La consellera afirma que la nova Llei de l’Impost de Societats del Govern espanyol complica la gestió i demostra un gran desconeixement del món de les entitats 
 
El Departament de Benestar Social i Família ha creat un espai d’informació a través del portal xarxanet.org i ha planificat un cicle de tallers sobre la reforma fiscal i la seva afectació a les entitats 
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, s’ha mostrat molt crítica avui amb la nova Llei de l’Impost de Societats, que el Govern de l’Estat va aprovar el mes de novembre passat i que afecta a totes les entitats no lucratives a partir de l’1 de gener de 2015. En el transcurs del Ple del Parlament celebrat avui, la consellera ha lamentat que "a partir d’ara, qualsevol entitat, encara que no realitzi cap activitat econòmica i amb independència del seu volum, estarà obligada a presentar l’impost de societats".
 
Cal recordar que fins ara les entitats no estaven obligades a presentar l’impost de societats si no feien activitat econòmica i complien els següents requisits:
 
  • Que els seus ingressos no superessin els 100.000€ anuals.
  • Que els seus ingressos sotmesos a retenció no superessin els 2.000€ anuals.
  • Que les rendes no exemptes obtingudes estiguessin sotmeses a retenció.
 
La nova llei, elimina aquests tres supòsits i obliga, per tant, a les entitats sense ànim de lucre a portar una comptabilitat completa.
 
Tal com ha denunciat Neus Munté, "això comporta una despesa important a les entitats i els genera noves obligacions, com ara portar al dia una comptabilitat de doble partida. Aquest fet suposa una càrrega de gestió ingent per a la majoria d’elles, quan moltes de les entitats de les quals estem parlant es basen en el treball de voluntaris i es caracteritzen per tenir mínimes infraestructures tècniques".
 
A la vista de tot això, Munté ha afirmat que la nova llei impulsada pel Govern de l’Estat demostra "un gran desconeixement del món de les entitats".
 
És per això que Munté ha reclamat al Govern espanyol que "recuperi els supòsits de no obligació de presentació de la declaració de l’impost de societats" i ha insistit que des del Govern de la Generalitat "donem tot el suport a les iniciatives legislatives que s’han presentat tant en aquest Parlament com al Congrés dels Diputats per mantenir els supòsits d'exempció existents fins el moment".
 
Munté ha anunciat que el Departament de Benestar Social i Família "estem informant en el portal de xarxanet.org sobre la reforma fiscal i la seva afectació a les entitats. En aquest sentit, hem creat un espai on totes les entitats poden fer consultes sobre aquest tema mitjançant un formulari d’assessorament econòmic. I al mateix temps hem planificat un cicle de 25 tallers de febrer a març per explicar i formar sobre l’impacte de la reforma del impost de societats a 22 municipis, amb una previsió d’atendre més de 700 entitats, mitjançant la col·laboració de quatre escoles del Pla de formació del voluntariat de Catalunya especialitzades en aquest tema".
 
La consellera ha destacat la importància de "donar suport i assessorament a les entitats, davant les preocupacions i dubtes que ens estan fent arribar" ja que "estem parlant d'entitats de l’àmbit veïnal, social, cultural, comunitari, esportives, ambientals, ampes, agrupaments o centres d’esplai que configuren un teixit associatiu ben ric que caracteritza el model català d’associacionisme i voluntariat".