· L’equipament comptarà a partir del juny amb un tercer telescopi, que ja s’ha començat a construir
 
· Ramon Farré creu que aquestes actuacions de millora contribuiran a la renovació de la certificació de Destí Turístic Starlight
 
La incorporació d’un sistema de projeccions en tres dimensions actiu de darrera generació al planetari Ull del Montsec, amb noves pel·lícules, i l’entrada en funcionament a partir del mes de juny d’un nou telescopi, ja en construcció, són les principals novetats que oferirà el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec (COU) la temporada d’enguany, que comença aquest dissabte, 14 de març, i que han presentat avui els seus responsables i la Comissió de Seguiment del Montsec, encapçalada pel delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré.
 
Els visitants del COU podran gaudir a partir d’ara de les projeccions en 3D, un  avenç tecnològic que permet recrear, mitjançant ulleres especials, una visió estereoscòpica, que conjumina la sensació immersiva en 3D sumada a l’efecte també immersiu de la cúpula esfèrica del planetari.
 
Després de 6 anys de funcionament complet del COU, en què ha rebut al voltant de 150.000 visitants, aquesta reconversió tecnològica suposa per a l’equipament un nou salt de qualitat que fa que esdevingui l’únic planetari del món 3D amb cúpula completa i mur que s’obren.
 
La reconversió del planetari Ull del Montsec ha consistit en la instal·lació d’un nou sistema format per set projectors de nova generació, que, operant de forma coordinada, fan que a la cúpula es vegin més de 14,5 milions de píxels; un nou sistema informàtic amb deu ordinadors i diversos sistemes auxiliars; i sistemes de visualització 3D sincronitzats amb l’equipament informàtic. Els treballs de subministrament, instal·lació i posada en marxa dels equips, duts a terme per l’empresa SkySkan Europe, han tingut un preu d’adjudicació de 486.000 euros (+IVA).
 
L’anterior sistema de projecció de planetari, digital clàssic en dues dimensions, estava conformat per un sistema informàtic de nou ordinadors i set projectors audiovisuals que realitzaven la gestió i generació de les imatges en la cúpula esfèrica de 12 metres que actua com a pantalla.
 
Salt de qualitat en les experiències audiovisuals
 
La utilització de sistemes amb imatges que permeten la seva visió en 3D s’havia donat a conèixer inicialment en el format de cinema IMAX i, posteriorment, s’ha anat implantant de forma general en la majoria de projeccions en l’àmbit del cinema comercial. La seva introducció dels sistema 3D en format de video fulldome o format de planetari és força més recent. Ja són una vintena els planetaris del món que han optat per la reconversió a aquesta tecnologia. El planetari “Heavens of Copernicus”, de Varsòvia, va ser el primer al continent europeu en disposar de 3D. A Catalunya i a l’estat espanyol ho va ser el planetari de CosmoCaixa Barcelona.
 
La tecnologia 3D també ha anat evolucionant. Els primers planetaris amb 3D comptaven amb els coneguts com a sistemes passius, en què les ulleres corresponents tenen un sistema de filtre diferent en cadascun dels vidres per tal que cada ull rebi una informació diferent. Aquest sistema requereix dos projectors per generar cada sector de la imatge de la cúpula, ja que un projector genera la imatge de l’ull dret i l’altre la de l’ull esquerre. En canvi, el que incorpora l’Ull del Montsec és un sistema de darrera generació, l’anomenat 3D actiu. Aquí les ulleres van bloquejant el pas de la llum en un ull o altre de l’espectador amb una freqüència altíssima (120 vegades per segon) de manera que no nota el bloqueig però el seu cervell interpreta les imatges en visió estereoscòpica. Aquesta metodologia permet treballar amb un únic projector per cada sector de la cúpula, però s’ha de coordinar mitjançant uns sistemes emissors amb els receptors incorporats a les ulleres de visualització per tal que la imatge es generi de forma sincronitzada. El primer planetari en disposar del sistema 3D actiu a Europa va ser l’Infoversum de Groningen.
 
Pel·lícules en 3D per a tots els públics
 
La nova temporada del COU, pel que fa als continguts, posa a l’abast dels visitants tres pel·lícules en 3D. Per al públic familiar/infantil, en horari diürn, el planetari Ull del Montsec oferirà a partir de finals d’abril l’estrena, en català i en castellà, de la primera pel·lícula per nens de contingut astronòmic en 3D. Es tracta de Polaris 3D, realitzada pel planetari de Sant Etienne, a França, que l’acaba de donar a conèixer. Narra els viatges astronòmics d'un pingüí i un os polar i les seves observacions de l'Univers. També se seguirà projectant, atès el seu èxit en la temporada anterior, Galaktos, en 2D.
 
En horari nocturn el COU estrenarà la pel·lícula To Space and Back, una superproducció en 3D guardonada als principals festivals per la seva espectacular visualització immersiva i que està essent projectada als millors planetaris del món. Mostra com la nostra vida quotidiana es veu beneficada per la recerca espacial i astronòmica.
 
En horari diürn, i per a públic adult, es projectarà la pel·lícula L'Inici de l'Era Espacial, que l'any passat ja es projectava al COU en 2D i que ara es visualitzarà en 3D i alta resolució. Repassa la cursa espacial i els diversos moments determinants com el vol del Sputnik o l'arribada de l'home a la Lluna (més informació sobre la programació del COU a www.parcastronomic.cat).
 
Un nou telescopi, el tercer i més gran del parc
 
El Parc de Telescopis del COU comptarà a partir del mes de juny amb un nou equipament, el tercer. Serà un telescopi de 50 cm. completament controlat per ordinador, que es convertirà en el més gran del COU. Les obres de la seva construcció han començat recentment. El cost de les obres i els equipaments és de 188.000 euros (+IVA). El tret més destacat del nou telescopi és que s'ubicarà en un observatori-aula, una infraestructura innovadora que combinarà un observatori astronòmic amb les comoditats d'una aula des d’on grups de fins a 70 persones podran seguir l'observació còmodament assegudes al mateix espai del telescopi.
 
En el transcurs de la presentació de les novetats de la temporada 2015 del COU, Ramon Farré s’ha mostrat convençut que tant el nou sistema de projeccions en 3D al planetari Ull del Montsec com el tercer telescopi que entrarà en funcionament al juny són millores pel que fa a la qualitat i coherència del producte turístic del Montsec que contribuiran molt positivament a l’obtenció de la renovació de la certificació de la zona com a Destí Turístic Starlight.
 
La temporada d’enguany del COU també preveu una nova edició del “Festival d’Astronomia” i del cicle “Música sota les estrelles”.

2  

Fitxers adjunts

Foto de la presentació del nou sistema de projeccions en 3D del COU del Montsec

Foto de la presentació del nou sistema de projeccions en 3D del COU del Montsec
JPG | 750

Foto de les obres de construcció del tercer telescopi del COU

Foto de les obres de construcció del tercer telescopi del COU
JPG | 944