El conseller de Salut inaugura la farmàcia oncològica de l'ICO, la més gran del sud d'Europa

query_builder   6 març 2015 14:29

event_note Nota de premsa

El conseller de Salut inaugura la farmàcia oncològica de l'ICO, la més gran del sud d'Europa

Amb una superfície de 1.100 m2, la nova farmàcia tindrà capacitat per elaborar 200.000 preparacions de fàrmacs citostàtics l’any
 
Les noves instal·lacions disposen de la tecnologia més puntera; amb dos robots de darrera generació que eviten el contacte dels tècnics amb el fàrmac potenciant la seguretat en la preparació i manipulació
Inauguració de la nova farmàcia oncològica de l'ICO
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha inaugurat avui la nova farmàcia metropolitana de l’Institut Català d’Oncologia (ICO). En l’acte ha estat acompanyat, entre d’altres autoritats, per l’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marin; el president de l’ICO, Josep Maria Vilà, i la directora general, Candela Calle.
 
El conseller de Salut ha declarat que a l’ICO hi conflueixen diferents elements clau "un gran capital de coneixement, una bona organització i actitud i compromís de tots els professionals". També ha destacat que l’ICO és un referent a l’hora d’empoderar als pacients i professionals. "Quan un pacient arriba a un hospital el que vol és que el curin, que el tractin bé i que ho facin en els temps oportuns; i tot això ho fa l’ICO" ha explicat Boi Ruiz. Finalment el conseller ha volgut subratllar la importància de la prevenció del càncer i el foment d’hàbits saludables, com deixar de fumar.
 
Gran volum d’activitat per servir al territori
 
Amb una superfície de 1.100 m2, la nova farmàcia elaborarà, en una primera fase, unes 100.000 preparacions de fàrmacs citostàtics l’any, que aniran augmentant progressivament. La capacitat instal·lada arriba a les 200.000 preparacions l’any (multiplicant per quatre les que es preparen actualment a l’ICO L’Hospitalet). També es podran fer unes 13.000 dispensacions d’assaigs clínics (actualment no arriben a 5.000) i 30.000 dispensacions ambulatòries (actualment poc menys de 15.000). Tot plegat convertirà la farmàcia de l’ICO en la de més capacitat de tot Espanya i el sud d’Europa.
Tal com ha recordat Josep Maria Vilà, president de l’ICO "l’Institut Català d’Oncologia disposa de quatre centres i una xarxa de col·laboració amb hospitals comarcals. La nova farmàcia permetrà oferir una servei d’alta tecnologia farmacèutica no només als centres ICO, sinó a la vintena d’hospitals comarcals amb què treballa en xarxa".
 
Alta tecnologia
 
Les noves instal·lacions disposen de la tecnologia més puntera. S’han incorporat dos robots de darrera generació per a la preparació de citostàtics que eviten el contacte dels tècnics de farmàcia amb el fàrmac, reduint riscos i errors. Són els robots més moderns de l’estat. Així mateix, tal com ha explicat Ana Clopés, directora de Farmàcia de l’ICO, "disposem d’un sistema informàtic de gestió dels tractaments de quimioteràpia que controlen des de la prescripció a la dispensació i administració, la qual cosa ofereix el màxim nivell de seguretat per al pacient i la traçabilitat de tot el procés".
 
Orientació a la recerca i als pacients
 
La nova farmàcia disposa d’unes àrees específiques per a la gestió dels assaigs clínics. Això permetrà potenciar l’arribada de fàrmacs experimentals als pacients. L’ICO participa cada any en més de 300 assaigs clínics en els quals hi participen prop de 700 pacients.
Candela Calle, directora general de l’ICO, per la seva banda, ha explicat que "la dispensació de quimioteràpia oral ha passat de ser testimonial a convertir-se en habitual en certs tractaments. A l’ICO s’ha multiplicat per deu en els darrers deu anys. Això fa que el pacient no rebi el tractament a l’hospital, sinó que el reculli i se’l prengui a casa. Aquest canvi fa necessari informar adequadament al pacient. Les noves instal·lacions amplien els espais per al suport i l’educació sanitària".
 
Forma de finançament innovadora

El cost de la farmàcia, d’uns 2 milions d’euros, s’ha finançat en un 57% per la indústria farmacèutica, i la resta pel Servei Català de la Salut i la societat civil.
Aquest partenarierat públic-privat consolida un canvi de paradigma que s’ha anat impulsant els darrers anys i és que la indústria deixi de ser un proveïdor per passar a coresponsabilitzar-se del tractament dels malalts. El canvi de relació s’ha manifestat amb l’establiment de diferents convenis de col·laboració entre l’ICO i la indústria, així com la signatura per part de l’ICO i el CatSalut de diversos acords de risc compartit, que pretenen passar a un sistema de pagament dels medicaments per resultats, de tal manera que el valor d’una tecnologia es condicioni a la demostració de la seva eficàcia i eficiència.
Les companyes que han col·laborat en el finançament de la farmàcia han estat: Roche / Amgen / Merck / Janssen / Pfizer / Celgene / Novartis / Astellas / Boehringer Ingelheim / Sanofi. També ha comptat amb amb el suport tecnológic de l’empresa Palex Medical.
 
Podeu descarregar un vídeo amb imatges en brut de la farmàcia en el següent enllaç:
http://we.tl/AxR4dQv5g9

1  

Fitxers adjunts

Inauguració nova farmàcia oncològica de l'ICO

Inauguració nova farmàcia oncològica de l'ICO
JPG | 1087

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined