Agent Rural inspeccionant una línia elèctrica
Agent Rural inspeccionant una línia elèctrica
L’acord estipula les tasques de col·laboració en relació amb totes aquelles línies elèctriques ubicades en zones afectades pel Pla Alfa, en els nivells Alfa2 i/o Alfa3
 
El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Departament d’Agricultura per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d’incendis forestals desplegats sobre el territori davant les situacions de perill d’incendi que es produeixin
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural i Endesa han signat recentment la renovació del conveni mitjançant el qual es fixen els protocols de coordinació i col·laboració en matèria de prevenció i actuació davant d’incendis forestals.
 
Així, el Pla específic elaborat per fer front a la campanya d’incendis d’estiu recull que la Companyia posi fora de servei les reconnexions automàtiques de totes aquelles línies elèctriques ubicades en zones afectades pel Pla Alfa, en els nivells Alfa2 i/o Alfa3. Aquesta mesura no només facilita les tasques d’extinció dels focs sinó que garanteix la seguretat dels cossos que ho fan possible.
 
La Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat té encomanada la prevenció dels incendis forestals. És dins d’aquesta responsabilitat on s’emmarca el sistema d’avaluació de l’evolució del perill d’incendi forestal. El Servei de Prevenció d’Incendis analitza diàriament i al llarg de l’any diferents  eines per valorar el perill d’incendi de manera ininterrompuda. Totes es valoren individualment i en conjunt, i a partir d’aquí s’elabora el mapa de perill diari que és l’eina per donar suport a les decisions que dia a dia es prenen, com ara l’activació del Pla Alfa, el moviment d’efectius, la coordinació amb bombers i Protecció Civil, l’avís a les entitats territorials, les autoritzacions per fer foc o l’avís de perill a la població.
 
En virtut del conveni signat, les actuacions operatives estipulen que el cos d’Agents Rurals informarà Endesa sobre les activacions dels plans Alfa 2 o 3, amb el mapa de les comarques on s’activa, o bé avisarà d’incendis on hi hagi instal·lacions elèctriques pròximes i en facilitarà les coordenades. La Companyia garantirà –si no ho està encara- que les línies estiguin desconnectades, farà les maniobres pertinents per descarregar trams de línia i anul·larà els seus reenganxaments automàtics, que es mantindran inactius mentre duri l’episodi. Totes aquestes mesures d’anticipació davant d’un foc han de permetre ajudar, en tot allò que sigui possible, les tasques d’extinció i la preservació del servei, i guanyar en seguretat. Passat el temps preceptiu, i sempre sota indicacions dels Agents Rurals, la Companyia podrà reconnectar la xarxa i recuperar-hi la normalitat.
 
L’acord té vigència fins al 31 de desembre de 2015, i podrà ser renovat tàcitament. Amb tot, una vegada finalitzada la campanya d’estiu, el conveni es revisarà anualment.
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agriculturacat i twitter.com/agriculturacat.
 

1  

Fitxers adjunts

Agent Rural inspeccionant una línia elèctrica

Agent Rural inspeccionant una línia elèctrica
JPG | 3193