entre Vaquèira i la Peülla (Port de la Bonaigua) i obligatori cadenes entre la Peülla i Casa Sastrada (Port de la Bonaigua)
C-142b: obligatori cadenes de Tanau al Pla de Beret
 
L’SCT recorda que, en condicions de neu, s'han de tenir en compte les següents recomanacions:
 • Conduir amb suavitat.
 • No frenar bruscament.
 • Reduir la velocitat per facilitar l'adherència i evitar lliscaments.
 • Augmentar la distància de seguretat.
 • Seguir les roderes o empremtes deixades per altres vehicles.
 • No avançar si no és necessari.
 • Portar les cadenes per si són necessàries.
 • Quan cauen els primers flocs de neu, es produeixen els mateixos efectes que quan cauen les primeres gotes de pluja (barreja d'aigua, pols i greix) i transformen el paviment en una pista molt lliscant. I passa el mateix quan la neu és tova i acabada de caure.
 • En arrencar el vehicle sobre neu, pot ser que les rodes patinin i s'enfonsin. Per evitar-ho, posar-les en línia recta i arrencar amb segona, deixar anar molt lentament l'embragatge, mantenint una acceleració suau i constant, i no moure la direcció fins que el vehicle no estigui en moviment.
 
Podeu consultar les incidències viàries al web http://www.gencat.cat/transit/marcit_n.htm o al Twitter @transit
 
Mantingueu-vos informats durant el dia de les possibles afectacions per la neu, eviteu els desplaçaments innecessaris en el moment de la nevada i espereu a que remeti. Això facilitarà el treball de les màquines llevaneus per tal que les vies estiguin netes abans i evitarà que pugueu quedar atrapats a les vies, sobretot secundàries i de muntanya a les zones afectades per la nevada.
 
Pel que fa a la pràctica d’esports de neu, es recomana molta precaució i portar la indumentària i el material de seguretat adequat. Recordeu consultar també el Butlletí de Perill d’Allaus (BPA) http://www.igc.cat/web/ca/allaus_butlleti.php abans de fer activitats de muntanya per adequar la vostra activitat als nivells de perill i evitar accidents.
 
Prealerta Pla INUNCAT per fort onatge
 
Protecció Civil de la Generalitat ha posat en fase de Prealerta el Pla especial d'emergències per inundacions a Catalunya INUNCAT per la previsió de l’SMC de fort onatge a partir d’aquest migdia a l’Empordà.
 
L’SMC preveu que l’episodi de mala mar, amb onades que podran superar els 2,5 metres (maregassa), sobretot al nord del cap de Creus i al cap de Begur, es pugui allargar fins al dijous 5. També hi haurà mar de fons del nord.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana a la ciutadania que no accedeixi als punts del litoral afectats pel fort onatge o als llocs on les onades trenquin amb força. Es demana respectar els tancaments d’accessos a aquests punts i que no us atureu a contemplar les onades. Trobareu tots els consells al web interior.gencat.cat/inundacions
 
 
Ratxes de fort vent
 
El vent també estarà present avui a les comarques de les Terres de l’Ebre amb ratxes que poden superar els 125 km/h d’acord a l’SMC i demà a les comarques del Pirineu occidental, a les cotes més altes, on es podran superar els 90 km/h.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined