Protecció Civil de la Generalitat posa en Alerta el pla INUNCAT per la crescuda de l'Ebre

query_builder   4 març 2015 11:21

event_note Nota de premsa

Protecció Civil de la Generalitat posa en Alerta el pla INUNCAT per la crescuda de l'Ebre

 
  • El cabal del riu Ebre es manté elevat en motiu de les maniobres de desembassament que s’estan realitzant als pantans de Mequinensa, Riba-roja i Flix per poder donar cabuda a les aportacions de cabals de l’Ebre molt elevats aigües amunt fora de Catalunya.
  • A partir de les 12:00 hores del migdia es preveuen maniobres de desembassament a Flix, amb un cabal de sortida de 1.800 m3/s
  • Aquest cabal podria incrementar les zones inundades actuals a l’entorn del riu, sense que de moment es prevegi que afecti nuclis urbans.
  • El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT) està en contacte amb els municipis de la riba de l’Ebre per fer seguiment de possibles inundacions.
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha posat en Alerta el Pla INUNCAT pels cabals elevats del riu Ebre que s’incrementaran al llarg d’aquest matí en motiu de les maniobres de desembassament que es realitzen per donar cabuda a les aportacions d’aigua que estan arribant d’Aragó i Navarra. Segons ha informat aquest matí la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE), a partir de les 12:00 hores els cabals de desembassament a Flix arribarà a 1.800 m3/, fet que podria comportar inundacions en camps i parts baixes d’alguns municipis de la riba de l’Ebre.
 
Les maniobres ordinàries que s'estan realitzant als embassaments de la Conca de l’Ebre de manera preventiva i controlada per assumir els cabals procedents del tram alt i mig del riu Ebre augmenten de:
  • Mequinensa de 1.600m3/s a 1.800 m3/s
  • Riba-roja de 1.400m3/s a 1.800 m3/s
  • Flix de 1.550m3/s a 1.800 m3/s
Protecció Civil de la Generalitat, a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT, està en contacte amb els municipis de la riba de l’Ebre que poden patir les afectacions de la crescuda de l’Ebre. Els municipis amb els que s’ha contactat són: Amposta, Ascó, Benifallet, Deltebre, Flix, Garcia, Miravet, Móra d’Ebre, Sant Jaume d’Enveja, Tivenys i Tortosa. Durant els darrers dies, el CECAT ha estat en contacte permanent amb els ajuntaments de la zona de l’Ebre per garantir el flux d’informació dels cabals circulants i les possibles incidències en cada moment i per recordar que els cabals es podrien incrementar al llarg d’aquesta setmana en funció de les aportacions que es rebessin.
 
En els últims dies s’han produït algunes afectacions a l’entorn de la llera de l’Ebre, sobretot a les zones habitualment inundables al llarg del seu recorregut. Amb l’augment del cabal previst per avui, es preveu que les properes hores es donin inundacions en camps i zones baixes d’alguns municipis. En aquest sentit, Protecció Civil de la Generalitat recomana limitar les activitats d’oci i professionals en aquests rius pels cabals de perill que es poden assolir. També cal extremar la precaució prop dels rius i zones inundables  i allunyar-s’hi en cas de risc. Cal respectar sempre el tancament de les zones d’accés a les lleres i evitar posar-vos en perill.
 
El Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) de Protecció Civil de la Generalitat està en contacte permanent amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) per fer seguiment dels cabals de desembassament i les previsions pels propers dies. També es manté un intercanvi d’informació permanent amb Endesa Generación pel que fa a l’explotació d’alguns dels embassaments.
 
Protecció Civil de la Generalitat també  s’està en contacte amb ACUAMED, gestors del complex que extrau els llots contaminats de Flix. Els cabals del riu, tot i el fort augment i el màxim previst, estan molt per sota del llindar de risc per les planxes que contenen els llots.
 
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined