·        El cap del Govern subratlla, en la sessió de control del Parlament, “la sensibilitat i base social” dels pressupostos que aprovarà avui la cambra catalana
 
·        Artur Mas destaca que “davant la regressió total de l’autogovern que patim ens hem de defensar amb les urnes”
 
El president Mas, en un moment de la sessió de control (Foto: Jordi Bedmar)
El president Mas, en un moment de la sessió de control (Foto: Jordi Bedmar)

 

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha defensat avui, en la sessió de control del Parlament de Catalunya, que, tot i la duresa de la realitat social que vivim “tenim al costat una altra realitat i és que clarament estem començant a remuntar”. “Hi ha sortida a la crisi”, ha afirmat Artur Mas, i ha afegit “no és una sortida miraculosa ni immediata per a tothom, però clarament hi és si seguim apostant per les polítiques adequades i superem clixés i estereotips que no ens deixarien fer res”.
 
El cap del Govern ha posat exemples d’aquesta recuperació com és el cas de la disminució  de l’atur i l’augment de l’afiliació a la Seguretat Social durant el mes de febrer, “amb una intensitat com no ho havia fet des de feia 17 anys” o l’exportació de les empreses catalanes “que està creixent per sobre, no només de la mitjana de l’Estat espanyol, sinó de la Unió Europea i de la zona euro”. I, en aquesta línia, ha posat també en relleu el fet que Barcelona és, per desè any consecutiu, la capital mundial del mòbil.
 
El president ha emmarcat els pressupostos que aprovarà aquesta tarda la Cambra catalana en aquesta línia d’utilitzar totes les eines a l’abast per reblar la recuperació econòmica. El cap de l’Executiu ha volgut també reafirmar “la sensibilitat i la base social” que tenen els nous comptes que es votaran avui amb el suport del partit republicà, ja que són uns comptes amb els quals “estem intentat revertir situacions derivades de decisions preses a contracor i que ens obligaven a disminuir pressupostos en àmbits molt sensibles de l’activitat del Govern”.
 
A preguntes dels grups parlamentaris, el president ha explicat que el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries sobre els pressupostos i la Llei d’acompanyament serà tingut en compte en el moment de les esmenes definitives i ha assegurat que això “és un tràmit normal i ordinari” dins l’aprovació d’uns comptes.
 
Jornada intensiva a les escoles
 Sobre el debat de la jornada intensiva a les escoles i en resposta a la pregunta del grup republicà, el president ha explicat que s’està aplicant una prova pilot de jornada intensiva en 6 escoles però d’acord amb els ajuntaments i la comunitat educativa per “valorar si en alguns llocs, no en tots” és implementable o no.
 
El cap de l’Executiu ha deixat clar que el que interessa al Govern és el resultat pedagògic i acadèmic del model escolar i aquest, ha assegurat, “està funcionant, gràcies que molta gent hi creu i posa la cara cada dia perquè els estàndards educatius a Catalunya estiguin millorant d’una manera sensible”. I en aquest sentit ha posat com a exemple que en aquests darrers 4 anys hagi augmentat 5 punts l’èxit escolar i hagi baixat 7 punts l’abandonament escolar.
 
 
“Ens hem de defensar de la regressió de l’autogovern”
En resposta als grups socialista i popular sobre el procés sobiranista, el president ha remarcat que la sentència del Tribunal Constitucional “avala que aquest tema s’ha de resoldre a través de les urnes, no hi ha un altre camí”. El president ha assegurat que “aquest Parlament i aquest Govern han demostrat que no es volia una decisió unilateral” però “s’ha de ser pragmàtics i portem quaranta anys intentant acords amb tothom, a base dels estatuts, i no ha estat possible”. “Ara estem en una regressió total del concepte de l’autogovern i, davant d’això, ens hem de defensar, i ho estem fent dintre de la legitimitat que ens dóna el vot del poble català quan passa per les urnes”, ha reblat.
 

1  

Imatges

El president, a la sessió de control

El president, a la sessió de control 907