• El cabal del riu Ebre es manté elevat en motiu de les maniobres de desembassament que s’estan realitzant als pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix per poder donar cabuda a les aportacions de cabals de l’Ebre molt elevats aigües amunt fora de Catalunya.
 
  • Fins al moment no s’han registrat incidències importants tot i que sí algunes inundacions puntuals de les zones més properes a la llera al llarg del seu recorregut.
 
  • Es preveu que durant tota la setmana els cabals siguin elevats, per aquest motiu Protecció Civil recomana molta precaució a l’entorn de l’Ebre, sobretot a les seves zones inundables, i fer seguiment de l’evolució de l’alçada del riu.
 
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) manté en prealerta el Pla INUNCAT pels cabals elevats del riu Ebre en motiu de les operacions de desembassaments que es realitzen per donar cabuda a les aportacions d’aigua que estan arribant d’Aragó i Navarra. Segons la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), els cabals seguiran elevats els propers dies, almenys fins diumenge, tot i que no es preveuen incidències ni desbordaments ja que els desembassaments permetran absorbir les aportacions d’aigua que han d’arribar.
 
Les maniobres ordinàries que s'estan realitzant als embassaments de la Conca de l’Ebre de manera preventiva i controlada per assumir els cabals procedents del tram alt i mig del riu Ebre són:
  • Mequinensa 1.600m3/s
  • Riba-roja 1.400m3/s
  • Flix 1.550m3/s
 
Aquests cabals han produït els últims dies algunes afectacions a l’entorn de la llera sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut. Es preveu que les properes hores i al llarg d’aquesta setmana aquests cabals es puguin seguir incrementant amb l’arribada de les avingudes resultant de les pluges a la zona de Navarra i Aragó.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana limitar les activitats d’oci i professionals en aquests rius pels cabals de perill que es poden assolir. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables  i allunyar-s’hi en cas de risc. Cal respectar sempre el tancament de les zones d’accés a les lleres i evitar posar-vos en perill.
 
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat està en contacte permanent amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per fer seguiment dels cabals de desembassament i les previsions pels propers dies. També es manté un intercanvi d’informació permanent amb Endesa Generación pel que fa a l’explotació d’alguns dels embassaments.
 
Alhora, el CECAT està en contacte permanent amb els ajuntaments de la zona de l’Ebre per garantir el flux d’informació dels cabals circulants i les possibles incidències en cada moment, en especial en els casos on es poden produir afectacions puntuals a zones urbanes com és el cas dels municipis de Móra d’Ebre, Miravet i Benifallet. S’ha sol·licitat a tot els municipis de la riba de l’Ebre que estiguin vigilants respecte les seves zones inundables i informin puntualment al CECAT de les afectacions.