• 3% menys de delictes i faltes comesos a Catalunya l’any 2014 i es consolida la tendència a la baixa dels darrers anys
  • En els darrers quatre anys els fets han experimentat una baixada continuada del 7,1%
  • La taxa de fets penals per cada mil habitants manté la tendència decreixent dels darrers anys, amb una reducció de 5,4 fets per mil habitants en relació amb el 2011
  • Els robatoris amb violència i/o intimidació a interior de domicili registren una important reducció del 22,13%
  • Els delictes i les faltes de furt també baixen respecte el període anterior, un 3,84 i un 0,66% respectivament
 
Bon balanç delinqüencial 2014: es redueixen un 3% els delictes i faltes comesos a Catalunya l’any 2014.
 
Catalunya ha registrat durant l’any 2014 un total de 493.609 fets penals, el que suposa un descens del 2,83% respecte el 2013 i consolida la tendència a la baixa dels darrers sis anys. Els fets penals coneguts al nostre territori ha observat una reducció acumulada del 7,12% des de l’any 2011, quan la xifra es va situar en 531.226 fets.
 
L’any 2014, els delictes (que representen el 52% del total de fets coneguts) s’han reduït un 5,86%, mentre que les faltes penals (el 48% del total) s’han estabilitzat amb un lleuger repunt del 0,63% respecte l’any anterior.
 
El descens d’un 22% dels robatoris amb violència i intimidació a domicili és la millor notícia d’aquest balanç delinqüencial. No només s’ha de posar en valor que ha disminuït l’activitat delictiva sinó que a més hi ha hagut un augment de l’eficàcia policial., que en el cas dels delictes contra les persones, arriba al 91%. La coordinació i col·laboració de la Policia de Catalunya ha esdevingut clau en la consecució d’aquests resultats.
 
La prevenció es manté com uns dels eixos estratègics de la Policia de la Generalitat. En els darrers dos anys s’han dedicat més de 1.800.000 hores als Programes Operatius Específics (POE), entre els quals destaquen el POE Habitatge i el de Comerç i Empresa.
 
Resultats significatius importants:
-       Reducció del 3,2% dels fets contra el patrimoni.
-       Els robatoris violents a interior de domicili baixen un 22%.
-       Es resolen en 85% dels assassinats i homicidis.
-       El 80% dels agressors sexuals han estat detinguts i/o identificats.
-       El 6% de víctimes dones van patir un episodi de violència de gènere.
-       En dos anys es quadriplica el nombre de quilos de marihuana comissada.
 
Lluita i prioritat del govern contra els delictes a les persones  més grans de 65 anys
 
Ha augmentat en una 16% el nombre de gent gran víctima d’algun delicte al 2014. Aquest augment pot venir motivat per dues raons: l’increment d’aquest segment de població i l’especialització d’alguns delinqüents cap a les persones grans, aprofitant de la seva vulnerabilitat.
 
Per això, el Govern està impulsant diverses línies d’actuació a favors d’aquest col·lectiu, que inclou l’aprovació del Pla Integral de Seguretat de les persones grans 2015-2018, la formació específica de mossos en l’atenció a les persones d’edat avançada, la creació del formulari de sospita de maltractament i la signatura de convenis de col·laboració, entre els quals destaca aquell que preveu la formació als treballadors dels serveis de teleassistència.
 
D’altra banda, destaca l’augment del 4% de les xerrades que mossos adrecen al col·lectiu de gent gran, a les quals han assistit un 17% més de persones.
 
 
Distribució territorial dels delictes a Catalunya
 
Totes les regions policials d’arreu de Catalunya presenten una reducció dels fets penals a excepció de la Regió Policial Central, que observa un lleuger increment del 3,33%. Les dades comparades d’aquesta regió dels darrers cinc anys indiquen una mitjana de 16.354 fets, i enguany s’han conegut 16.853 fets, per tant es pot concloure que aquesta regió manté una certa estabilitat tot i l’increment d’enguany.
 
Destacar que la Regió Policial Ponent, l’única que l’any passat presentava un lleuger increment del 0,23%, enguany tanca l’any 2014 amb un 7,62% menys de delictes i faltes, on les tipologies delictives que més han baixat són les de patrimoni, amb un 9,8% menys.