
- La instal·lació d’Orís permetrà reduir a la meitat la quantitat de residus que actualment van a l’abocador, recuperant els materials valoritzables
- Tractarà la matèria orgànica procedent de la recollida selectiva per transformar-la en compost de qualitat que s'utilitzarà com a adob en jardineria i agricultura
- L’Agència de Residus de Catalunya ha finançat íntegrament l’obra, que ha tingut un cost de 20,35 MEUR
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha inaugurat aquesta tarda el centre de tractament de residus municipals (CTR) d’Osona i el Ripollès, situat al municipi d’Orís (Osona). El conseller ha estat acompanyat pels presidents del Consell Comarcal d’Osona, Joan Roca, del Consorci per a la Gestió de Residus Urbans d'Osona, Miquel Arisa i del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira.
El CTR és una instal·lació dissenyada per al tractament de la fracció resta i l'orgànica, promoguda pel Consorci de Gestió de Residus Urbans d’Osona i finançada íntegrament per l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), en el marc del Pla Territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2013-2020 (PINFRECAT20). El cost total de l’actuació ha estat de 20,35 MEUR i donarà servei a més de 180.000 ciutadans.
La instal·lació permetrà reduir entre el 40 i el 50% la quantitat de fracció resta (residus barrejats que encara contenen materials valoritzables) que entra al dipòsit controlat (abocador) del municipi, recuperar materials valoritzables i poder-los reciclar, compostar la fracció orgànica que es recull selectivament a Osona i el Ripollès, sense haver-la de transportar a comarques veïnes, i estabilitzar les restes orgàniques de la fracció resta, evitant-ne l'entrada directa al dipòsit controlat. D’aquesta manera, es dona compliment a la normativa europea, que obliga a valoritzar els residus abans d'abocar-los a un dipòsit controlat. El CTR té capacitat per tractar anualment 43.000 tones de fracció resta i 10.000 tones de fracció orgànica recollida selectivament, de forma independent.
El tractament de la fracció resta
La resta és la fracció residual dels residus municipals, un cop efectuades les recollides selectives, i que encara pot contenir materials valoritzables. El CTR està preparat per separar aquests residus valoritzables, com la fracció orgànica, els envasos i els materials metàl·lics, a través de determinats processos mecànics i biològics. L'orgànica s'estabilitza i els altres materials es porten a reciclar. D’aquesta manera es redueix pràcticament a la meitat la quantitat de rebuig final que acaba entrant a l’abocador, millorant les condicions de la disposició per reduir sensiblement els impactes adversos.
El tractament de la fracció orgànica
El tractament biològic del CTR permet també realitzar el compostatge de la fracció orgànica de la recollida selectiva. Aquest sistema, dotat de tecnologia innovadora i totalment automatitzat, permet transformar les restes orgàniques en compost de qualitat que s'utilitzarà com a adob en jardineria i agricultura.
Tot i que les dues fraccions comparteixen alguns processos, en cap moment es barreja la fracció resta amb la orgànica. Els circuits són totalment separats.
3