• Prealerta del pla INUNCAT: s’esperen pluges intenses a partir del migdia d’avui i fins demà dissabte a mig matí sobretot al nord-est i amb especial vulnerabilitat a les comarques interiors de Girona.
  • També es posa en Prealerta el pla NEUCAT davant la previsió durant aquesta matinada i tot dissabte d’acumulació de neu superior a 2cm a partir de 500m d’alçada i de nevades, poc probables, a cotes mitjanes en  zones no habituals.
  • La Prealerta del pla NEUCAT afecta a les comarques de Girona, de la Catalunya Central i del prelitoral de Barcelona i Tarragona.
  • Consells de Protecció Civil de la Generalitat davant els aiguats i les inundacions a www.gencat.cat/interior/inundacions
  • Consells de Protecció Civil de la Generalitat davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades
 
Prealerta del Pla INUNCAT
Protecció Civil de la Generalitat DGPC ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per inundacions INUNCAT per la previsió de pluges intenses a partir del migdia d’avui.
Segons les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya SMC a partir del migdia d’avui les comarques de la demarcació de Girona i del nord de la Catalunya Central es veuran afectades per possibilitat de xàfecs, que podran anar acompanyats de tempesta i calamarsa o calabruix de forma puntual. Es preveu que es puguin arribar a superar intensitats de 20l/m2 en 30 min. L’afectació s’estendrà al llarg de la tarda i fins demà a mig matí al llarg de les comarques del litoral i pre-litoral fins al nord de Tarragona.  
 
 
Seran especialment vulnerables a aquestes tempestes les comarques de l’interior de Girona, la Garrotxa i el Ripollès, l’Empordà i punts de la Selva i Osona. Des de Protecció Civil de la Generalitat es recomana molta precaució a la ciutadania a prop de lleres, rius i guals si us trobeu en una zona on descarrega amb força. En cas de que les tempestes us afectin en aquestes zones, eviteu travessar rieres i torrents perquè, encara que semblin portar poc cabal, aquest es pot incrementar de forma sobtada.  
 
 
Prealerta del Pla NEUCAT
D’altra banda, Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per nevades a Catalunya NEUCAT davant la previsió de l’SMC de que es puguin produir nevades i acumulació de neu, superior a 2cm, a partir de 500m d’alçada a diferents punts del territori.
 
Segons l’SMC, a partir d’aquesta matinada les nevades podrien produir acumulacions de neu a la demarcació de Girona i Catalunya Central. Demà dissabte, durant el dia la probabilitat de nevades s’estendrà cap a l’oest i el sud, podent afectar també les demarcacions de Barcelona, est de Lleida i Tarragona, si bé la cota de neu pujaria transitòriament cap als 700-800m, a excepció de tot el Pirineu i Pre-Pirineu i del nord-est on es mantindria en els 400-500m. La nit de dissabte a diumenge, la cota de neu recuperarà els 400-500m a totes les zones afectades.
 
Si bé la probabilitat de nevades de certa intensitat és baixa (grau 1 sobre 6 segons l’SMC), es recomana precaució a les comarques de Girona i sobretot del prelitoral de Barcelona, on hi hagi urbanitzacions a cotes mitges-altes, com ara la zona del Montseny, per la possible afectació a vies de comunicació i serveis bàsics durant la matinada.
 
Protecció Civil, a través del Centre de Coordinació d’Emergències CECAT ha avisat els municipis i els gestors d’infraestructures per tal de garantir la disponibilitat i distribució de fundents en aquelles zones que es puguin veure afectades puntualment per les nevadest.
 
Protecció Civil de la Generalitat recomana tenir presents els consells d’autoprotecció en les activitats a l’exterior i a casa davant les nevades http://interior.gencat.cat/nevades. També recorda que si hi ha avís de neu cal portar sempre el vehicle preparat amb cadenes, mòbil amb la bateria carregada, alguna manta o roba d’abric de reserva, aigua i algun aliment calòric en els desplaçaments a les zones on les nevades poden ser més importants (Pirineu i Prepirineu), i seguir sempre els consells del Servei Català de Trànsit. 
 
Recordeu que en cas d’acumulacions de neu a les vies la millor mesura d’autoprotecció és esperar a que les vies es netegin abans d’emprendre la mobilitat. D’aquesta forma es facilita l’accés de les màquines llevaneus i equips de neteja viària i s’agilitza la normalització.
Protecció Civil també recorda que cal seguir les recomanacions del Servei Català de Trànsit pel que fa a la conducció i augmentar la distància de seguretat entre vehicles i reduir la velocitat en cas de pluja intensa.