El Govern ha acordat declarar Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta com a element festiu patrimonial d’interès nacional, així com inscriure la declaració de l’element festiu patrimonial d’interès nacional en el Catàleg del Patrimoni Festiu de Catalunya.
 
Les Caramelles van néixer a finals del segle XVI i a Sant Julià de Vilatorta han perdurat en la seva forma original. Gràcies a la indumentària, la intervenció instrumental i una música popular molt pròpia, així com al fet d’haver-se transmès de generació en generació de forma ininterrompuda, fa que siguin mereixedores de ser declarades element festiu patrimonial d’interès nacional. Així ho preveu el Decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.
 
La finalitat d’aquest acord de govern és assegurar la preservació, protecció i promoció, mitjançant un reconeixement especial, de Les Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta com a manifestació de la cultura tradicional catalana d’especial arrelament i rellevància, i adequar-lo a les categories previstes al Decret 389/2006, de 17 d’octubre, del patrimoni festiu de Catalunya.