En el marc d’una jornada de bones pràctiques adreçada als professionals implicats en la valoració i reconeixement dels diferents graus
 
L’any passat el Departament va fer prop de 53.000 valoracions de la dependència, repartides gairebé a parts iguals entre revisions i sol·licituds inicials
Imatge de la jornada
La Secretaria d’Inclusió Social i de Promoció de l’Autonomia Personal (SISPAP) del Departament de Benestar Social i Família ha presentat aquest matí un nou barem de valoració de la dependència i la discapacitat que s’ha aplicat a la ciutat de Barcelona durant el 2014 com a prova pilot amb una mostra de 90 persones.
 
L’experiència s’ha desenvolupat amb la col·laboració de l’equip de valoració del Parc Sanitari Pere Virgili i s’ha treballat conjuntament amb el Departament de Metodologies de les Ciències del Comportament, adscrit a la Facultat de Psicologia de la Universitat de Barcelona. El document que s’ha donat a conèixer esdevé una primera proposta del nou instrument de valoració associat a la dependència per tal d’establir un barem d’assignació de recursos i suports a les persones amb qualsevol tipus de discapacitat reconeguda.
 
La presentació ha tingut lloc en el marc de la III Jornada de Bones Pràctiques en els Equips de Valoració de la Discapacitat i de la Dependència que ha organitzat Benestar Social i Família a la Casa del Mar de Barcelona. Hi han participat més de 200 professionals dels equips de valoració, dels serveis territorials del Departament i de la Subdirecció General d’Atenció i de Promoció de l’Autonomia Personal.
 
Les conferències i taules d’experiències programades han permès fer una primera valoració i compartir els resultats del nou barem amb tots els equips de valoració, que van poder participar en la seva configuració inicial amb diverses aportacions. L’objectiu de la SISPAP per aquest 2015 és seguir ampliant la mostra territorial del nou instrument per a generar el barem definitiu.
 
Paral·lelament, també ha intervingut el Dr. Miguel Querejeta, metge d’un equip de valoració de la Diputació Foral de Guipúscoa, qui ha exposat la proposta tècnica del nou barem de discapacitat que s’està impulsant des de l’Instituto de Mayores y Servicios Sociales (IMSERSO), on també participen activament professionals dels equips de valoració de la Generalitat i que hauria d’entrar en funcionament en el període 2016-2017.
 
Balanç 2014
L’any 2014 els equips de valoració de la dependència a Catalunya van fer 52.941 valoracions, de les quals el 46 % responien a sol·licituds inicials i el 54 % restant a sol·licituds de revisions.
 
Per la seva banda, els equips de valoració de la discapacitat, els centres d’atenció a persones amb discapacitat (CAD) i els equips de valoració i orientació laboral (EVO) han fet un total de 112.941 actuacions, entre d’altres, les valoracions de grau de discapacitat i les revisions, així com les orientacions tant residencials com diürnes, les actuacions derivades del Programa d’ajudes d’atenció social a persones amb discapacitat (PUA) i els expedients de Suport a l’Autonomia a la Pròpia Llar.
 
El 2014 ha estat també l’any en què el Departament de Benestar Social i Família ha finalitzat la implementació de la xarxa conjunta de valoració del grau de discapacitat i del grau de dependència. Una implementació que implica una millora en l’atenció del ciutadà, així com una major coordinació entre els diferents equips que intervenen.

1  

Fitxers adjunts

Un moment de la jornada a la Casa del Mar

Un moment de la jornada a la Casa del Mar
JPG | 737