Membres del Cos d'Agents Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, durant un servei ordinari d'inventari de Patrimoni Arqueològic, van localitzar un pou de pedra al terme municipal d’Alcanó (Segrià) amb nombrosos cadàvers de serps autòctones. Els agents van poder rescatar 8 serps que encara eren vives, totes elles d’espècies protegides.
Els pous de pedra, junt amb les cisternes i altres dipòsits subterranis, són construccions molt abundants al nostre territori, però que amb l’abandonament de l’activitat agrícola han quedat en desús i representen una trampa mortal per a tot tipus de fauna, des d’amfibis i rèptils fins a mamífers de mida petita o mitjana. Només una petita part d’aquestes construccions es mantenen ben tapades o tenen dispositius que permetin la sortida dels animals que hi cauen. El pou on s’ha fet aquest rescat, a Alcanó, té una fondària d'uns tres metres i parets interiors totalment llises. Després d'inspeccionar-lo, els Agents Rurals van poder treure vives 1 serp verda (Malpolon monspessulanus) i 7 de blanques (Rhinechis scalaris), les quals van ser alliberades al mateix territori.
Les serps són un grup faunístic molt important per al control de rosegadors, però estan amenaçades per la persecució directa, la degradació del seu hàbitat o la mort directa quan queden atrapades en canals d’aigua, pous i altres infraestructures que no tenen sistemes de sortida. Cal recordar que totes les serps autòctones de Catalunya són espècies protegides d’acord amb el Decret Legislatiu 2/2008 i que està prohibit perseguir-les, molestar-les, capturar-les o matar-les.
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
2