L'Ajuntament de Vilafranca del Penedès i els comerciants se sumen a la campanya de difusió de la Línia 900 900 120
L’alcalde de Vilafranca, Pere Regull ha signat avui, en presència de la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones (ICD), Ivet Castaño, un conveni amb les associacions de comerciants del Centre Vila, l’Espirall i la Girada per a la divulgació de la Línia d’atenció a les dones en situació de violència masclista 900900120. També han participat en l'acte el regidor de Benestar Social, Sebastià Jané, i la regidora presidenta del Consell x la Igualtat, Carme Garrido.
 
Vilfranca es va adherir al mes de novembre a la campanya l’ICD de difusió de la línia i avui l’Ajuntament i els representants de les tres associacions de comerciants han signat un conveni per incrementar el coneixement d’aquest servei entre les dones de Vilafranca que el puguin necessitar, mitjançant la distribució estratègica de cartells i adhesius en establiments i serveis de la població.
 
El regidor d’Igualtat, Sebastià Jané, ha explicat que el telèfon 900900120 és un primer recurs “confidencial, fàcil, efectiu on les dones poden trucar i expressar la situació viscuda i se’ls ofereix una derivació als serveis de la Xarxa d’intervenció integral contra la violència masclista”. Jané afirmava que l’atenció és gratuïta, s’ofereix tots els dies de l'any, durant les 24 hores del dia i facilita la comunicació en un total de 124 llengües.
 
La coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones (ICD), Ivet Castaño, ha manifestat que la lluita contra la violència masclista ha de ser unitària i ha explicat que l’any passat un total de 114 ens locals van impulsar el coneixement de la Línia 900900120 en el seu territori a través de serveis, xarxa associativa, empresarial i comercial en el marc d’un acord de col·laboració que l’ICD va establir amb l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i la Federació de Municipis de Catalunya.

Castaño explicava que “a través del telèfon 900900120 les dones accedeixen directament a un equip de professionals de l’advocacia, la psicologia, el treball social i la medicina. En les situacions més extremes també es realitza el contacte directe amb els serveis d’emergències policials i de salut”.
 
Des de les associacions de comerciants de del Centre Vila, l’Espirall i la Girada, els seus representants han mostrat el seu suport incondicional a la campanya, valorant que un comerç pot ser un lloc discret i accessible on les dones víctimes de violència poden obtenir la informació.
 
Per la seva banda, l’alcalde Pere Regull animava les dones que pateixin violència masclista a utilitzar el servei, perquè “no només és violència de gènere la que apareix als mitjans de comunicació quan hi ha hagut un homicidi, també ho són els insults, les coaccions, les prohibicions, les limitacions de la llibertat...això també és violència de baixa intensitat que pot arribar a derivar en situacions més greus”.
 
El telèfon 900900120 que l’Institut Català de les Dones posa a disposició de les dones en situació de violència masclista va atendre l’any passat 84 trucades procedents de la comarca de l’Alt Penedès. A Catalunya, les trucades ateses han estat 9.227, que suposen 769 trucades mensuals i al voltant de 25 diàries. De l’anàlisi de les trucades destaca que el 94,2% de les ocasions es tracta de violència masclista en la parella. En el 68% dels casos es tracta de la parella actual i en el 32% de l’ex-parella. En la resta d’ocasions es tracta de violència familiar, social comunitària i laboral.
 
La majoria de trucades, el 94,6%, són per violència psicològica; en un 35,1% per violència física; en un 8% per violència econòmica, i en un 2,8% per violència i abusos sexuals. Per altra banda, cal destacar que el 56% de les dones conviuen amb l’agressor, i dins aquest grup, el 27%, tenen fills/filles menors d’edat vivint dins el nucli familiar, víctimes d’aquesta violència.