Castellà a Catalunya Ràdio
El secretari d’Universitats i Recerca, Antoni Castellà, ha assegurat avui que Catalunya no es planteja passar d’un sistema rígid del 4+1 a un sistema rígid del 3+2. Castellà ha fet aquestes declaracions durant la seva intervenció a El Matí de Catalunya Ràdio, on s’ha debatut sobre el decret estatal que introdueix la possibilitat d’introduir graus 3 anys en l’oferta de titulacions universitàries.
 
Castellà ha recordat “l’especificitat” de Catalunya on existeix un acord amb rectors i estudiants per aplicar un nou model de titulacions. En aquest sentit, ha explica que “s’analitzarà la implantació d’un sistema flexible on convisquin graus de 3 i 4 anys amb màsters d’1 i 2 anys, en funció dels àmbits de coneixement”.
 
En el marc del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), s’han creat tres comissions que al llarg d’un any estudiaran l’aplicació d’aquest nou model des del punt de vista de qualitat acadèmica i que també analitzaran l’impacte econòmic per a estudiants i universitats. En aquest sentit, Castellà ha reiterat  que “la introducció dels graus de 3 anys no comportarà cap greuge econòmic ni per als estudiants ni per a les universitats”.
 
En el cas dels estudiants, ha assegurat que si un grau de 3 anys requereix un màster de 2, “el primer any de màster es mantindria a preu de grau”. Per a les universitats, es farà la mateixa transferència global de recursos.
 
El secretari d’Universitats i Recerca també ha subratllat que el nou decret és una cessió de sobirania per a Catalunya i per al sistema universitat. “Ens diu que fem el vulguem, no imposa els graus de 3 anys. Ens dóna poder de decisió”, ha afirmat. A més, Castellà també ha subratllat que, actualment, “el model català és diferent al de la resta de l’Estat i similar al de la majoria de països de referència europeus”. Un tret diferencial en el que s’avançarà gràcies al decret que permetrà incrementar la qualitat i la internacionalització del sistema universitari de Catalunya.
 
Castellà també ha recordat que a Catalunya vam apostar per un sistema universitari orientat a la recerca, “una bona decisió com demostra el fet que l’any passat el 56% dels fons del Consell Europeu de Recerca rebuts per l’Estat, els han captat els investigadors catalans”.

1  

Fitxers adjunts

Nota Antoni Castellà a Catalunya Ràdio

Nota Antoni Castellà a Catalunya Ràdio
PDF | 43