El programa FITJOVE de promoció de l'exercici físic entre adolescents per prevenir el consum de drogues es presenta a Salt

query_builder   6 març 2015 15:06

event_note Nota de premsa

El programa FITJOVE de promoció de l'exercici físic entre adolescents per prevenir el consum de drogues es presenta a Salt

La Generalitat de Catalunya amplia el programa a 8 municipis
Presentació de la samarreta del programa Fitjove Salt
El secretari general de l’Esport, Ivan Tibau, el subdirector general de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Joan Colom, i l’alcalde del municipi, Jaume Torramadé han presentat avui a l’Ajuntament de Salt el programa FITJOVE acompanyats de la directora de la Fundació EsportSalus, Mariona Corbella.
 
El programa FITJOVE que forma part del Pla Interdepartamental de salut pública (PINSAP) i del Pla Nacional de Promoció de l’Activitat Física (PNPAF), es va implantar el passat curs 2013-14 com a experiència pilot a quatre municipis: Badalona, l’Hospitalet de Llobregat, Gavà i Terrassa. Degut als bons resultats assolits, aquest any s’ha decidit desplegar el programa a quatre municipis més: Salt, Balaguer, Tortosa i Valls.
 
Joan Colom ha explicat que es tracta d’un programa de promoció de l’exercici físic adreçat a nois i noies de 4t d’ESO (15 i 16 anys) de centres d’ensenyament adherits al Pla Català d’Esport a l’Escola (PCEE) i que es farà en instal·lacions d’alguns barris de zones d’especial vulnerabilitat, com a estratègia de prevenció del consum de drogues. No obstant això, no es descarta la participació d’altres joves de 16 a 18 anys de la zona que s’hi vulguin apuntar. A Salt, la iniciativa comptarà amb la participació dels Instituts Salvador Sunyer, Salvador Espriu i Vallvera i del centre esportiu Piscina Municipal de Salt.
 
L’objectiu és crear una oferta atractiva d’exercici físic tenint en compte les preferències de nois i noies com a opció saludable d’ocupació del temps d’oci per adolescents que poden tenir més dificultats per accedir-hi i, per tant, poden estar exposats a factors de risc d’exclusió social. En paral·lel, es vol acompanyar els nois i noies en el pas de l’esport escolar a l’esport comunitari i fomentar la participació dels que no practiquen esport escolar amb regularitat.
 
Ivan Tibau ha afirmat que amb FITJOVE, la Generalitat s’adreça a una població adolescent vulnerable que gràcies a l’activitat física i l’esport poden conèixer i viure un estil de vida saludable, que minimitzi els riscos de la inactivitat, de l’ociositat i de la probabilitat d’un consum de productes tòxics. Tot això en base a la bondat dels valors de l’esport com la cultura de l’esforç i el treball en equip, el compromís, i la motivació.
 
Tal com ha explicat Mariona Corbella, el projecte consta d’una primera fase escolar en horari lectiu, en què l’alumnat farà una sortida didàctica al centre esportiu municipal del barri per conèixer una instal·lació esportiva de fitness (activitats, espais, maquinari, etc.), seguida d’una segona fase en la que els nois i noies que ho vulguin faran dues tardes a la setmana d’activitats dirigides dins del centre esportiu –becades per la Generalitat– i una sortida al mes opcional d’esport urbà. Al mateix temps, es durà a terme la formació dels tècnics esportius i dels professors d’educació física implicats en el programa.
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined