La Generalitat presenta al Pirineu el programa "Esport Blanc Escolar" per iniciar la població infantil en els esports d'hivern

query_builder   11 març 2015 12:43

event_note Nota de premsa

La Generalitat presenta al Pirineu el programa "Esport Blanc Escolar" per iniciar la població infantil en els esports d'hivern

La sala de la Immaculada de la Seu d’Urgell va acollir ahir al vespre la presentació al Pirineu del programa 'Esport Blanc Escolar', la prova pilot del qual està en marxa a les 9 comarques pirinenques, en el marc del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya, per iniciar en aquests esports la població infantil d’aquestes demarcacions. El Departament d’Ensenyament i la Secretaria General de l’Esport, conjuntament amb la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, els consells comarcals, el Consell General d’Aran, els consells esportius i les estacions d’esquí, promouen el programa.
sge
Foto: Ajuntament de la Seu d'Urgell
La presentació va comptar amb les intervencions de l’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla; el secretari general de l’Esport, Ivan Tibau; la directora general d’Educació Infantil i Primària, Carme Ortoll; el president de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern, Oscar Cruz, i l’esquiadora Laura Orgué, que apadrina el programa. També hi han estat presents representants dels consells comarcals, consells esportius, Ajuntaments, centres educatius i estacions d’esquí.
 
Com va explicar Ivan Tibau, el programa “Esport Blanc Escolar” és un programa institucional que té l’objectiu, tal com estableixen les dues primeres línies estratègiques de l’àmbit de la Promoció i Popularització del Pla Estratègic d’Esports d’Hivern de Catalunya,  d’impulsar la iniciació i el coneixement dels esports d’hivern, en les seves diferents modalitats, en la població infantil, fent una atenció especial a les comarques pirinenques. L’altra finalitat és Ia d’educar mitjançant l’esport a respectar, gaudir, conviure, estimar i conèixer les nostres muntanyes amb la complicitat del professorat dels centres d’ensenyament i dels tècnics d’esport.
 
El programa “Esport Blanc Escolar” proposa una activitat de formació poliesportiva en esports d’hivern, en el marc curricular de l’assignatura d’Educació Física, però amb un tractament interdisciplinari que permeti treballar el coneixement i respecte de les muntanyes del Pirineu, i del medi natural en general, de la interacció amb els diferents tipus de neu i de persones i professions del territori que s’hi relacionen, i viure en primera persona tots els valors que comporten.
 
El programa estableix la realització d’un total de 8 sessions anuals, distribuïdes en 3 sessions d’esquí alpí, 3 sessions d’esquí de fons i 2 sessions de surf de neu (“snowboard”). Cada sessió es porta a terme durant un matí a la setmana, per part de l’alumnat dels cursos de 3r i 4t de primària (8-10 anys), de forma progressiva, de manera que tots els alumnes realitzin aquesta activitat al llarg de dos cursos escolars.
 
Ivan Tibau va fer un agraïment especial a tots els agents que fan possible aquest projecte. D’una banda, la coordinació curricular del Departament d’Ensenyament amb els centres educatius de les nou comarques del Pirineu,  l’impuls i suport econòmic de la Secretaria General de l’Esport, en col·laboració amb els consells esportius de cada comarca, i el compromís de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern per a la selecció i formació dels tècnics d’esquí i la coordinació tècnica del programa. D’una altra banda, la cooperació de les corporacions locals (consells comarcals, etc.) i del Consell General d’Aran per al transport escolar, així com l’esforç de les estacions d’esquí per a facilitar a un preu reduït els forfaits i el material. I finalment, la petita aportació de les famílies, similar a qualsevol sortida escolar, destinada a completar el cost del lloguer del material, per aquells que no en tinguin.
 
Com a antecedent, cal destacar que entre el mes de març i el mes d’abril del 2014 ja es va portar a terme, a les Zones Educatives Rurals (ZER) de les comarques de l’Alt Urgell, la Cerdanya i la Vall d’Aran, una fase experimental d’aquest programa que permetés posar les bases de l’inici del programa a tot el Pirineu.
 
Prova pilot a 9 comarques
 
La prova pilot que s’està desenvolupant durant aquest curs 2014-15 es porta a terme entre els mesos de gener i d’abril de 2015 en una primera selecció d’escoles (1 ó 2 per comarca) de totes les 9 comarques del Pirineu català. A part de les 3 comarques de la fase experimental que s’acaba d’esmentar, el programa “Esport Blanc Escolar” també es porta a terme als dos Pallars, a l’Alta Ribagorça, al Solsonès, al Berguedà i al Ripollès. Per a la implementació de la prova pilot d’aquest curs s’han cercat diferents tipologies de centres públics i diferents ubicacions per tenir una mostra àmplia i diversa que permeti contrastar tots els condicionants en la implantació del projecte, i així, ajudi a ajustar les condicions del programa definitiu. Ivan Tibau va explicar la previsió que “progressivament vagin entrant al Programa tots els centres d’ensenyament de les 9 comarques, amb un horitzó del curs 2018-19 perquè tot l’alumnat de 3r i 4t de primària tingui la possibilitat de participar en el programa”.
 
La implantació progressiva del programa en 5 cursos respon a diverses qüestions que no es poden defugir. D’una banda, la necessitat d’una aportació econòmica pautada i de creixement progressiu, en les diverses fases d’implementació, per part de totes les parts implicades, que requereix d’una progressiva implantació tècnica, educativa i logística adequada als objectius que pretén. I, d’una altra banda, unes mínimes garanties relatives a la disponibilitat d’un nombre suficient de tècnics qualificats i preparats per portar a terme la unitat didàctica de les tres especialitats, i a la disponibilitat suficient de material a les estacions per a una mateixa franja d’edat.
 
El secretari general de l’Esport va subratllar també que aquest programa té un objectiu paral·lel “d’ajudar a dinamitzar l’economia de les valls del Pirineu”, convertint-se en un “estímul per a la formació dels joves d’aquestes contrades, un motiu per implicar tot l’alumnat i les seves famílies en els esports d’hivern i un element que doni feina al màxim de tècnics d’esports d’hivern de les diverses especialitats”.
 
Per la seva banda, l'alcalde de la Seu va lloar que aquest programa “permet que tots els nens i nenes del Pirineu puguin tenir una relació intensa amb la neu i amb el seu entorn natural”. Albert Batalla va afegir que “tant de bo que gràcies a aquest programa surtin esportistes del territori que pugin assolir proeses tan importants com les que ha aconseguit l'esquiadora olímpica Laura Orgué”. Batalla ha agraït la voluntat política de la Generalitat de Catalunya de portar a terme aquest programa.
 
 
 
 

1  

Imatges

Fotografia de la presentació (Autor: Ajuntament de la Seu d'Urgell)

Fotografia de la presentació (Autor: Ajuntament de la Seu d'Urgell) 4373

1  

Fitxers adjunts

Llista de centres educatius participants

Llista de centres educatius participants
PDF | 63

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined