Es crearà una comissió territorial de desplegament, una xarxa de recursos, un protocol d’intervenció territorial i es formarà als professionals implicats
La Secretaria de Família del Departament de Benestar Social i Família i l’Obra Social “la Caixa” han presentat aquest migdia a Igualada el programa “Pel bon tracte a les persones grans” en la seva aplicació a la comarca de l’Anoia. Es tracta d’una iniciativa que té per màxim objectiu conscienciar la població, donar a conèixer els recursos existents, afavorir l’aflorament de casos i promocionar conductes de bon tracte amb la gent gran.
 
En la presentació al Consell Comarcal de l’Anoia han intervingut el president de l’ens, Xavier Boquete; la secretària de Família del Departament de Benestar Social i Família, Dolors Gordi; el diputat delegat de Benestar Social, Salut Pública, Consum, Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, Josep Oliva; la delegada general de CaixaBank a Barcelona província, Xus Català; i el director corporatiu de l’Àrea Social de la Fundació Bancària “la Caixa”, Marc Simón.
 
En concret, l’acte d’avui ha servit per donar el tret de sortida a la creació del protocol d’intervenció territorial que permetrà desplegar el conjunt d’eines vinculades al programa a la comarca de l’Anoia. Es tracta de l’última fase del programa presentat el mes de juny de 2014 per mitjà del qual es crearà la comissió territorial de l’Anoia, es durà a terme la formació en intervenció als professionals implicats i es facilitarà el suport especialitzat per tal d’establir una xarxa de recursos i un protocol d’intervenció territorial.
 
Les xarxes de coordinació territorial s’encarreguen d’elaborar una guia/model de bones pràctiques per a l’abordatge del maltractament a les persones grans i de seguiment dels casos a cada territori. L’objectiu final és proporcionar dades reals de la situació a cada àmbit comarcal i atendre de manera coordinada i efectiva tots els casos de maltractament que es puguin produir. 
 
El programa “Pel bon tracte a les persones grans” està impulsat pel Departament de Benestar Social i Família en col·laboració amb l’Obra Social “la Caixa” i compta amb diverses línies d’intervenció. És el cas de la creació d’una comissió nacional per al seu desplegament i seguiment, la formació de professionals de diversos àmbits (Salut, Mossos, Serveis Socials, Atenció Telefònica, Professorat de cicles formatius...), la sensibilització de les persones grans i de la ciutadania en general a través de  la campanya “Patrimoni de la Humanitat” i, finalment, la intervenció en el territori.
 
D’altra banda, Benestar Social i Família va impulsar el 2012 el Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans. El document estableix fins a vuit eines concretes que ajuden a detectar un maltractament.
 
Segons dades de l’Enquesta de Seguretat Pública de Catalunya 2014, que el Departament d’Interior va dedicar a les persones grans, un 0,8 % de les persones grans a Catalunya (10.500 persones aproximadament) diuen haver patit maltractaments per part de les persones del seu entorn i un 2,1 % es troben en situació de risc. Per a l’estudi de percepció de maltractaments l’enquesta ha tingut en compte quatre àmbits principals: negligències, abusos patrimonials, abusos psicològics, i amenaces i abusos físics.