Imatge
·         L’exposició El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya recorda la posada en marxa del Servei del mapa Geogràfic de Catalunya l’any 1915.
 
·         Assumit per la Mancomunitat l’any 1919, l’embrió de l’actual Institut es va posar al servei de la modernització dels serveis públics del país i la vertebració del territori.
 
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha inaugurat avui l’exposició El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya, que commemora la posada en marxa, l’any 1915, de l’embrió de l’actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). Era la primera vegada que el país comptava amb un organisme oficial i públic encarregat de la cartografia que, fins llavors, s’encarregava de manera externa.
 
El Servei del mapa Geogràfic de Catalunya fou un organisme creat per cartografiar el territori català, especialment per a confeccionar el mapa geogràfic escala 1:100.000. Tot i que en primera instància va dependre de la Diputació de Barcelona, el 1919 es va traspassar a la Mancomunitat de Catalunya i va quedar al servei de la seva tasca de modernització del país. Així, per tal de poder estendre els serveis públics per tot el territori, vertebrant-lo, es feu patent la necessitat de comptar amb un mapa topogràfic i geològic.
 
El 1916, al seu torn, va néixer el Servei Geològic, amb la missió d’encarregar-se dels treballs de camp indispensables per a l’elaboració del mapa de Catalunya.
 
Des de la supressió de la Mancomunitat pel règim de Primo de Rivera el 1925, ambdós serveis van passar per la Generalitat i la Diputació de Barcelona fins a la creació de l’Institut Cartogràfic de Catalunya, actual Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
 
Un recorregut històric en cinc etapes
 
La mostra inaugurada avui, i que es podrà visitar fins a finals de març, està organitzada per l’ICGC i la Diputació de Barcelona en el marc dels actes de commemoració del centenari de la Mancomunitat. Ocupa 500m2 a la seu de l’ICGC i proposa un recorregut històric dividit en cinc etapes i àmbits expositius:
 
1.    Catalunya a inicis del segle XX: un país que necessita mapes per dur a terme la seva modernització.
 
2.    El mapa com a eina de govern de la Mancomunitat, incloent la inèdita proposta de divisió territorial del mapa Geogràfic i la creació del Servei Geològic.
 
3.    Els serveis cartogràfic i geològic després de la Mancomunitat de Catalunya.
 
4.    L’obra realitzada: la confecció dels fulls
 
 
5.    Epíleg: els serveis cartogràfic i geològic avui.
 

4  

Fitxers adjunts

Imatge 1

Imatge 1
JPG | 539

Imatge 2

Imatge 2
JPG | 425

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 1589

Fotografia

Fotografia
JPG | 313