• Protecció Civil ha posat en PREALERTA el pla ALLAUCAT pel perill FORT (4 sobre 5) previst per demà a la Val d’Aran i nord del Pallars Sobirà
  • Protecció Civil recomana fer seguiment acurat de les previsions meteorològiques, i extremar la prudència en les activitats d’alta muntanya sobretot fora de les zones habilitades 
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana molta prudència en els desplaçaments i sobretot en les activitats d’alta muntanya pel risc d’allaus que, segons l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya ICGC, augmentarà demà a FORT (4 sobre una escala de 5) a la zona de la Val d’Aran i nord del Pallars Sobirà. Per aquest motiu Protecció Civil ha emès una Prealerta del pla d’emergències per allaus ALLAUCAT.
 
Segons el butlletí de l’ICGC, el perill d’allaus avui és MARCAT (3 sobre 5), a l’Aran-Franja Nord de la Pallaresa, però amb les nevades i ventades previstes per aquesta tarda i durant la propera nit, el perill demà passarà a ser FORT (4 sobre 5) en aquesta zona.
 
La situació de nevada també afectarà a la resta de sectors del Pirineu Occidental, però amb acumulacions decreixent de nord a sud. A la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa el perill passarà a ser MARCAT (3). La situació de perill serà delicada a l’extrem nord de la Ribagorçana-Vall Fosca i a la Pallaresa és on les nevades podran deixar més gruix de neu recent i s’espera que fins que no entri el vent caiguin purgues i allaus de neu recent que poden tenir capacitat d’enterrar una persona a qualsevol orientació
 
Pel que fa al Pirineu Oriental el perill augmentarà al Ter-Freser i al Perafita-Puigpedrós a MARCAT (3).El perill se centrarà sobretot per sobre de 2.000 metres ja que les plaques de vent que es formin seran força fràgils, en general de mida 1 i 2 (suficient per colgar una persona), especialment en orientacions entre est i sud (sentit horari). Al Prepirineu i al Cadí-Moixeró el perill es generalitzarà a MODERAT (2).
 
 
Consells de prevenció de les allaus en la pràctica d’esports de muntanya
El vent, la neu, el sol i la pluja són els desencadenants principals d’allaus naturals, però el 90% dels accidents es donen en allaus desencadenades pels mateixos implicats pel que cal tenir molta cura en les activitats d'alta muntanya per evitar allaus. Porteu sempre al damunt el material bàsic de seguretat (DVA: detector de víctimes d’allaus, pala i sonda) i entreneu-vos a utilitzar-lo.
 
Adapteu sempre la vostra activitat a les condicions de la neu, als vostres coneixements i a la vostra experiència. Cal tenir cura a l'hora de traçar les rutes, per evitar provocar allaus o quedar-hi atrapats. A més, cal recordar que una allau pot arribar a afectar els fons de les valls i aïllar algun nucli de població petit.
Consulteu al Servei Català de Trànsit les carreteres que puguin estar tallades per risc allaus i respecteu aquests tancaments per evitar accidents.

 
En cas d’accident per allau                                       
En cas d’accident per allau no perdeu la calma:
  • Truqueu al 112 i procureu donar-los indicacions precises del lloc on sou.
  • Intenteu rescatar els vostres companys: els primers 20 minuts són vitals per trobar-los amb vida.
Si us atrapa una allau, intenteu sortir-ne en direcció diagonal i descendent cap a l’exterior.