A partir de diumenge, comença la prohibició de fer foc al bosc

query_builder   13 març 2015 13:26

event_note Nota de premsa

A partir de diumenge, comença la prohibició de fer foc al bosc

Incendi originat per una calçotada sense autorització
Incendi originat per una calçotada sense autorització a Marganell
Del 15 de març al 15 d’octubre, no es pot fer foc als terrenys forestals sense autorització
 
El cos d’Agents Rurals té en marxa una campanya informativa adreçada als diferents ajuntaments explicant les condicions per poder-se acollir al nou model d’obtenció de permisos
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que a partir d’aquest diumenge, dia 15 de març, fins al 15 d’octubre no es pot encendre foc en terreny forestal. Aquesta prohibició recollida en el Decret 64/1995 té com a objectiu establir una sèrie de mesures per prevenir els incendis forestals.
 
La norma regula que en els terrenys forestals, estiguin o no poblats d’espècies arbòries, i en la franja de 500 metres que els envolta no es pot encendre foc sigui quina sigui la finalitat.
Especialment, no es poden cremar restes de poda i d’aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria, ni marges pròxims a zones forestals, sense una autorització expressa del Departament d’Agricultura. Tampoc no es poden fer focs d’esbarjo ni d’altres relacionats amb l’apicultura. Dins de les àrees recreatives i d’acampada i en parcel·les de les urbanitzacions, es podrà fer foc quan s’utilitzin barbacoes d’obra amb mataguspires.
 
També queda prohibit llençar objectes encesos; abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser la causa de l’inici d’un foc; llançar coets, focs d’artifici o d’altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.
 
L’obtenció de permisos
 
La normativa preveu aquesta possibilitat, només per a l’eliminació de restes vegetals i restes de poda procedents de treballs agrícoles (brancatge d’olivera i ametllers, vinya i restes vegetals procedents dels horts...). La resta de sol·licituds d’activitats amb risc d’incendi han de seguir un tràmit administratiu individual, tal com es feia fins ara.
 
La modalitat d’obtenció de permís suposa una millora en la qualitat del servei; simplifica els tràmits administratius; agilita molt el procés d’autorització per poder cremar, i alhora garanteix el compliment de les condicions i mesures per evitar incendis forestals.
 
Per  poder implantar aquesta modalitat d’autorització col·lectiva, cal la implicació de l’ajuntament de cada municipi. D’aquesta manera, els pagesos només han de fer un únic tràmit en el seu ajuntament i s’estalvien desplaçaments posteriors a la capital de la comarca.
 
Aquest 2015, des de l’1 de gener fins avui, hi ha hagut a Catalunya 68 incendis forestals que han cremat 24.39 hectàrees forestals ( dades provisionals)
 
Nota: S'adjunta full informatiu iCAR 01_15 Períodes de crema on s’informa a les entitats locals de Catalunya (Consells Comarcals, Ajuntaments i Entitats Municipals Descentralitzades) de l’inici del període de la prohibició d'encendre foc, així com també de les autoritzacions excepcionals per a realitzar activitats amb risc d’incendi forestal.
 
 
També ens podeu seguir a través de facebook.com/agricultura.cat  i twitter.com/agriculturacat.
 

2  

Fitxers adjunts

Incendi originat per una calçotada sense autorització a Marganell

Incendi originat per una calçotada sense autorització a Marganell
JPG | 354

Butlleti Informatiu CAR

Butlleti Informatiu CAR
PDF | 234

undefined
undefined
undefined
undefined
undefined