La mesura està sent molt ben acceptada per la població i pels professionals, amb una cobertura estimada del 56%
 
Avui s’ha celebrat la Jornada "Futur de la vacunació: construint en comú el calendari de vacunacions"
 
S’estima que les vacunes han estalviat a Catalunya més de 900.000 casos de malaltia en 20 anys
Per valorar quins han de ser els aspectes fonamentals per construir un calendari de vacunacions comú entre l’Administració sanitària i les societats científiques, l’Associació Espanyola de Vacunologia ha revisat durant la Jornada celebrada avui quins són els reptes a l’hora d’incorporar l’evidència en fer les recomanacions, com considerar les diferències de punt de vista en valorar les vacunes i com tenir en compte totes les edats.
 
El secretari de Salut Pública, Antoni Mateu, ha inaugurat la Jornada i ha ressaltat el paper clau que tenen a Catalunya les polítiques vacunals, amb més de 3 milions de dosis administrades cada any en més d’1,5 milions de persones i més de 1.200 centres vacunals. En aquest sentit a insistit en el paper capdavanter que sempre ha tingut Catalunya en les polítiques vacunals i la implicació del Consell Assessor de Vacunacions en el qual estan representades les societats científiques més implicades.
 
Durant la Jornada s’han presentat els resultats preliminars de la vacunació contra la tos ferina en dones embarassades, que Catalunya va implantar de forma pionera a finals de gener de 2014. La mesura està sent molt ben acceptada per la població i pels professionals, amb una cobertura estimada del 56%. El nombre de casos en nadons menors de tres mesos s’ha reduït un 25%, de 99 casos entre març i desembre de 2013 (taxa d’incidència estimada de 159,1 per 100.000 nadons) a 70 casos en el mateix període de l’any 2014 (taxa d’incidència estimada de 119,7 per 100.000 nadons). Al mateix temps, en el mateix període, el nombre de casos en totes les edats ha augmentat un 12%: de 902 (taxa d’incidència de 14,3 per 100.000 habitants) a 985 (taxa d’incidència de 15,7 per 100.000 habitants).
 
Catalunya també vacuna de forma pilot contra l’hepatitis A, amb unes cobertures molt altes i sense que es produeixin casos de la malaltia en les edats vacunals.
 
Antoni Mateu també ha recordat que la prevenció i el control de les infeccions és un dels reptes del Pla Interdepartamental de Salut Pública (PINSAP), i que en aquest aspecte les vacunes són l’estratègia fonamental.