• En el Premi hi participen les activitats organitzades durant la sisena Setmana Europea de la Prevenció de Residus que s’ha celebrat del 22 al 30 de novembre de 2014
  • Durant la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus es van portar a terme 782 activitats sobre prevenció de residus a Catalunya
 
 
L’Agència de Residus de Catalunya ha presentat avui cinc projectes catalans al VI Premi Europeu de la Prevenció de Residus, que es donarà a conèixer el pròxim mes de mes de maig. La selecció s’ha fet tenint en compte la relació de l’activitat amb els eixos de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, celebrada el novembre passat, l’originalitat de la proposta, el seu caràcter innovador, l’adaptabilitat a d’altres contextos regionals o locals, la mobilització del públic objectiu i la durada. El Premi Europeu de la Prevenció de Residus vol distingir aquelles iniciatives realitzades en el marc de la VI Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que en aquesta passada edició es va dur a terme en 28 regions gràcies a la participació de 34 organitzadors i durant la qual es van organitzar 11.993 activitats arreu d’Europa.
 
Els candidats presentats per l’Agència de Residus en les diferents categories són:
 
·         Administracions: El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental amb la Campanya “Acaba’t el plat a casa, Recooperem” orientada a lluitar contra el malbaratament alimentari en la restauració, amb la participació de 122 restaurants.
 
·         Associacions: l’Associació Espigoladors amb el projecte “Transformant productes imperfectes en oportunitats” per lluitar contra el malbaratament alimentari donant un protagonisme a col·lectius en risc d´exclusió social d´una manera transformadora, inclusiva i participativa.
 
·         Institucions escolars: Escola Rocabruna de Picamoixons (Alt Camp) amb l’activitat “Alerta! No llencis els retoladors gastats ni els plastidecors curts” per sensibilitzar a la comunitat educativa, tot reduint i reciclant material de les llars com a nous recursos per l’escola (pintura de nous colors, llapis més grans, cortines...).
·         Empresa: Càtering Campos Estela amb el projecte “Pesa, pensa - weight and think” Reflexió amb els infants de 5 escoles per reduir la quantitat de menjar que malbaraten als menjadors escolars, amb uns resultats excel·lents una reducció del 35% en el malbaratament alimentari.
 
·         Altres: ONG Nutrició Sense Fronteres amb la col•laboració gratuïta de SEUR, amb el projecte “BCN comparteix el menjar” que estableix un circuit de recollida i distribució dels recursos alimentaris cuinats recuperats d’onze hotels i empreses de l’Àrea Metropolitana de Barcelona d’ésser malbaratats.
 
El veredicte del jurat del Premi, que està format per especialistes europeus independents en matèria de prevenció de residus, es farà públic a Budapest el dia 27 de maig.
 
Enguany, la VII Setmana Europea de la Prevenció de Residus se celebrarà del 21 al 29 de novembre de 2015, i el dia temàtic versarà sobre la desmaterialització. Per a més informació consulteu:  www.arc.cat/setmanaprevencio.
 
 
Setmana Europea de la Prevenció de Residus
 
La Setmana Europea de la Prevenció de Residus és una iniciativa que se celebra a Catalunya des de l’any 2008 coordinada per l’Agència de Residus de Catalunya sota el patrocini del Programa LIFE+ de la Comissió Europea. L’objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.
 
Totes les activitats van adreçades a:
 
·         Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
·         Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
·         Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
·         Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 45