SUR
El conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha destacat la importància del programa de col·laboració subscrit entre l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) i el Max Plank Institute for Quantum Optics (MPQ) per fer recerca de frontera. L’acord entre el centre CERCA català i la prestigiosa institució alemanya, que té una durada de 6 anys i preveu la creació de 4 posicions postdoctorals, està finançat per la Fundació Privada CELLEX.
Durant l’acte de signatura del programa de col·laboració, que es va subscriure ahir, el conseller Mas-Colell va assegurar que “no és gens habitual que l’Institut Max Plank accepti aquest tipus de programes, la qual cosa demostra el reconeixement a l’altíssima qualitat de la feina que es fa des de l’ICFO”. Així mateix, el conseller va subratllar el paper de la fundació del doctor Pere Mir: “CELLEX fa possible aquest conveni que preveu un nou programa de postdoctorands compartits entre l’ICFO i l’Institut Max Plank”.
L’acord amb el MPQ marca un punt d’inflexió en la trajectòria de l’ICFO i evidencia un posicionament que li permet formar part d’una col·laboració en el camp de la recerca amb un gegant, ja establert, del panorama global de la investigació de frontera com és el MPQ. Una col·laboració de la que se’n pot esperar compartir coneixement i propietat intel·lectual.
El director del MPQ i investigador reconegut mundialment, Ignacio Cirac, va explicar que “hem desitjat molt l’oportunitat de construir un pont formal entre el MPQ i l’ICFO i, gràcies al suport de la Fundació Privada CELLEX, serem capaços d’enfrontar-nos a algunes preguntes importants en el camp de la quàntica i l’atoòptica que seran molt enriquidores per aquests camps”. Cirac, guanyador de diferents premis com el Wolf Prize in Physics, el Benjamin Franklin Medal i el Premio Príncipe de Asturias, ha col·laborat amb l’ICFO durant molt anys i és membre del seu Scientific Advisory Board.
Segons l’acord subscrit ahir, CELLEX finança en la seva totalitat el nou programa entre l’ICFO i el MPQ d’una durada de 6 anys, creant 4 posicions postdoctorals, els beneficiaris de les quals s’uniran a l’ICFO i al MPQ com a “Investigadors Cellex ICFO-MPQ”. Els instituts tindran la llibertat de definir els projectes de recerca de frontera entre, almenys, un grup de recerca de l’ICFO i una divisió de recerca del MPQ.
La Fundació Privada CELLEX té una llarga tradició i interès en la promoció de la recerca en medicina, física, matemàtiques i educació. La relació amb l’ICFO es va iniciar al 2010 a través d’una generosa donació que va permetre a aquest centre CERCA a fer un important salt endavant en termes de dimensió, instal·lacions i atracció de talent global. Per al doctor Pere Mir, Premi Nacional de Mecenatge Científic 2011, “la recerca és el que fa que un país avanci. Les carreres científiques en general, i la física en particular, beneficien empreses i el saludable funcionament d’una economia”.
Per la seva part, durant l’acte de signatura del conveni, el director de l’ICFO, Lluís Torner, va afegir “estem del tot compromesos a oferir oportunitats als investigadors joves en els primers passos de les seves carreres, podent-se beneficiar de la formació única que rebran en unir-se als projectes de frontera de MP-ICFO. És una oportunitat molt estimulant també per a nosaltres”.
 
CELLEX, MPQ i ICFO
La Fundació Privada CELLEX és una fundació sense afany de lucre dedicada a fer avançar la ciència i l’educació en benefici de la humanitat, donant suport a estudiants, investigadors i institucions de recerca –establertes principalment a Catalunya– a través de beques i subvencions.
El Max Plank Institute for Quantum Optics (MPQ) duu a terme recerca fonamental teòrica i experimental en àrees com l’òptica, la informació i la simulació quàntiques.
L’ICFO-Institut de Ciències Fotòniques duu a terme recerca en un ventall ampli dins de l’òptica i les ciències fotòniques, amb un interès particular en l’òptica i la informació quàntica, la nanoòptica i l’atoòptica.

2  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 98

Fotografia: ICFO/RJosa

Fotografia: ICFO/RJosa
JPG | 1255