Els casos de grip han augmentat fins als 240 per cada 100.000 habitants
El passat dijous 22 de gener, l’Agència de Salut Pública de Catalunya va declarar l’epidèmia de grip. Durant aquesta darrera setmana, ha continuat l’activitat epidèmica fins arribar a una incidència de 240 casos per cada 100.000 habitants (182 la setmana passada), segons el que s'ha pogut constatar a través de la xarxa dels 12 hospitals sentinella i 41 centres d’atenció primària (CAP) distribuïts arreu del país. Les taxes d’incidència mostren un increment en tots els grups d’edat, si bé continua destacant el grup d’entre 5 i 14 anys. En tot cas es tracta d’una situació habitual per a l'època de l'any i ha arribat uns dies més tard respecte a l’hivern passat.
 
És important que la població utilitzi el dispositiu assistencial més adequat per al seu problema de salut. La major part dels processos virals respiratoris remeten espontàniament, amb pocs dies de durada i amb símptomes d’intensitat lleu o moderada, i habitualment no requereixen atenció sanitària. En cas de dubte, cal que els ciutadans truquin al 061 CatSalut Respon, on un equip de metges, infermers i tècnics dóna resposta als dubtes de salut i ofereix consells sanitaris.
 
Activitat als centres sanitaris
 
Durant la darrera setmana els professionals de la xarxa pública han atès un total de 63.410 urgències hospitalàries, una xifra lleugerament superior a la de la setmana passada (1,9%). El nombre d’urgències ingressades ha estat de 6.650, augmentant en un 3,6% les de la setmana anterior.
 
Els hospitals infantils, si comparem amb la setmana anterior, també han incrementat l’activitat de les urgències ateses (3.772 que representa un increment del 4%) i de les ¡¡urgències ingressades (378 que representa un increment del 8%). Si comparem aquestes dades amb les de la mateixa setmana de l’any passat, hi ha un augment del 9,9% i del 3,8%, respectivament.
 
L’activitat dels CAP i l’activitat domiciliària ha disminuït durant aquesta darrera setmana (732.956 visites als CAP i 25.548 visites als domicilis) i, en canvi, han augmentat les visites fa als centres d’atenció continuada (42.740) i les visites domiciliàries d’aquests centres (2.875).
 
Aquesta setmana el 061 CatSalut Respon ha atès 29.111 casos. D’aquests, 2.166 han requerit enviar un metge a domicili.
 
Durant la darrera setmana s’han notificat 17 casos greus ingressats als hospitals sentinella. Des de l’inici de la temporada s’han registrat 68 casos greus confirmats de grip (la temporada passada el nombre de casos acumulats a la mateixa data era de 192). Dels 68 casos, 24 ja estan donats d’alta, 27 estan en planta i 12 a l’UCI. El 96% d’aquests pacients presentava algun factor de risc i el 76% no estava vacunat.
 
El Pla integral d’urgències de Catalunya (PIUC) es defineix com el conjunt d’actuacions que, al llarg de l’any, implica tots els nivells assistencials del sistema sanitari, amb l’objectiu d’adequar la resposta a les necessitats generades en determinats moments, a través d’accions per millorar el sistema d’informació, per informar a la població i als professionals i per activar recursos addicionals.
 
Mesures de prevenció
 
La millor manera de protegir de la grip, reduir-ne les complicacions i evitar-ne la propagació és la vacunació i seguir unes bones pràctiques d'higiene. Això ajuda a disminuir la transmissió del virus i és l'acció més eficaç per protegir-se’n i protegir-ne els altres.
 
Mesures higièniques relatives a les persones
 
  • Quan tossiu o esternudeu, tapeu-vos la boca i el nas amb un mocador d'un sol ús, i llenceu-lo a la galleda de les escombraries. Si no teniu mocador, tossiu o esternudeu a la part superior de la màniga.
  • Renteu-vos les mans amb freqüència amb aigua i sabó durant uns deu o vint segons, o un amb preparat amb alcohol, i eixugueu-vos-les bé (sobretot després de tocar superfícies comunes, com ara baranes, manetes de portes, teclats i ratolins d'ordinador, telèfons, elements de subjecció en el transport públic i després d'esternudar i mocar-vos).
  • Ventileu sovint els espais tancats obrint les finestres.
  • Eviteu el contacte proper amb persones malaltes de la grip, i no compartiu menjar ni estris (coberts, gots, tovallons, mocadors...) i altres objectes sense netejar-los degudament.

 

Mesures higièniques relatives als espais
 
  • Ventileu els espais tancats (classes, despatxos, zones comunes, etc.) com a mínim durant quinze minuts al dia.
  • Netegeu i desinfecteu regularment amb els productes habituals les superfícies dures; sobretot les que els alumnes utilitzen amb freqüència i les que entren més en contacte amb les mans (llapis, taules, teclats d'ordinador, ratolins, manetes de porta, etc.).
  • A les llars d'infants, augmenteu la neteja i la desinfecció de les joguines, ja que fàcilment poden entrar en contacte amb les secrecions nasals dels infants.
  • Netegeu freqüentment les joguines, els instruments musicals, els llapis i, en general, el material escolar compartit i
  • Eviteu compartir gots, coberts, raspalls de dents i altres objectes que puguin haver estat en contacte amb saliva o secrecions.

 

Com s'han de cuidar els que tenen grip
 
Es recomana a tots els malalts de grip seguir una sèrie de mesures generals:
 
  • Beveu aigua, sucs, brous i infusions. Contràriament a les creences populars, les begudes alcohòliques no tenen cap efecte beneficiós. Si no teniu gana, no cal que mengeu aliments sòlids.
  • No fumeu. Pot ser un bon moment per deixar definitivament el tabac.
  • Descanseu i feu repòs.
  • No deixeu cap tractament que estigueu prenent habitualment.
  • Per a la irritació de la gola van bé els caramels sense sucre. Eviteu tossir i gargamellejar si no és per treure mocs: quan tossiu us rasqueu la gola i augmenteu la irritació i la tos.
  • Tapeu-vos la boca i el nas amb mocadors de paper en tossir i esternudar, i llenceu-los després de cada ús.
  • Renteu-vos sovint les mans amb aigua i sabó o amb productes que continguin alcohol, especialment després d'haver tossit o esternudat.
  • Quedeu-vos a casa, si creieu que esteu malalts i truqueu al 061 CatSalut Respon.

 

Per més informació:
 
Canal Grip del Canal Salut