• Responsabilitza l’Estat de no traslladar a les CA l’augment de recaptació per la millora de la situació econòmica
  • Afirma que el tancament del dèficit del 2014 és del 2,13% del PIB, sense tenir en compte els one-off
  • Pel que fa a l’objectiu del 2015, assegura que “es faran tots els esforços per complir, menys un: reduir la despesa”.
Fotografia de l'entrevista
En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha explicat les xifres de tancament del Pressupost de la Generalitat del 2014 i ha assegurat que “Catalunya té un problema seriós d’ingressos, no de descontrol de la despesa”. El conseller ha aclarit que Catalunya ha complert globalment amb el pressupost de despesa del 2014: “hem complert gairebé amb exactitud -només hem gastat uns 47 M de més- el pressupost del 2014. Hi ha partides en què gastem més del pressupostat i la més important és salut. Però la baixada d’interessos ha ajustat molt l’execució de la despesa”.
 
Respecte als ingressos, el conseller ha dit que el problema rau en aquesta partida: “en ingressos ens hem quedat curts per valor ben bé de 1.900M, és a dir, gairebé un 1% del PIB”. L’incompliment de la previsió d’ingressos s’ha degut a dues raons: d’una banda, perquè no s’han pogut dur a terme totes les concessions previstes i, de l’altra, perquè l’Estat no ha traslladat a les comunitats autònomes els augments de recaptació en impostos arran de la millora de la situació econòmica.
 
“El que nosaltres rebem dels nostres impostos per la via de l’Estat és una bestreta feta sobre una estimació de la recaptació. Però a l’hora de fer les previsions pel 2014 –i tornarà a passar el 2015- és com si l’Estat oblidés que estan parlant de recuperació econòmica i d’augment de recaptació i subestimen clarament aquestes bestretes. Calculem que el 2014 hem deixat de rebre 900M i així és com si nosaltres estiguéssim finançant l’Estat amb 900M”, ha explicat el conseller.  
 
El responsable de les finances catalanes ha anunciat que el tancament del dèficit del 2014 és del 2,13% del PIB, sense tenir en compte les conseqüències d’un nombre d’operacions one-off (d’una sola vegada). “Són regularitzacions purament comptables, similars a les que va fer l’Estat el 2012. Aquell any, el saldo del conjunt de les administracions públiques hagués estat del -10,32% del PIB, enlloc del -6,62% amb què es va tancar l’any, si s’hagués tingut en compte el cost one-off de la reforma del sistema financer”.
 
Mas-Colell ha assegurat que l’objectiu de dèficit imposat pel 2014 és “injust i il·legal”, i ha insistit en l’asimetria en la distribució dels objectius de dèficit: “no tenia sentit que l’objectiu de dèficit del 2014 fos un 1% o que el 2015 sigui el 0,7%, que és una sisena part de l’objectiu per a tota Espanya. S’està seguint una política d’asfíxia i de buidatge competencial de les autonomies.”
 
Preguntat sobre el compliment de l’objectiu de dèficit del 2015, el titular d’Economia ha dit que “es faran tots els esforços necessaris per complir-lo menys un, que és reduir la despesa”.
 
Gestionar a través de la tresoreria
 
Sobre el Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA), el conseller ha assegurat que li sap greu pel que representa: “el problema és que des del Ministerio s’han enamorat del FLA i pensen que poden gestionar les finances autonòmiques a través de la tresoreria i no a través del que pròpiament s’ha de gestionar, que és el pressupost i els ingressos pressupostaris”.
 
En aquest sentit, el conseller ha assegurat que el Govern català participarà en les negociacions que hi hagi sobre el nou sistema de finançament, tot i que ha puntualitzat que “el moment de fer un nou model no és tres mesos abans de les eleccions generals i amb la pretensió de tancar el tema pels propers 5 anys”. En qualsevol cas, ha posat de manifest que els catalans tenen dret a rebre més diners i entra dins la lògica del model, hi hagi nou sistema de finançament o no. “Després, com s’estructurin les finances globals dependrà de moltes coses, dependrà del 27 de setembre i també de les eleccions generals”, ha conclòs.
 

1  

Fitxers adjunts

Nota de Premsa

Nota de Premsa
PDF | 176