Foto
·        Un 0,8% de les persones grans a Catalunya diuen haver patit maltractaments per part de les persones del seu entorn i un 2’1% es troben en situació de risc
 
·        Enguany l’enquesta s’ha centrat a analitzar la percepció de la seguretat en el col·lectiu de la gent gran i s’emmarca dins el Pla integral de Seguretat de les persones grans, un dels objectius prioritaris pels quals treballa el departament d’Interior.
 
·        El conseller d'Interior ha presentat avui al Parlament, els resultats de l'Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya  2014
 
 
El conseller d’Interior, Ramon Espadaler, ha comparegut aquesta matí al Parlament per presentar l'Enquesta sobre la Seguretat Pública a Catalunya 2014 que enguany se centra en el col·lectiu de la gent gran i s’emmarca dins el Pla integral de Seguretat de les persones grans, un dels objectius prioritaris pels quals treballa el departament d’Interior.
 
Les últimes enquestes realitzades mostraven que si bé a Catalunya les dades delinqüencials estan disminuint, aquest descens no s’està produint de la mateixa manera en les persones grans sinó que presenten un augment de la victimització.
 
Per aquest motiu, des del departament d’Interior es va decidir impulsar una enquesta específica sobre aquest col·lectiu de cara a intensificar els esforços per reduir o eradicar els maltractaments, abusos, fraus o altres formes de victimització que pateixen les persones grans.
 
En aquest sentit, segons el conseller “podríem conformar-nos amb l’enquesta dient que el 95,2% de les persones grans consideren que reben un tracte bo o molt bo per part de les persones del seu entorn, o podríem dir que un 86,1% dels enquestats no té por de ser objecte de maltractaments en un futur, i viu per tant relativament tranquil davant aquesta perspectiva; o fins i tot, que el 3,9% respecte el total, no ha estat víctima de cap delicte ni de cap estafa o que el 95,6% dels enquestats no coneixen cap cas de maltractament”.
 
Però estem parlant de persones, estem parlant de dignitat estem parlant de drets fonamentals i per tant, tot i que aquestes xifres són bones, sense fer alarmismes ens hem de fixar en l’altra cara de la moneda, que és que el 0,8% de les persones grans diuen haver patit maltractaments per part de les persones del seu entorn”, ha precisat Espadaler. Estaríem parlant de 10.500 persones aproximadament. D’aquest grup, només un 10% ho ha denunciat davant el cos de Mossos d’Esquadra, xifra que concorda amb el nombre de denúncies rebudes al 2014.
 
Es considera maltractament l’efecte de patir accions negatives habituals, unes amb rellevància penal i altre no, causades per persones conegudes o properes mentre que la població de risc és aquella que pateix accions negatives continuades, normalment sense rellevància penal, per part de persones conegudes o properes.
 
Per a l’estudi de la percepció de maltractaments es tenen en compte 4 grans àmbits: negligències (negar-se a satisfer les seves necessitats d’ajuda bàsiques com vestir-se, rentar-se, etc. o negar-los ajuda en altres activitats com anar al metge, a comprar, etc.), abusos patrimonials (sostracció de diners o altres objectes de valor i accés a comptes o propietats  mitjançant pressions o falsificacions), abusos psicològics (renyar o cridar reiteradament, menysprear, ignorar o prohibir relacions socials) i amenaces i abusos físics (agressions físiques, privació de llibertat, actituds violentes i amenaces verbals o amb objectes).
 
Segons el titular d’Interior, en el cas de la gent gran, només en 1 de cada 10 casos es fa la denúncia. “Entenguem la dificultat de fer la denúncia, en molts casos és denunciar al propi fill o entorn familiar més immediat”, ha dit. Però, en 4 de cada 10 no ha fet la denúncia a la policia però sí que ho ha dit en algun moment, als serveis sanitaris, als serveis socials. Pel conseller, “d’aquí se’n desprèn la necessitat de trobar canals de comunicació entre la detecció entre tots aquests canals i els Mossos d’Esquadra per detectar aquests casos”. I en 5 de cada 10 no s’atreveixen a dir res. “Aquí hi ha una línia de treball evident”, ha insistit.
 
El conseller també ha afirmat que “hi ha una altra col·lectiu que considerem població de risc potencial i també ens ha d’ocupar i preocupar”. És la que ha sofert una conducta no explícitament delictiva, esporàdica, no continuada, de l’entorn més immediat. Parlem del 2,1% de la gent gran, unes 27.200 persones que poden acabar patint maltractaments si es tenen en compte els següents factors de risc: l’edat (a més edat més risc), el nivell de formació (més risc en el segment de població amb un nivell de formació més baix), el nivell de renda (més risc en persones amb dificultats per arribar a final de mes) i les relacions socials (l’aïllament social està associat al risc de patir accions abusives).
 
En la mateixa línia, Espadaler també ha expressat que “esgarrifa veure que un 0,7% de la població enquestada no considera maltractament lligar una persona o deixar-la aïllada o tancada en una habitació sense deixar-la sortir”. “Pot semblar insignificant però ens preocupa perquè es tracta d’un problema de valors. Estem en un fons, com ens passa amb la violència de gènere, de problemes culturals. Moltes vegades la persones que és objecte de maltractament no el percep com a tal”, ha dit.
 
El conseller Espadaler ha conclòs la seva intervenció explicant que amb el Pla i amb aquesta enquesta “hem de situar a l’agenda política la seguretat de la gent gran. Hem de treure un conjunt de conclusions des de diferents plans, amb reformes legislatives amb el codi penal, de coordinació en el sí de la pròpia Administració entre serveis socials, cos de Mossos d’Esquadra, Policies Locals i ajuntaments, entre d’altres”.
 
Ara tenim algunes xifres que ens han de preocupar, sense alarmar-nos, però ens han d’ocupar. Hem d’accentuar la prevenció en l’àmbit de la formació, de l’educació, dels valors, i també amb totes aquelles mesures reactives. Del que estem parlant és de dignitat d’aquestes persones grans, de preservar els seus drets fonamentals més elementals i ens hem d’ocupar i fixar els protocols que fem servir en el cas de la violència masclista” ha recordat Espadaler.
 
L’enquesta inclou, entre altres dades, els resultats sobre victimització, negligències, abusos patrimonials i/o psicològics i amenaces i abusos físics, amb l’objectiu de reduir el grau d’ocultació dels il·lícits penals que tenen com a víctima a les persones grans.
 
Dels resultats de l’estudi se’n desprèn que una societat envellida és més segura i menys conflictiva enfront d’una població més jove que produeix més conflictivitat. Per tant, en l’actual situació d’envelliment demogràfic, ens trobem d’una banda amb més víctimes potencials entre les persones grans però per altra banda disminueix el nombre d’infractors potencials en el conjunt de la societat.
 
 
 
 (Adjuntem dossier de premsa amb les dades de l'Enquesta)

1  

Fitxers adjunts

dossier de premsa

dossier de premsa
PPT | 1104