La consellera de Benestar Social i Família ha explicat el descens d’adopcions internacionals experimentat a Catalunya en els darrers anys
La consellera de Benestar Social i Família, Neus Munté, ha participat avui a la celebració de l’Any Nou Xinès que ha organitzat l’Associació de Famílies Adoptants a la Xina (AFAC) a Barcelona. L’ha acompanyat la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció, Núria Canal.
 
Munté ha destacat que l’entitat creada el 1996 s’ha convertit en “un agent gairebé indispensable per a molts pares i mares que han adoptat o volen adoptar alguna criatura a la Xina” gràcies a l’experiència acumulada i als “contactes que heu establert amb l’Administració, altres associacions i agències d’adopció dins i fora del nostre país”.
 
Munté ha recordat que el nombre d’adopcions que facilita la República Popular de la Xina ha disminuït significativament en els últims anys. Així, si el 2009 es varen tramitar 141 adopcions a Catalunya, l’any passat només van ser 19. Una tendència que coincideix amb el descens generalitzat del nombre d’adopcions internacionals que es detecta des del començament de l’actual crisi econòmica (826 el 2008 per només 180 el 2014).
 
La consellera ha explicat que aquest nou escenari respon a múltiples raons i n’ha destacat una: “el canvi de criteri que han protagonitzat en els darrers temps molts dels principals països emissors, que estan prioritzant les adopcions nacionals i abocant més recursos cap a la infància en situació de desprotecció”. Això ha provocat, per exemple, que l’AFAC s’orienti cada vegada més a la col·laboració i la cooperació amb la Xina, especialment amb els seus orfenats.
 
Neus Munté ha reiterat la importància d’associacions com l’AFAC en la seva tasca d’acompanyament, assessorament i orientació: “feu més curta l’espera a les famílies sol·licitants que es troben en procés d’adopció, sou una eina que fa més fàcil i entenedor el llarg procés burocràtic, les normes i els requisits que cal tenir en compte”.
 
Al mateix temps, la consellera de Benestar Social i Família ha afegit que l’AFAC permet “aprofundir en els nombrosos vincles socials, culturals, familiars i econòmics que uneixen Catalunya amb el gegant asiàtic”. “No en va”, ha concretat, “les persones amb nacionalitat xinesa són ja el tercer col·lectiu més nombrós d’estrangers resident a Catalunya, prop de 52.000 persones que viuen sobretot a Barcelona i rodalies”.