Ja s’ha iniciat la recollida, validació i investigació de casos nous de càncer i, a final del 2015, es preveu disposar dels primers resultats
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha anunciat avui, la creació i posada en marxa d’un nou Registre de Càncer Poblacional (RCP) a la demarcació de Lleida que permetrà conèixer, per primera vegada a les comarques lleidatanes, la incidència, factors de risc i investigar la malaltia al territori. Un RCP recopila sistemàticament tots els casos de càncer diagnosticats de nou entre els residents d’una àrea geogràfica determinada i en un període de temps determinat, la qual cosa permet el càlcul de la incidència de la malaltia i monitoritzar-ne l'evolució.
Catalunya disposa de dos registres d’aquestes característiques als que se sumarà el de Lleida. La Unitat d’Epidemiologia de la Regió Sanitària de Lleida ha iniciat, des de fa uns mesos, la recollida, validació i investigació de casos nous de càncer i analitza  epidemiològicament la distribució del càncer a la demarcació.  Aquesta informació, amb dades estandarditzades, tindrà diferents utilitats. Per una banda, tenint en compte la vessant assistencial, permetrà avaluar els resultats assistencials i taxes de supervivència del càncer. D’altra banda, des del punt de vista de la recerca i la salut pública, es podran investigar, entre altres, els factors de risc. Es preveu que es pugui disposar dels primers resultats a finals del 2015.
Aquesta informació és possible gràcies a la col·laboració de les diferents fonts d’informació que es troben a la demarcació de Lleida i que van subministrant amb fluïdesa i qualitat les dades demanades pel Registre mantenint-se en tot moment les normes de confidencialitat exigides per la legislació actual.
El conseller ha presidit aquesta tarda a Lleida el Consell de Salut que ha comptat també amb l’assistència el secretari de Salut Pública, Antoni Mateu. El Consell de Salut és l’òrgan de participació comunitària de la Regió Sanitària i està format per: quatre representants de la Generalitat de Catalunya, dos representants dels consells comarcals, dos representants dels ajuntaments, dos representants de les organitzacions sindicals més representatives en l’àmbit territorial de la Regió, dos representants de les organitzacions empresarials més significatives en l’àmbit territorial de la Regió, dos representants de les associacions de consumidors i usuaris més significatives en l’àmbit territorial de la Regió i dos representants de les corporacions professionals sanitàries de Catalunya.