Foto del Workshop
El passat mes de gener es va presentar un projecte innovador, engrescador i pioner pel que fa a renovació energètica d’edificis: l’Illa eficient. La proposta consisteix a posar en marxa la rehabilitació dels edificis d’una illa de l’Eixample, concretament la compresa entre els carrers de la Diputació, Viladomat, Calàbria i la Gran Via de les Corts Catalanes, per aconseguir una reducció superior al 50% de consum energètic.
 
Ahir, a l’auditori del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, en un acte presidit pel secretari d‘Habitatge i Millora Urbana, Carles Sala, pel degà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, Lluís Comeron, i per la directora general del Grup Habitat Futura, Celia Galera, es van presentar fòrmules de mediació veïnal, i solucions tècniques per a les diferents intervencions en rehabilitació: ascensors eficients, aïllaments, sistemes sanitaris, protecció contra el foc i confort acústic i instal·lacions elèctriques.
 
El projecte, liderat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el grup Habitat Futura, i que compta també amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, incorpora moltes novetats en l’execució per garantir la millora de l’eficiència energètica dels edificis i per reduir les emissions de CO2 i, sobretot, introdueix una manera de fer molt participativa, comptant amb la complicitat i la col·laboració dels veïns per fer-los protagonistes actius del procés de canvi que pot comportar la rehabilitació.
 
En el workshop que es va fer ahir per la tarda es va presentar casos de referència tant pel que fa a la participació veïnal com pel que fa a la recerca de solucions innovadores i models econòmics que facilitin la despesa dels veïns. El concurs d’idees és una plataforma d’innovació tecnològica on els participants han d’aportar les millors solucions tècniques disponibles a escala europea i internacional.
 
Així doncs, el concurs d’idees que acaba a finals de març pretén incorporar propostes tècniques, econòmiques i de finançament de les actuacions perquè els veïns puguin decidir quina és la que més els interessa
 
La renovació de la Illa eficient pretén, a banda, activar la demanda de rehabilitació i contribuir decididament a la creació de mercat de rehabilitació sostenible de vivendes així mateix també vol generar percepció i apreciació positiva de la rehabilitació sostenible de la vivenda als seus propietaris i usuaris, així com a la societat en general.
 
La rehabilitació d’aquesta Illa de l’Eixample afectarà 27 edificis, amb 22 comunitats de propietaris i on hi viuen 700 persones i és la primera vegada a l’estat espanyol que es promou un projecte multidisciplinar com aquest. Cal tenir en compte que el Departament de Territori i Sostenibilitat lidera el projecte europeu Marie (que té per objectiu millorar l’eficiència energètica dels edificis de la Mediterrània) i ja al febrer de 2014 es va aprovar l’Estratègia Catalana de Renovació Energètica d’Edificis (ECREE) que actualment compta amb el suport de 76 entitats representants del sector.
 

1  

Imatges

Foto del Workshop

Foto del Workshop 11

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 160