·   Les empreses i institucions premiades han estat Allia Renovables, Urbikes, Larsa-Grup Soler-Arc BCN, l’ajuntament de Martorelles i el Consell Comarcal d’Osona. 
 
·    Les empreses Liven i SECE han rebut una menció especial del jurat.
 
El conseller d’Empresa i Ocupació, Felip Puig, ha lliurat avui els Premis d’Excel·lència Energètica, convocats per la Generalitat de Catalunya, a través de l’Institut Català d’Energia (ICAEN), per reconèixer les empreses que han dut a terme projectes o actuacions remarcables en el camp de l’estalvi, l’eficiència energètica, el foment de les energies renovables i les noves tecnologies energètiques. D’un total de 74 projectes presentats en les diferents categories, s’ha distingit a Larsa, Grup Soler i Arc BCN, Allia Smart e-Mobility, Urbikes City, l’Ajuntament de Martorelles i el Consell Comarcal d’Osona. Per la seva part, les empreses Liven  i SECE han rebut una menció especial del jurat.
 
En la modalitat d’actuació o projecte en matèria d’estalvi i eficiència energètica, el guardó ha estat per a les empreses Larsa, Grup Soler i Arc BCN, per la instal·lació d’una xarxa de calor a partir de biomassa a la muntanya de Montserrat. Les tres empreses han instal·lat una caldera de biomassa de 1,6 MW que permet abastir de calor i aigua calenta sanitària diferents edificis del complex de l’abadia de Montserrat, aconseguint uns estalvis del 29%. A més, el projecte s’ha desenvolupat en la modalitat de serveis energètics, mitjançant el qual l’instal·lador assumeix la inversió i la recupera a partir dels estalvis generats.
 
En aquesta mateixa categoria, l’empresa alimentària Liven ha rebut una menció especial del jurat per la seva aposta per la biomassa com a font d’energia per a un procés industrial. La companyia ha instal·lat una caldera de biomassa de 3,5 MW, que valoritza 5.000 tones anuals de biomassa forestal d’origen local i ha permès la creació de 59 llocs de treball.
 
El guardó en la modalitat d’internacionalització ha estat per a l’empresa Urbikes City. L’empresa, especialitzada en el disseny de bicicletes industrials per a sistemes públics de bicicleta compartida, ha aconseguit adjudicar-se el subministrament de bicicletes elèctriques per a la xarxa pública urbana de Copenhaguen, a Dinamarca.
 
En l’apartat de sensibilització, s’ha atorgat el premi al projecte ‘Energiètica’, desenvolupat per l’Ajuntament de Martorelles. La iniciativa consisteix en traslladar als usuaris l’ètica com a base de la utilització de l’energia, tot reflexionant sobre com consumir l’energia i sobre la responsabilitat  ètica de l’estalvi. La campanya s’ha traduït en diferents actuacions adreçades a ciutadans, comerços i petites mitjanes empreses, i en la creació d’un consell municipal de participació a l’ètica de l’energia.
 
En la modalitat d’emprenedoria i ocupació, el guardó ha estat per a l’empresa Allia Renovables, que ha constituït l’spin off Allia Smart e-Mobility. La companyia, que ja treballava en la generació d’energia a partir de fonts renovables i en l’estalvi i l’eficiència energètica, pretén desenvolupar amb aquest projecte una nova oferta de mobilitat orientada a centres de negocis i que combina les energies renovables, el vehicle elèctric i l’eficiència energètica. En la fase de projecte pilot, la iniciativa ja ha creat 11 llocs de treball.
 
El reconeixement a la trajectòria d’excel·lència energètica ha recaigut en el Consell Comarcal d’Osona. El jurat ha volgut distingir els 13 anys que la corporació porta actuant en matèria d’estalvi i eficiència energètica, mitjançant la creació d’una agència d’energia comarcal. A més de donar suport a una cinquantena d’ajuntaments i de dur a terme diferents campanyes de formació i difusió per a empreses i ciutadans, la corporació ha estat capdavantera en l’aplicació de criteris de control de la comptabilitat energètica, àmbit en el qual en l’actualitat controla fins a 2.000 punts de subministrament.
 
En aquesta mateixa categoria, s’ha concedit una menció especial a l’empresa SECE, en reconeixement als més de 100 anys que la companyia du present en l’àmbit de l’enllumenat públic, tot aportant-hi solucions en forma d’equips i sistemes innovadors d’estalvi, eficiència energètica, regulació i control. Aquesta empresa gestiona actualment més de 350.000 punts d’enllumenat públic arreu de Catalunya.
 
Els Premis d’Excel·lència Energètica tenen com a objectiu contribuir a difondre la cultura de l’estalvi i l’eficiència energètica i el foment de les energies renovables a Catalunya, dos dels eixos fonamentals de la política energètica de la Generalitat. El jurat que ha atorgat els Premis ha estat format pel secretari d’Empresa i Competitivitat, Pere Torres; la gerent de l’Àrea de Talent d’ACCIÓ, Maite Ardèvol; el president de la junta directiva del Clúster d’Eficiència Energètica de Catalunya, Albert Mitjà; el vicerector de la UPC, Joan Puigdomènech; el director gerent del Consell de Cambres, Narcís Bosch; el president del Grup de Gestors Energètics, José Enrique Vázquez, i Mercè Rius, directora de l’ICAEN.