Les dependències del Centre Obert Barcelona 1 comencen a buidar-se per retornar aquest espai a la ciutat el proper 28 de març
 
El Departament de Justícia ha posat en marxa les actuacions necessàries per al tancament de les dependències del Centre Obert Barcelona 1, ubicat a la confluència dels carrers d’Entença i de Rosselló. L’objectiu és retornar definitivament aquest primer espai a la ciutat durant el primer trimestre de l’any en compliment del Protocol de col·laboració signat l’octubre passat amb l’Ajuntament de Barcelona, que permetrà el tancament definitiu de la Model i la reordenació i renovació del mapa de la resta d’equipaments penitenciaris de la ciutat. Està previst que els trasllats acabin el dia 27 de març perquè el mateix dia 28 aquest espai pugui estar ja a disposició de l’Ajuntament de Barcelona.
 
Les mesures que s’han planejat responen als criteris tractamentals que requereixen els diferents perfils d’interns; de capacitat dels centres, que garanteixin unes condicions de vida adequades i un nombre suficient de places disponibles, i també de compliment d’uns requisits que permetin el desenvolupament de la tasca dels professionals.
 
En concret, s’ha iniciat la reubicació dels interns que fins ara ocupaven el Centre Obert Barcelona 1 en altres equipaments amb places disponibles de medi obert de la ciutat, de manera temporal fins que no es construeixi el nou centre per a interns en règim obert de 800 places a la Zona Franca. El futur equipament permetrà el tancament dels centres oberts de la Trinitat i de Wad-Ras.
 
Aquesta redistribució es du a terme tenint en compte el tipus de tractament que necessiten els interns. Així, els que requereixen una major especialització s’agruparan a les dependències disponibles a la secció oberta del Centre Penitenciari d’Homes, que s’estan condicionant. La resta d’interns s’ubicarà al Centre Obert 2 –que incrementarà la seva plantilla professional per mantenir les ràtios- i a la secció oberta del Centre Penitenciari de Dones de Barcelona (Wad-Ras), així com en unitats dependents a la demarcació de Barcelona.