• L’Escola Segimon Comas de Sant Quirze del Vallès s’enduu el primer premi de la nova modalitat ‘Mobile History Map’ amb  la georeferenciació del Castell de Montesquiu.
  • Curtmetratges de ficció, espots i diversos clips mostren com la tecnologia mòbil i les aplicacions cada vegada són més presents a les aules catalanes dins de l’apartat  ‘Micronarracions audiovisuals’.
  • El jurat destaca la qualitat i la quantitat dels treballs presentats: s’han realitzat gairebé 300 aportacions, de les quals 176 pertanyen a la categoria ‘Mobile History Map’.
foto

Barcelona, 26 de febrer del 2015
El talent tecnològic, la inspiració creativa i els coneixements adquirits gràcies al programa mSchools han confluït en els Mobile Learning Awards, que s’han lliurat avui dijous al The World Trade Center de Barcelona i que han premiat 18 projectes entre  300 presentats per alumnes de tots els nivells educatius de centres d’arreu del país. Els Mobile Learning Awards 2015 s’emmarquen en el projecte mSchools i tenen com a objectiu reconèixer alumnes, professors i centres educatius per la seva tasca innovadora per donar a conèixer les diferents vies d'integració i ús de la tecnologia mòbil als centres educatius.
 
El jurat ha destacat la qualitat dels treballs presentats, tant per alumnes com per professors, en les tres modalitats: Micronarracions audiovisuals, un premi que valora els millors vídeos realitzats per alumnes; Experiències educatives amb dispositius mòbils, que convida els professors a donar a conèixer les experiències que han dut a terme amb tecnologia mòbil en els respectius centres educatius. I finalment, la modalitat Mobile History Map, que s’estrena enguany, amb l’objectiu de fomentar la georeferenciació d’elements patrimonials emblemàtics de Catalunya a través de les tecnologies digitals.
 
La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, el CEO de GSMA, John Hoffman i el vicepresident executiu de Mobile World Capital Barcelona, Agustí Cordon han estat els responsables de fer el lliurament dels premis en un acte que ha comptat amb la presència de representants de la comunitat educativa de Catalunya.
 
 
Palmarès ‘Mobile History Map’
Premis per categories:
·         Educació primària
o   1er premi: Escola Segimon Comas (Sant Quirze de Besora). Nom del punt georeferenciat: Castell de Montesquiu. Premi: Una motxilla, un trofeu, un diploma i una aula robòtica Lego WeDo Scratch per a 24 alumnes.
o   2n premi: I-E Daniel Mangrané (Jesús Baix Ebre). Nom del punt georeferenciat: La Catedral de Santa Maria. Premi: Una motxilla, un trofeu, un diploma i una aula robòtica Lego WeDo Scratch per a 12 alumnes.
o   3r premi: Escola Jacint Verdaguer (Santa Eugènia de Berga). Nom del punt georeferenciat: Església Romànica s. XI. Premi: Una motxilla, un trofeu, un diploma i un pack d’iniciació a la robòtica Lego WeDo.
 
 
·         Educació secundària obligatòria
o   1er premi: Vedruna Carme Cardona (Cardona). Nom del punt georeferenciat: Canònica de Sant Vicenç. Premi: Una motxilla, un trofeu, un diploma i una impressora 3D.
o   2n premi: Institut de Ponts (Ponts). Nom del punt georeferenciat: Església de Sant Pere. Premi: Una motxilla, un trofeu, un diploma i un pack d’iniciació a la robòtica Lego WeDo i una impressora 3D.
o   3r premi: Escola Vedruna (Ripoll). Nom del punt georeferenciat: Monestir de Santa Maria de Ripoll. Premi: Una Motxilla, un trofeu, un diploma i una impressora 3D.
 
Palmarès ‘Experiències educatives amb dispositius mòbils’
·         1er premi: a l’experiència més innovadora. Institut Baix Camp (Reus). Projecte: PICA't. Premi: Una motxilla, un Kano kit, un trofeu, un diploma, una tablet Samsung Galaxy TabPRO 10.1 LTE per al professor, i una impressora 3D gran per al centre.
·         2n premi:  Escola El Turó (Montcada i Reixac). Projecte: Iniciació al geocatxing.  Premi: Una motxilla, un Kano kit, un trofeu, un diploma, una tablet Samsung Galaxy TabPRO 8.4 LTE per al professor, i una impressora 3D petita per al centre.
·         3er premi: Escola l'Estació (Sant Feliu de Guíxols). Projecte: El meu poble, Sant Feliu de Guíxols al llarg del temps. Premi: Una motxilla, un Kano kit, un trofeu, un diploma, una tablet Samsung Galaxy TabPRO 4.7.0 LTE per al professor, i una impressora 3D petita per al centre
 
 
Palmarès ‘Micronarracions audiovisuals’
Micronarracions audiovisuals. El jurat ha valorat els millors vídeos realitzats per alumnes, sota el lema ‘ús innovador de les tecnologies a l’aula’. Característiques tècniques: Tots els vídeos tenen una durada d’entre 1 i 3 minuts i han estat enregistrats amb tecnologia mòbil.
 
Premis per categories:
·         Educació infantil i primària
o   1er premi: Escola El Sagrer (Barcelona). Producció: Els dispositius mòbils arriben a l’escola. Premi: Una motxilla i un Kano kit per a cada alumne i per al  professor; un trofeu, un diploma i una aula robòtica Lego WeDo Scratch per a 24 alumnes del centre. El jurat premia aquest treball sobre l’arribada dels dispositius mòbils al Sagrer on petits i grans gaudeixen de les aplicacions que aporten aprenentatge tecnològic, matemàtic, lingüístic...
 
o   2n premi: Escola Pau Claris (La Seu d’Urgell). Producció: Dispositius mòbils a l’Escola Pau Claris. Premi: Una motxilla i un Kano kit per a cada alumne i per al  professor; un trofeu, un diploma i una aula robòtica Lego WeDo Scratch per a 12 alumnes del centre. El treball mostra com s’utilitzen els dispositius mòbils a l’Escola Pau Claris, a través de dibuixos realitzats pel grup d’alumnes amb tauletes i fotografies.
 
o   3r premi: Escola Vedruna Ripoll (Ripoll). Producció: The Good Way. Premi: Una motxilla i un Kano kit per a cada alumne i per al  professor; un trofeu, un diploma i un pack d’iniciació a la robòtica Lego WeDo per al centre. El treball mostra a una mestra estancada en el passat, que carrega els nous alumnes amb llibres, mapes, calendaris, agendes, pintures entre d’altres. Dos dels companys decideixen donar una lliçó a la mestra mostrant com es pot treballar amb dispositius mòbils. https://www.youtube.com/watch?v=LvfSf3YP-bo
 
·         Educació secundària obligatòria
o   1er premi: Col·legi Singuerlín (Santa Coloma de Gramenet). Producció: Singuerlín 3.0. Premi: Una motxilla, un Kano kit i un tour guiat pel Mobile World Congress 2015 per a cada alumne i per al professor; un trofeu, un diploma i una impressora 3D gran per al centre. El jurat ha decidit concedir aquest premi a aquest treball que fa un breu resum de com treballen a l’escola amb les TIC.
 
o   2n premi: Escola Paidos (Sant Fruitós de Bages). Producció: L’Escola Paidos obre les portes... Premi: Una motxilla, un Kano kit i un tour guiat pel Mobile World Congress 2015 per a cada alumne i per al professor; un trofeu, un diploma i una impressora 3D petita per al centre. El treball mostra la tasca d’aprenentatge que realitzen els alumnes del centre.
 
o   3r premi: Institut Joaquima Pla i Farreras (Sant Cugat del Vallès). Producció: El dia a dia a l’Institut mòbil. Premi: Una Motxilla, un Kano kit per a cada alumne i per al professor; un trofeu, un diploma i una impressora 3D petita per al centre. Petit reportatge on veiem diferents escenes del treball diari que es fa a l’institut. El treball vol mostrar l’aposta que el centre ha fet pels dispositius mòbils com a eina de suport a l’aprenentatge.
 
·         Ensenyaments postobligatoris: batxillerat, formació professional, ensenyament d’idiomes, ensenyaments artístics, ensenyaments esportius i educació d’adults
o   1er premi: Institut Josep Vallverdú (Les Borges Blanques). Producció: Èxit=TAC6.  Premi: Una motxilla, un Kano kit i un tour guiat pel Mobile World Congress 2015 per a cada alumne i per al professor; un trofeu, un diploma i una impressora 3D gran per al centre. En 1 minut els alumnes del centre mostren com treballen en equip a les aules amb dispositius mòbils.
 
o   2n premi: Institut Illa de Rodes (Roses). Producció: Quis Est Quis 2015. Premi: Una motxilla, un Kano kit i un tour guiat pel Mobile World Congress 2015 per a cada alumne i per al professor; un trofeu, un diploma i una impressora 3D petita per al centre. El treball presenta un espot promocional del projecte Quis Est Quis del batxillerat humanístic i social de l’institut.
 
o   3r premi: Institut Castellet (Sant Vicenç de Castellet). Producció: L'Institut Castellet es mobilitza. Una motxilla i un Kano kit per a cada alumne i per al professor; un trofeu, un diploma i una impressora 3D petita per al centre. Treball que mostra com s’utilitza el mòbil a l’aula com a eina de treball.
 
mSchools
mSchools és un programa educatiu pioner destinat a què els estudiants de Catalunya treballin a l’aula amb tecnologia mòbil a través de la creació i ús de solucions mòbils. El programa, que és present a les escoles catalanes des del curs 2013-2014, planteja  potenciar la transformació mobile en l’àmbit educatiu tant pel que fa a la introducció de dispositius mòbils a les aules com a l’impuls de l’esperit emprenedor dels alumnes. Els objectius del programa són millorar el rendiment acadèmic, reduir les taxes d’abandonament escolar i fomentar l’emprenedoria centrada en les noves tecnologies.
 
Una de les iniciatives de mSchools és Mobilitzem la informàtica, l’assignatura optativa d’informàtica de 4t d’ESO centrada en la conceptualització, disseny i desenvolupament de prototips d’aplicacions mòbils. L’objectiu és que els alumnes ideïn i desenvolupin, en petits grups, conceptes creatius en forma d’app per aportar solucions a problemes globals i millorar hàbits quotidians.
 
Actualment, més de 11.150 alumes de prop de 300 centres educatius de secundària a Catalunya treballen la part pràctica de l’assignatura ‘Mobilitzem la informàtica’ . Aquest curs també s’està realitzant l’assignatura com a prova pilot a FP amb la participació de 500 estudiants i 23 professors de 8 centres.
 
mSchools és una iniciativa, impulsada per Mobile World Capital Barcelona, amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya (a través del Departament d’Ensenyament i el Departament d’Empresa i Ocupació), l’Ajuntament de Barcelona i GSMA.
 
El programa mSchools va rebre l’any passat el Premi Especial dels Global Mobile Awards pel foment de la tecnologia mòbil entre els alumnes catalans. El president de la Generalitat, Artur Mas, va recollir el guardó en l’acte celebrat durant el Mobile World Congres 2014.
 
mSchools consta de tres àrees principals:
  • Motivar l’aprenentatge a través del mòbil
  • Millorar les habilitats digitals i l’esperit emprenedor
  • Construir un entorn obert per l’mEducation
 
 
mSchools al Mobile World Congress
L’edició 2015 de Mobile World Congress comptarà un any més amb la presència del projecte mSchools a l’estand de Mobile World Capital Barcelona. El congrés acollirà també la jornada mSchools Changing Education Together, adreçada a directors de centres educatius de secundària de Catalunya i que oferirà una perspectiva àmplia de les tendències en educació lligades a les tecnologies mòbils. mSchools Changing Education Together implica l’accés de la comunitat educativa al Mobile World Congress i tindrà lloc el dijous, 5 de març al Palau número 8 del recinte Fira Gran Via

1  

Imatges

Fotografia

Fotografia 500