Agents Rurals actuen contra la captura il·legal de fringíl·lids a la Selva

query_builder   6 febrer 2015 11:01

event_note Nota de premsa

Agents Rurals actuen contra la captura il·legal de fringíl·lids a la Selva

Gàbia de captura
La gàbia de captura utilitzada a la Selva
Denunciada una persona per l’ús d’arts il·legals de captura i tinença no autoritzada d’ocells fringíl·lids i d’espècies protegides
 
 
Efectius del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural van detectar aquest dilluns mentre vigilaven una zona d’horts comunitaris situada a prop del nucli urbà de Santa Coloma de Farners (la Selva) una persona que col·locava una gàbia amb mecanismes per capturar ocells. L’operació s’emmarca en un dels operatius habituals que els Agents Rurals porten a terme en zones agrícoles i d’horts i parcel·les d’urbanitzacions per detectar la captura il·legal d’ocells fringíl·lids, pràctica que s’està generalitzant en aquestes zones.
 
La gàbia localitzada té tres compartiments separats: un de central on es troba un ocell que fa de reclam, i dos als costats amb un mecanisme consistent en una plataforma basculant a sobre de la qual es posa menjar. Quan un ocell, atret pel menjar o per l’ocell de reclam, s’atura a sobre de la plataforma, aquesta bascula i l’ocell cau dins d’un compartiment, i mitjançant un contrapès la plataforma torna a la seva posició inicial, amb la qual cosa l’ocell hi queda atrapat dins.
 
Quan els agents van arribar a l’hort, van trobar la persona que havien vist col·locar la gàbia de captura, dins la qual hi havia una cadernera de reclam. Van inspeccionar la resta de l’hort i uns coberts que hi havia. Durant la inspecció, van trobar una altra gàbia de captura també parada (similar a la primera, amb una altra cadernera a l’interior) i un sistema de captura casolà consistent en una xarxa que s’aguantava amb un suport lligat a un cordill. Si es tibava el cordill, el suport deixava d’aguantar la xarxa que queia a sobre del terra en un lloc on s’havia posat menjar per atreure els ocells.
 
A més, els agents van trobar dins dels coberts un total de 27 ocells, dels quals 15, 14 gafarrons i 1 repicatalons, estan protegits, i la resta eren 6 caderneres i 6 verdums, la tinença dels quals està subjecta a autorització excepcional administrativa.
Sistema de captura
Sistema de captura
Per aquests fets, els agents van efectuar les corresponents denúncies per ús d’arts de captura prohibits, per manca d’autorització excepcional administrativa per a la tinença d’ocells fringíl·lids i per la tinença d’espècies protegides de la categoria B i D segons la classificació del Decret legislatiu 2/2008, pel qual s’aprova el text refós de la Llei de protecció dels animals. A més, van comissar les dues gàbies de captura i la xarxa, i també tots els ocells, que van ser traslladats a un centre de recuperació de fauna del Departament d’Agricultura.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

3  

Fitxers adjunts

Gàbia de captura

Gàbia de captura
JPG | 2508

Sistema de captura

Sistema de captura
JPG | 2412

Material comissat

Material comissat
JPG | 1074

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined