• Segons les darreres dades disponibles, el personal dedicat a l’R+D a Catalunya va créixer fins a arribar a les 44.506 persones i representa un 1,5% del total d’ocupats
  • Catalunya se situaria en la 8a posició del rànquing de la Unió Europea el 2013 en personal d’R+D respecte al total d’ocupats, per davant de països de referència com ara Alemanya, els Països Baixos o el Regne Unit
  • El Govern, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, està  implantant un sistema propi d’innovació que, abans del 2020, serà equiparable als sistemes dels països més avançats d’Europa
El Govern de la Generalitat està promovent polítiques d’innovació industrial per recuperar lideratge econòmic
 
El Govern continua apostant per l’impuls de les polítiques d’innovació industrial per tal que el país recuperi una posició de lideratge en dinàmiques d’innovació. Després d’anys de davallada en la inversió empresarial en innovació a causa de la crisi econòmica, amb les darreres dades del 2013, s’ha apreciat un canvi de tendència: les empreses catalanes van invertir 1.676 milions d’euros en R+D, un 0,2% més que l’any anterior.
 
Els 44.506 professionals dedicats a l’R+D representen l’1,5% del total de persones ocupades a Catalunya, una ràtio superior a la mitjana de la Unió Europea (1,25%) i  representa el 21,9% de personal dedicat a l’R+D del conjunt de l’Estat espanyol.
 
En aquest sentit, Catalunya se situaria en la 8a posició del rànquing de la Unió Europea el 2013 en personal d’R+D respecte al total d’ocupats, per sobre de països de referència com ara Alemanya, Països Baixos o el Regne Unit.
 
 
Àmbits d’actuació de l’impuls per a la innovació
 
  • Estratègia d’especialització intel·ligent RIS3CAT. S’han incrementat els índexs d’innovació a través de l’ampliació de la base d’empreses innovadores, l’aprofundiment en el nivell d’innovació i l’augment de la transferència i la valorització tecnològica.
  • Dimensió internacional. El Govern dóna suport a la innovació a les companyies catalanes a través de la xarxa de Centres de Promoció de Negocis d’ACCIÓ, que ja compta amb personal especialitzat per donar suport a aquest tipus de projectes.
 
  • Compromís amb les pimes. S’han potenciat diversos instruments ja existents, com els Bons d’Innovació Tecnològica amb proveïdors tecnològics.
 
  • Programes europeus. Catalunya ha captat un 2,16% dels recursos per a projectes competitius del 7è Programa Marc de Recerca, molt per sobre de l’1,4% captat durant el 6è Programa. Si aquesta tendència es mantingués durant els propers anys, les empreses catalanes rebrien uns 1.000 milions d’euros per a projectes d’R+D i innovació en el marc de l’Horizon 2020.
 
Creació del futur centre de tecnologia industrial Eurecat com a gran  proveïdor de tecnologia industrial de Catalunya
 
El Govern, a través del Departament d’Empresa i Ocupació, ha impulsat la integració dels sis centres tecnològics avançats de la xarxa TECNIO (CETEMMSA, Barcelona Digital, Barcelona Media, ASCAMM, CTM Centre Tecnològic i Leitat) per formar el gran centre proveïdor de tecnologia industrial a Catalunya, anomenat Eurecat. La Generalitat dotarà aquest procés amb 45 milions d’euros fins al 2016.
 
L’objectiu és que el 2016 el centre estigui definitivament constituït, situant-se com la referència en innovació industrial a Catalunya i potenciant el model de transferència tecnològica al nostre país.  És una aposta de país a llarg termini que respon a l’oportunitat d’augmentar la capacitat en recerca industrial i de serveis tecnològics a Catalunya per tal que el país recuperi una posició de lideratge en dinàmiques d’innovació industrial.